loading
close
SON DAKİKALAR

Yarıştayız, yarışta!

Mehveş Evin
Tarih: 14.03.2013

Mehveş Evin, ''Fukuşima kurbanları, felaketin ikinci yıldönümünde Japon Hükümeti’ne dava açtı''.

Fukuşima kurbanları, felaketin ikinci yıldönümünde Japon Hükümeti’ne dava açtı. Bu sonuçları ve acıları görmezden gelenler, ‘nükleer yarış’ derdinde. Sinop’ta Japonya’yla anlaşma olabilir

Pazartesi, Fukuşima kazasına yol açan Tohoku depremi ve tsunamisi’nin ikinci yıldönümüydü...
19 bin insanın ölümüne neden olan felaketten iki yıl sonra, depremden etkilenen 800 kurban, hükümet ve enerji şirketi 
TEPCO’ya dava açtı.
Tabii bu haber, Türkiye’nin nezih yayın kuruluşlarından pek azında yer aldı!
Aynı gün Enerji Bakanı Taner Yıldız “Nükleerde son düzlüğe girildi” müjdesini veriyordu. Efendim Kanadalı Candu şirketi, Sinop’taki nükleer santral için ‘yarış’tan kopmuş...
Oysa altı ay önce imzalar atılmıştı. Ne oldu, Allah bilir!
Peki Sinop ‘yarışında’ kalan şirketler hangileri? Hangi şartlarla ‘yarışıyorlar’? Eh, onu da söyleyecek değiller ya!
İyisi mi biz yardımcı olalım. Candu’dan gayrı, Sinop için üç ülkeyle müzakereler sürüyor: Güney Kore, Çin ve evet bildiniz, Japonya!


Fukuşima yası, ikinci yılında. Greenpeace, mumlu ampullü protesto yaptı.

Nezaket gereği beklemişiz!

Bakan Yıldız, bir süre önce Fukuşima kazasından sonra Türkiye’nin ikinci nükleer enerji santralinde bir yıl gecikmenin yaşandığını ifade etmiş, uluslararası nezaket gereği Japonya’ya Türkiye’nin yeteri kadar süreyi tanıdığını belirtmişti. (Akşam)
Varsa yoksa rekabet, yarış, bir an evvel nükleer santrali dikme sevdası... Öyle bir sabırsızlık ki uluslararası nezaket gereği zar zor bir yıl bekleniyor! Japonlar nükleer faciada ne yaşamış, hangi şirketlerle müzakere ediliyor, TEPCO mu değil mi, bunlar elbette tali şeyler!
Keşke mesele, kurulacak nükleer santralin depreme dayanıklılığından ibaret olsa... Müzakerelerin süreci şeffaf değil. Halkın onayı alınmamış. Hele nükleer atık sorunundan bahseden kimse yok!

Üç başbakan değişti

Yarışçı mantalite, bir an evvel imzaları atmaya o kadar hevesli ki en hayati konuları tartışmıyor. Oysa Japonya, son 24 ayda üç başbakan değiştirdi. Her biri, halefinden daha nükleer taraftarı. Buna rağmen Japonya’nın 50 reaktöründen sadece ikisi bugün çalışır halde! Dahası belediyeler, bir reaktörün güvenilir olmadığına kanaat getirirse ulusal politikada ne dendiğinin önemi kalmıyor. Reaktör kapalı kalıyor.

Japonya’daki davalar ve nükleer karşıtı protestolar, her ne kadar baskılanmaya çalışsa da ihmaller göz önüne serilecek.

Ama bizim vaktimiz yok, nezaket gereği bir yıl bekledik ya! Yarıştayız, yarışta!

NÜKLEER GÜÇ ZAYIFLIYOR

* Uluslararası Atom Enerji Kurumu’nun (IAEA) son raporuna göre, Fukuşima kazasından sonra nükleer gücün büyümesinde yavaşlama oldu.

* Dünyada 437 nükleer reaktör çalışır vaziyette. Ortalama 67 yeni reaktörün kurulması bekleniyor. IAEA’ya göre gelecek 20 yılda bu rakam 80-90 reaktöre çıkabilir.

* Fakat 67 reaktörün 60’ı, Çin’de! Diğerleri daha küçük projeler ve Bangladeş, Mısır, Suudi Arabistan, Ürdün, Nijerya, Polonya ve Vietnam’da. Türkiye henüz bu ‘gelişmiş’ ülkeler listesinde yer almıyor.

Mehveş Evin - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları