Tarih:
31.07.2013
Roboski: Nasıl mutlu olunur
Mehveş Evin, 'Evladını kaybeden, hele başkasının elinde, bir hiç uğruna yitiren aileler iyi bilir; o acı hiç dinmez'...
Roboski katliamının üzerinden 581 gün geçti... 28 Aralık 2011’de, iki F-16’nın bombalarıyla ölen 34 sivil gencin kimin emriyle can verdiği hala bilinmiyor.Başbakan Erdoğan, 17 ay rötarlı da olsa, Şırnak’ta Roboskili ailelerle bir araya geldi. Her şeye rağmen, bu buluşmanın son derecede önemli ve gerekli olduğuna inanıyorum. En azından, hükümetin imajı ve barış sürecinin selameti açısından.
Peki Roboskili aileler için aynı şeyi söylemek mümkün mü?
Yıldönümünde Roboski’ye gittiğimde ailelerden bazılarıyla tanıştım. Öldürülen gençlerden Şervan Encü’nün evinde kalıp annesi ve kız kardeşlerinin yaptığı yemekleri yedim. Dostluklarını, misafirperverliklerini, acılarına rağmen gösterdikleri ağırbaşlılığı asla unutmayacağım.
Aflarına sığınarak, onlar adına iki kelam etmek isterim.
Sabır taşı
Sabır taşı
Takvim gazetesinin alay edercesine attığı “Uludere mutlu” manşetinin aksine, Roboskili ailelerin acısı, Başbakan’la görüşüldü diye dinmeyecek.
Aslında Uludere, hiçbir zaman mutlu olmayacak. Evladını kaybeden, hele başkasının elinde, bir hiç uğruna yitiren aileler iyi bilir; o acı hiç dinmez... Hele söz konusu olan toplu bir katliamsa, kuşaklar boyunca unutulmaz.
Ancak adil yargılama yapılırsa, failler ortaya çıkarılırsa, sorumlular cezalandırılırsa bir nebze huzura kavuşabilirler.
Oysa hala bir özür yok, ama neyse ki gözler dolmuş... Hala kimin emri verdiği belli değil, ama “olayın takipçisi olunacak”... Hala dava, askeri mahkemede ama Başbakan, “olumlu sonuç çıkabilir“ diyor...
Hala Roboskili aileler, çocuklarının vurulduğu yerde anma düzenledikleri için yargılanıyor ama onlara “sabırlı olun” deniyor.
Meclis göreve
Meclis göreve
Eğer Başbakan Roboskili ailelere, “Konuştuklarımız burada kalmayacak” sözünü verdiyse... İlk beklentimiz, Meclis’in Uludere araştırmasını yeniden başlatması... Ve bu defa, aynı ayıpları tekrarlamadan, samimiyetle araştırması.
Hatırlarsanız TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Uludere katliamını inceleyen Alt Komisyon’un raporunu, AK Partili milletvekillerinin oyları ile 28 Mart’ta kabul etmişti. Raporda; “Olayın kasten yapıldığına yönelik olarak herhangi bir delil elde edilemediği görüş ve kanaatine ulaşılmıştır” deniyordu.
Umarız Başbakan’ın gözlerinin dolması, Meclis’in Roboski için hakkaniyetli ve korkusuz davranmaya karar vermesine yol açar. Umarız her insan hakkı sorununda, her devlet eliyle ölümde yetkililer, insanların acısının üzerinde tepinmeden önce özür dilemesini öğrenir.
Ancak o zaman değişen, demokratikleşmeye gayret eden bir Türkiye’yi konuşmaya başlayabiliriz.
SEÇİM BARAJI
* Aylin Kotil, “seçim barajı düşsün” mesajı için İstanbul’dan Ankara’ya yürüdü. Ne yazık ki Meclis’te CHP ve BDP’den başka randevu talebine cevap veren olmadı.
SEÇİM BARAJI
* Aylin Kotil, “seçim barajı düşsün” mesajı için İstanbul’dan Ankara’ya yürüdü. Ne yazık ki Meclis’te CHP ve BDP’den başka randevu talebine cevap veren olmadı.
* İşin acısı, bu yöndeki taleplere hala “baraj bizim dönemimizde çıkarılmadı” ve “koalisyon olur” bahanesiyle karşı çıkılması.
* AKP, seçim beyannamesinde “Anayasa tartışmalarında, Siyasi Partiler Kanunu ve partilerin finansmanı gibi konular doğal olarak ele alınacaktır” dese de buna dair hiçbir çaba görmedik.
* Tek başına yönetme arzusu hakim olduğu sürece kimse demokrasiden bahsedemez.
Mehveş Evin -Milliyet
Mehveş Evin -Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları