loading
close
SON DAKİKALAR

Türk markaları neyi bekliyor?

Mehveş Evin
Tarih: 28.05.2013

Mehveş Evin, 'Başta LC Waikiki, Bangladeş’te üretim yapan tüm firmalar ‘temiz giysi’ kampanyasına katılmalı'...

Bangladeş’te 1000’den fazla işçinin ölümüyle sonuçlanan kazadan sonra Türk tekstil firmaları üç maymunu oynuyor. 

Başta LC Waikiki, Bangladeş’te üretim yapan tüm firmalar ‘temiz giysi’ kampanyasına katılmalı...

Bangladeş’in başkenti Dakka’da 8 katlı Rana Plaza, 24 Nisan’da çöktü. İçinde üretim alanları ve satış mağazalarının olduğu binada 3 binin üzerinde işçi çalışıyordu. Bu feci olayın sonucunda 1127 işçi enkaz altında kalarak öldü. Binlercesi yaralandı.

Rana Plaza’da çalışan işçiler, İspanya’nın bilinen markası Zara, İngiltere’nin Primark ve İtalyan Benetton markaları ve yine dünyanın tanınmış perakendeci markaları C&A, KIK ve Wal-Mart gibi tanınmış markalara üretim yapıyordu. 


Dünyaya açılan LCWaikiki'nin reklamları pek havalı. Ama işçilerin güvenliğini sağlayacak anlaşmayı imzalamıyor.
 
Türkiye kamuoyunda ‘dünyanın öbür ucunda yaşanmış sıradan bir işçi kazası’ gibi algılanan bu felaket, aslında hepimizi yakından ilgilendiriyor. Çünkü Bangladeş’te ucuz üretim yaptıranlar arasında LC Waikiki, Defacto, Seven Hill, RodiJeans, Batik, Colin’s ve Collezione gibi Türk markaları da var.

İşçilerin aylık ortalama 38 dolara çalıştığı ülkede, işçi sağlığı ve güvenliği konusu büyük bir sorun. Pek çok marka, işçiliğin ucuz, sendikal örgütlülüğün zayıf olduğu, yasaların işçileri yeterince güvence altına almadığı Bangladeş’te üretim yaptırıyor.

Temiz Giysi Kampanyası

Aslında son bir yıl içinde pek çok marka, Bangladeş’te üretim yaptıkları fabrikalarda çıkan yangınlar nedeniyle kamuoyunun baskısına maruz kaldı. Giderek artan kazaları engellemek ve markaların sorumluluk almasını sağlamak için sendikalar, işçi hakları savunucusu örgütler ve uluslararası tüketici ağı olan Temiz Giysi Kampanyası (CleanClothesCampaing-CCC) bir kampanya yürütüyor.

CCC, Tezreen fabrikası yangınından sonra ‘Bangladeş Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması’yla markaları anlaşmayı imzalamaya zorladı. Anlaşma, risk altında çalışan milyonlarca Bangladeşli tekstil işçisinin can güvenliğini güvence altına almayı amaçlıyor. 
 
2012’de kampanyanın ilk imzacı markaları Tommy Hilfiger, Calvin Klein ve Tchibo oldu. Diğer markalar, Rana Plaza faciasına kadar sessizliğini korudu. Bu facianın ardından kampanyaya 32 marka daha katıldı.

Direnme, anlaşmayı imzala!

Temiz Giysi Kampanyası Türkiye Koordinatörü Nuran Gülenç, dünyanın önde gelen markaları sorumluluk almışken neden Türk markalarının anlaşmayı imzalamadığını şu sözlerle anlatıyor: “Onlar, bir kenarda fırtınanın kendilerine dokunmadan geçmesini bekliyorlar.”

Rana Plaza faciasının enkazından çıkan markalardan biri de Türk markası LC Waikiki. 2010 yılında Garib&Garib fabrikasında çıkan yangında da LC Waikiki’nin adı yabancı basında geçti. Söz konusu yangında 21 işçi yanarak hayatını kaybetmiş, 50 civarında işçi yaralanmıştı. Facianın hemen ardından Temiz Giysi Kampanyası ve Uluslararası Tekstil Hazır Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF) LC Waikiki’ye işçilerin ve ailelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için çağrı yapmış. Nafile...

Gülenç, LC Waikiki’yle görüşmelerinden sonuç alamadıklarını söylüyor: “Anlaşmayı incelediklerini, ancak imza konusunda henüz karar vermediklerini belirttiler. Oysa bu, her geçen gün, Bangladeş’teki yüzlerce tekstil işçisinin daha yaşamının tehlikeye atılması demek.”

Tüketiciye düşen görev, LC Waikiki’yi ve diğer markaları, bu anlaşmayı imzalayana kadar protesto etmek. Kazanç uğruna insanların ölümüne sırt çeviren markaları hangimiz kullanmak isteriz?

İŞTE iMZACI MARKALAR

Bangladeş’te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşması’na imza atmayı kabul eden firmalar şöyle: Aldi, Abercrombie&Fitch, Benetton, C&A, Carrefour, El Corte Ingles, Esprit, G-Star, H&M, Hema, Helly Hansen, Hess Natur, Inditex (Zara), JBC, KIK, LIDL, Loblaws, Mango, Marks&Spencer, Mothercare, N. Brown group (SimplyBe, High&Mighty etc.), New Look, Next, Primark, PVH (Tommy Hillfiger, Calvin Klein), Rewe, Sainsbury’s, Stockmann, Switcher, Tchibo, Tesco, WE Group). İlgilenenler için: http://www.cleanclothes.org/

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları