Tarih:
26.03.2014
Yerel seçim 2014: Figüran adaylar, esaslı kadınlar
Mehveş Evin; Yamuk demokrasimiz sağolsun; merkez siyaset hep yerel seçim sonuçlarında belirleyici oldu.
Seçime beş gün kala herkes seçeceği adaydan, belediyecilik anlayışından ziyade “kazanacak” partiyi konuşuyor...Yamuk demokrasimiz sağolsun; merkez siyaset hep yerel seçim sonuçlarında belirleyici oldu.
Ama bu kadarını yaşamamıştık: Şehirleri ve sorunlarını konuşmuyoruz. Adaylar değil, parti liderleri reklamlarda, mitinglerde gövde gösterisi yapıyor. Belediye başkan adayları, sanki birer figüran!
Trabzon’da İstanbul anlatılıyor, ifade özgürlüğü sanki belediyelerin işiymiş gibi reklamlar veriliyor...
Bu nedenle pazar günü seçmenler, belediye başkanlarını ne yaptığına veya vizyonuna göre değil, mensubu olduğu partiye göre değerlendirip oy verecek.
Çoğunluk, kendini öyle bir kaptırdı ki... İlçe başkanlarını, belediye meclisi üyelerini ve şehirlerde il genel meclis üyelerini de seçeceğinin farkında değil.
Kadının temsili, hayati
Oysa hepsini ayrı partilerden, adayına göre seçebiliyoruz.
Bu, özellikle kadının siyasetteki temsili ve yerel siyasetçilerin denetlenmesi açısından çok önemli.
Lütfen “kadın siyasetçi” deyince Tansu Çiller’i hatırlatmaktan da vazgeçelim...
Berbat bir istisnayı tüm kadınlara yüklemek ne büyük bir haksızlık! Kaldı ki, Cumhuriyet tarihi boyunca seçilen 28 erkek başbakan arasında, Tansu Hanım’ın performansıyla yarışan nicelerini gördük!
Emin olun ki siyasetin bu kadar seviyesizleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinde bu kadar geri düşmemiz ve kadına şiddet sarmalına girmemizin en büyük nedenlerinden biri, siyasetteki kadın temsilinin azlığı...
Doğaya düşman, her şeyi paraya tahvil eden, güç sevdalısı, ayrımcı, empati yoksunu politikalardan artık gına gelmedi mi? Siyasette daha fazla kadın, bu zihniyetin yavaş da olsa değişmesi için bir ümit...
Bu tablo artık değişsin!
Keşke daha fazla kadın, büyükşehir ve şehirlerde aday gösterilseydi. Ancak bu oran, 2014’te bile yüzde 10’da kaldı: 2014 seçimlerinde 30 büyükşehirin belediye başkanlığı için yarışacak 488 adayın sadece 45’i kadın. (AA)
Fakat mesele başkan adaylığından ibaret değil. Karar mekanizmalarının içinde daha fazla kadının (genel olarak, azınlıkların) temsiline çok, ama çok ihtiyacımız var!
Misal, il genel meclislerinde toplam 3.379 erkeğe karşılık yalnızca 110 kadın bulunuyor.
Belediye meclis üyelerinin sadece yüzde 4,2’si kadın.
Köy muhtarlarının %0.2’si, mahalle muhtarlarının %2.3’ü kadın! (Kaynak: Ka.Der)
Bu tabloyu, partisinde daha fazla kadına, daha eşitlikçi politikalara yer veren partileri inceleyerek değiştirmek mümkün...
BELEDİYE MECLİSLERİNDE KADINLAR
- Belediye meclisinde kadın oranlarının en yüksek olduğu iller hangileri dersiniz? Ankara, İzmir... İstanbul? Yanıldınız.
- Başta Dersim (%26.67) olmak üzere, sırasıyla Diyarbakır, Iğdır, Mardin, Şırnak ve Van, belediye meclisinde %20’nin üzerinde kadın temsilini sağlayan iller!
- İstanbul %10.67, Ankara ise %7.7 ile tam bir hayal kırıklığı... Belediyelerde en fazla kadın çalıştıran il Mersin, en az Muş. (Kaynak: TEPAV’ın “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” raporundaki verileri analiz eden Dağ Medya)
KADIN ADAY REKORU HDP’DE
- Türkiye’de 2950 belediye başkanlığından sadece 26’sında kadın belediye başkanı bulunuyor, yani oran binde 8,8.
- Partiler ne yapıyor dersiniz, iktidar ve ana muhalefet kadın adaylar konusunda yerlerde sürünüyor: Yerel seçimlerde AKP %1.15, CHP %4.32, MHP %2.51, BDP %4.11 oranında kadın aday gösterdi.
- Eşbaşkan sistemi, yani eşitlikçi politikaları sayesinde BDP %55.3 ile, HDP yüzde 72.84 kadın aday oranıyla rekor kırdı. (Kaynak: Ka.Der)
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları