loading
close
SON DAKİKALAR

Türkiye değişimin parçası olmalı

Mehveş Evin
Tarih: 01.12.2012

Mehveş Evin yazdı, ''Para kazanmak, gelişmek istiyorsan, o zaman dünyadaki değişimde öncü, olmadı bir parçası olmalısın...''

Prof. Riccardo Valentini, küresel iklim değişikliği konusunda dünyadaki en etkin isimlerden... Doha’daki BM İklim Değişikliği Konferansı’nın en kritik dönemecine, önümüzdeki hafta katılacak olan Valentini’yle, dünya ve Türkiye’deki iklim değişikliği politikalarını kısaca konuşma fırsatı buldum.

Akdeniz’de iklim değişikliğine uyum konusunda çalışan Valentini, Avrupa’nın enerji verimliliği ve sera gazı salımlarını azaltmada üzerine düşeni yaptığına inanıyor: “Sıra ABD, Çin ve BRIC ülkelerine geldi. Ben çok olumlu değişimlerin yaşandığını düşünüyorum.”

Çin, Brezilya atakta

Bu görüşüne karşın ben, biraz karamsarım!.. Ne de olsa iklim değişikliğinin en büyük nedeni olan sera gazı salımlarının şampiyonu olan ABD, hala Kyoto’ya imza atmadı. Çin, Rusya ve Brezilya gibi ülkeler ise hızla büyürken, “abileri”nin hatalarını tekrarlamayı sürdürüyor...

Valentini “görünürde” pek bir şeyin değişmediğini ama gelişen ekonomilerin çok önemli adımlar attığına inanıyor. Ona göre ABD ve AB, artık dünyanın öncüsü değil. Her şey G-20’den soruluyor.

Bu ortamda Türkiye’nin de giderek önem kazandığını vurguluyor: “IPCC’de Avrupa’da iklim değişikliği raporunun sorumlusuyum. Coğrafi olarak Türkiye’yi Avrupa’ya dahil düşünüyoruz. Ülkenizin yapabileceği çok şey olduğuna inanıyorum.”

Zor ama yapmalısınız

Peki Çin, Brezilya, Hindistan gibi ülkeler iklim değişikliği tehdidine karşı önlem alırken, Türkiye ne yapmalı? Prof. Valentini, “Sürdürülebilir ekonomi ve iş modelleri konusunda düşünmeye başlamalısınız...” diye başlayıp şöyle devam ediyor:

“Zor olduğunun farkındayım. Sizin gibi büyüyen bir ekonomi, serbestçe, kural olmadan gelişmek ister. Sonuçta Batı böyle yaptı! Ama bunun yanlış bir yol olduğu kanıtlandı. Şimdi büyürken sınır koymanın, sürdürülebilir politikaların ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Bu büyük bir değişim... Ben Türkiye’yi, bu zorlu değişimin bir parçası olması için desteklemekten yanayım. Gelişen ekonomiler için tek şans bu!”

Daha akıllı iş yapılabilir

Valentini, iklim değişikliğine uyumun “daha az para kazanmak, daha az iş yapmak” olmadığını, aksine daha akıllı yollarla daha çok iş yapmanın mümkün olduğunu savunuyor...

Ona göre iklim değişikliğinde sorumluluk alan, standart belirleyen ve işlerini farklı bir şekilde kurgulayan ülkeler kazanacak...

Meali: Para kazanmak, gelişmek istiyorsan, o zaman dünyadaki değişimde öncü, olmadı bir parçası olmalısın!

Nobelli iklim uzmanı

* IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) üyesi olan Prof. Valentini, çalışmalarından dolayı 2007’de Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

* Profesör, Doha’da üst düzey çalışmalara katılmadan önce Milano’da Bocconi Üniversitesi-Barilla Gıda ve Besin Merkezi’nin düzenlediği uluslararası forumda konuşmacıydı.

* Valentini’nin katıldığı oturumda küreselleşmenin çelişkileri ve sorunları masaya yatırıldı. Yani değişen gıda fiyatları, iklim değişikliği, içme suyunun kıtlığı, nüfusun artmasıyla birlikte dünyanın nasıl sağlıklı bir şekilde karnını doyuracağı tartışıldı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları