Tarih:
15.10.2013
Rusya'da eylemciler neden tutuklandı?
Mehveş Evin yazıyor; ''İkisi gazeteci ve 28 Greenpeace eylemcisi Rusya'da tutuklandı''...
İkisi gazeteci ve 28 Greenpeace eylemcisi Rusya’da tutuklandı. Ağır hapis cezası alabilirler. İyi de Kuzey Buz Denizi’nde eylemcilerin derdi neydi?Rusya sınır polisi, Greenpeace’in 28 eylemcisi ve 2 gazeteciyi 18 Eylül’de tutukladı. Aralarında, staj için Greenpeace gemisinde bulunan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi bölümü öğrencisi olan Gizem Akhan da var. Eylemciler, Gazprom’a ait Prirazlomnaya platformuna tırman- dıkları için “korsanlık”tan tutun “Kuzey Denizi’ne ve platforma zarar vermeye” 15 yıl hapisle sonuçlanabilecek pek çok suçlamayla karşı karşıya. Greenpeace’in eyleme gittiği “Arctic Sunrise” gemisinde yapılan operasyonda “uyuşturucu” bulunduğu iddiası, bardağı taşıran son damla oldu.
Greenpeace şiddetle bu iddiaları yalanlıyor. Her şeyden önce, Rus yetkililerin neden bu kadar sert müdahalede bulunduğunu anlamak lazım. Dünyanın her yerinde “barışçıl gösteri” olarak tanımlanan bir eylemin, Rusya sularında akıl kaçırtacak cezalara reva görülmesinin pek çok nedeni var.
EN UFAK KAZA FELAKET DEMEK
İlki, neden Greenpeace’in bu eylemi yaptığını anlamak. Platformun, 2014’te dünya pazarına 4 milyar dolarlık bir katkı yaptığını söylesek yeter mi? Yetmez!
1- Putin’in “Rusya dünyanın enerji devi olacak” planının bir parçası olan Prirazlomnaya, Kuzey Buz Denizi’nde buzu delip petrol arayan ilk ticari platform. Gazprom, Rusya’nın en büyük şirketi ve ülke GDP’sinin yüzde 10’unu oluşturuyor.
2- Platform güvenli değil, yıllarca Murmansk’ta bir tersane paslandı. Buzullarla kaplı Pechora Denizi’nde en ufak bir kaza felaketle sonuçlanacak.
3- Rusya’nın üyesi olduğu Arktik Konsey, petrol sızıntısı kazalarının kamuya
duyurulmasına karar verdi.
Buna rağmen Gazprom, kaza olursa bilgiyi ancak “yüksek otorite”ye açacak.
4- Denizde kurulan platformlardan petrol sızıntısı, yüksek olasılıktır (bakınız BP), Kuzey Buz Denizi’nde daha da yüksek. Zira aysbergler, buzullar ve aşırı soğuklarda buz delme işi çok daha zorlu. Sızıntı olursa temizlik yapmak
imkansız.
5- Rusya’nın petrol sızıntısı tarihi kabarık. Şimdiye kadar yılda 5 milyon ton petrolün Rusya denizlerine döküldüğü ve bu yerlerde yaşamın dramatik şekilde etkilendiği biliniyor.
Tabii barışçıl bir gösterinin Rusya’da böylesine sert karşılık görmesinin başka nedenleri de var: Rusya’nın dünyanın bir numaralı polis devleti olması, toplanma ve gösteri haklarının hiçe sayılması, ifade özgürlüğünde yerlerde sürünmesi
gibi...
Bu ibretlik düzenin nelere yol açtığını başka sefere yazacağım. Şimdilik iyi bayramlar.
Kuzey Buz Denizi’nde tutuklanan eylemcilerin serbest bırakılması için dünyanın dört bir yanında Rusya Büyükelçiliği protestosu yapılıyor.
WALLPAPER’DAKi AYINIZ
* Prirazlomnaya, Atlantik deniz ayısı gibi türü tehlikede olan pek çok hayvanın yaşadığı yaban hayat koruma alanlarına ve milli parklara çok yakın. Bu denizden avlanan yerli halkların geleceği tehlikede.
* İklim değişikliğiyle mücadele etmenin bir numaralı şartı, karbon emisyonunu azaltmak. IEAI’ye göre dünyanın kömür, petrol ve gaz rezervlerinin bugünküne göre yüzde 60 azaltması lazım ki, iklim değişikliğinde +2 derece eşiğini aşmayalım.
* Kuzey Buz Denizi son derecede hassas bir bölge. 1979’a göre buzullar yüzde 30 eridi. Bunun anlamı, deniz suyu miktarının yüzde 75 artırması. Yani wallpaper’ınızdaki kutup ayısının ilelebet wallpaper olarak kalması demek.
* İlgili linkler: http://www.savethearctic.org, http://www.greenpeace.org/turkey/tr/campaigns/kuzey-kutbunu-kurtar/eylemcilerimizi-serbest-birakin/?openspace
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları