Tarih:
18.02.2013
Tapınakta namaz kavgası
Mehveş Evin, ''Çözümü aynı tapınakta ibadet etmek isteyen Hindular ve Müslümanlar için farklı saatler belirlemekte buldu''...
Dışarıdan baktığınızda herkes kendi halinde... Kavga gürültü yok, herkes kendi inancını, kültürünü, dilini istediği gibi yaşıyor. Ancak katmanları kaldırdığınızda, biraz derine indiğinizde durumun o kadar kılçıksız olmadığını anlıyorsunuz...İki haftadır Hindistan’daydım... Dünyanın en kalabalık nüfuslu (1.2 milyar insan!) ikinci ülkesinin bir bölümünü görüp gezebildim.
En çok merak ettiğim şey, bu kadar farklı dinin, kültürün bir arada olduğu bir ülkede toplumun ne ölçüde huzuru yakaladığıydı...
Sohbet ettiğim Hintliler, toplumun yüzde 99’unun sıkıntı yaşamadığını, Müslüman-Hindu sorunlarının sadece radikal gruplardan kaynaklandığını anlattı. Gerçekten de büyük çoğunluk, birbiriyle uğraşmaktansa hayat mücadelesi vermekle meşgul.
3. büyük Müslüman ülke
Hinduizm, İslam, Sihlik, Budizm, Hıristiyanlık, Jainizm... Hangisi olursa olsun, din, Hintlilerin yaşamının önemli bir parçası. Müslümanlar, bugün Hindistan’ın “marjinal azınlığı” sayılıyor. Dikkatinizi çekerim: Azınlık dediğimiz grup, tam 180 milyon insana, yani Türkiye nüfusunun 2.5 katına tekabül ediyor!
Bu da Hindistan’ı, Endonezya ve Pakistan’dan sonra dünyanın en kalabalık 3. Müslüman ülkesi yapıyor...
Coğrafya çok büyük... Tam 28 eyalet ve 7 “birlik bölgesi”nden oluşuyor. Güneyden kuzeye, doğudan batıya, bölgeden bölgeye dini gerginliklerin dozu değişiyor.
İlginçtir; büyük bir olay olmadıkça gazetelerde dini, kültürel sorunlara dair haberler, yorumlar pek yer almıyor...
Dini anlaşmazlıklarla ilgili Hindistan’daki son haber, ülkenin merkezindeki Dhar bölgesinde Hindu festivaliyle cuma namazının çakışması oldu.
Yerel yönetim, çözümü aynı tapınakta ibadet etmek isteyen Hindular ve Müslümanlar için farklı saatler belirlemekte buldu. Ancak bazı Hindular 12.30’da tapınağı terk etmeyince, polis biber gazıyla müdahale etti. Yaralı yok, olay büyümedi.
Siyasetçi değil, guru!
Sokaktaki vatandaş, siyasetle pek ilgilenmiyor. Gurular, dini liderler, siyasi liderlerden çok daha fazla ilgi çekiyor!
Ancak koskoca Hindistan’ın farklılıklarını ve renklerini bir çırpıda anlatmak, hem imkânsız, hem haksızlık olur...
Önümüzdeki günlerde Hindistan izlenimlerimi ayrıntılarıyla yazacağım. Dünyanın sadece 70 milyonluk ülkemizden ve kısır siyasi tartışmalardan ibaret olmadığını kavramak... Ve bu kadar farklı toplulukların, her şeye rağmen bir arada yaşayabildiğini anlayabilmek açısından Hindistan örneği, gerçekten çok çarpıcı.
MÜSLÜMAN-HİNDU SORUNU
* Hindularla Müslümanlar arasındaki gerginlik yüzyıllara dayanıyor. Ama yakın tarihte çok ciddi çatışmalar yaşandı: 1992’de Hindu radikaller, tarihi Babri mescidini yerle bir etti...
* 1993’de Mumbai’de çıkan ayaklanmalarda 600 Müslüman, 275 Hindu öldü. Meclis komisyonu, olayların Hindu radikallerce düzenlendiğine karar verdi.
* İslami militanlar 2001’de Hindistan Parlamentosu’na bombalı saldırı düzenledi.
* Bir yıl sonraki Gujarat ayaklanmalarında binlerce Müslüman hayatını kaybetti.
* 2006’da Mumbai’de trenlere ve şehrin önemli anıtlarına İslamcı militanların düzenlendiği saldırılar ise Hindistan’ın 11 Eylül’ü oldu.
* Günümüzde kuzeydeki Uttar Pradeş eyaletinde dini gerginlikler halen yoğun. Geçen yıl 12 kişi din kaynaklı şiddet olaylarında öldü.
Milliyet/Mehveş Evin
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları