loading
close
SON DAKİKALAR

Sapından değişim şart!

Mehveş Evin
Tarih: 26.11.2013

Mehveş Evin; İşin en acıklı tarafı, öldürülen kadınların yüzde 14’ü, koruma tedbir kararına başvurmasına rağmen hayatından oldu!

Şiddetle ilgili doğru rakamlar açıklansın. Kadın düşmanı politikalardan hemen vazgeçilsin. Yasalar uygulansın. Başka türlü kadınlarıkurtaramayacağız

Kadına karşı şiddetle mücadele günü olan 25 Kasım’ın, kadınlarla ilgili diğer günlerden önemli bir farkı var: Uluslararası çabalara rağmen, dünyadaki tüm kadın ve kız çocukları cinsiyete dayalı şiddete, artan biçimde maruz kalıyor.

Şiddetin arttığını biliyoruz ama devlet erkek şiddetiyle ilgili doğru rakamları yayınlamamakta, verdiği istatistikleri çarpıtmakta ısrarlı. Bianet’in basından derlediği bilgilere göre, son bir yılda 189 kadın öldürüldü, 179 kadın ve kıza tecavüz edildi, 205 kadın şiddete maruz kaldı. Basına yansımayan kimbilir ne hikayeler, ne acılar var...

İşin en acıklı tarafı, öldürülen kadınların yüzde 14’ü, koruma tedbir kararına başvurmasına rağmen hayatından oldu!

TRT neden yayın yapmıyor?

CHP’li Gülsün Bilgehan, kadına karşı şiddetle ilgili önlemlerin kağıt üzerinde kalmasına dikkat çekiyor:

* Türkiye’nin ilk imzacı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nde “Şiddet mağdurlarına insan haklarına uygun bir şekilde ve süratle destek verilecek” deniliyor. Ancak koruma altındayken bile kadınlar öldürülüyor.

* İhbar mekanizması çok önemli bir önleyici tedbirken bugünlerde kızlı-erkekli oturulan evlerin ihbar edilmesi ve polisin bu evlere baskın düzenlenmesi ortamı oluşturuldu.

* Yasaya göre, TRT’de her ay en az 90 dakika toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadının toplumsal yaşama katılmasına dair yayın yapılması gerekiyor. Ne var ki bu yönde etkili yayın yok. TRT’de kadınları aşağılayan sözler eksik olmuyor!

Çocuk geline karşıysan konuş

* Yasaya rağmen, ilk ve ortaöğretim müfredatına, kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği konusunda eğitime yönelik dersler konmadı. Ders kitaplarındaki ayrımcı ifadeler ayıklanmadı.

* Devlet koruması altındaki kadına devlet tarafından geçici maddi yardım yapılması gerekliliği yasada öngörüldü. Bu hükmün gerektiği biçimde uygulanıp uygulanmadığı bilinmiyor.

* Türkiye’de sayıları yüz binleri bulan çocuk gelinlerle ilgili etkin bir önlem yok. Hükümetin çocuk gelinlere karşı olduğuna ilişkin net bir açıklaması bile yok.

Bilgehan’ın özetiyle, durum bu. Bir sonraki 25 Kasım’da, yine kaç kadın öldü diye parmak hesabı yaptırmayın, ne olur...

TC BUNLARI YAP!

Türkiye Psikiyatri Derneği, kadına şiddetle mücadele için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

1. İlk adım şiddete karşı bilinç geliştirilmesi ve engellenmesi.

2. Bir yakınının şiddetine maruz kalma riski yüksek olanlar erken devrede saptanmalı, müdahale edilmeli.

3. Şiddet yaşadığını bildirenlere tıbbi rapor, yasal başvuru olanakları ve şiddetsiz bir yaşam sağlanmalı.

4. Görünmez konumda olan namus cinayetleri, konuya duyarlı kadın kuruluşlarının çabalarıyla daha iyi tanınır oldu. Bu tür STK’ların talepleri karşılanmalı, çalışmalarına destek verilmeli.

5. Sağlık çalışanları risk altındaki kadının korunması için neler yapılabileceği ve işbirliği yapılacak yerler konusunda bilgi sahibi olmalı.

6. Ceza Kanunu’ndaki “Haksiz Tahrik” ve kadına karşı şiddet davalarında uygulanan “haksız tahrik indirimleri” kaldırılmalı, TCK’nin 29. maddesi uygulanmamalı.

7. Kadın sığınma evleri ile ilgili sorunlar hızla aşılmalı.

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları