Tarih:
19.11.2013
Yine çaktık
İklim değişikliği performansımızla önce 'günün fosili' ödülünü aldık. Dün açıklanan küresel raporda ise sondan sekizinci ülkeyiz...
İklim değişikliği performansımızla önce “günün fosili” ödülünü aldık. Dün açıklanan küresel raporda ise sondan sekizinci ülkeyiz...Önce Los Angeles Otomobil Fuarı’ndan bir haber: Otomotiv devleri, 2025’te insanlığın sorunlarına doğayla yanıt verecekmiş... İnsanlığın sorunu, burada trafik ve ulaşım oluyor... “Doğayla yanıt” dedikleri şeyse, hayvanlardan esinlenerek yeni araba modelleri yaratmak! Biri kanguru gibi zıplıyor, diğeri suyun altında balık gibi yüzüyor, öteki arı gibi uçuyor.
Elbette bu fütüristik araçların hiçbiri benzinle çalışmayacak, alternatif enerji türlerini kullanacak. Otomotiv devleri benzinle çalışan, karayoluna bağımlı tekerli araçlarla devam edemeyeceklerinin (para kazanamayacaklarının) farkında. Ancak durumu kurtarmak için üretilen “şık tasarımlar” yine doğaya zarar verecekse, tüm bunların hiçbir anlamı yok. Zira insanlığın en büyük sorunu trafik değil, doğanın kısıtlı kaynaklarını sonsuzmuş gibi kullanmaya devam etmek.
Arı gibi uçsan ne yazar?
Otomobilciler, 2025’e fütüristik modeller tasarlayadursun, dünyanın bekleyecek hali yok. Karbon salımının bu kadar artmasında büyük şirkler kadar onları teşvik eden, yönlendiren devletlerin sorumluluk payı büyük. Aksi takdirde yıllardır BM nezdinde toplanıp bu sorunu konuşuyor olmazlardı.
Bu yıl Varşova’da yapılan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 19. Taraflar Konferansı’nda, İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Germanwatch ve Küresel İklim Ağı’nın bilimsel verilerle hazırladığı bu rapor, 58 ülkenin iklim değişikliğiyle mücadelede hangi noktada olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye, iklim karnesiyle yine “en kötü ülkeler” arasına girerek sondan sekizinci ülke ilan edildi! Gerçi önceki yıla göre üç sıra ilerlemişiz, ama bunda en büyük neden, Rusya, Avustralya ve Estonya’nın performansının düşmesi.
Bahanemiz yok
Son birkaç yıldır hiçbir ülkenin yeterli önlemi alamaması sebebiyle ilk üç sıra boş. Danimarka, seragazı salımlarında ve ilgili politiklarala ilgili gösterdiği çaba nedeniyle listenin başında, yani dördüncü. En sonda yer alan ülkelerse, iklim müzakarelerinin en büyük baltalayıcısı Kanada, petrol ve doğalgaz zengini Kazakistan, İran ve Suudi Arabistan.
Türkiye’nin ABD, Rusya ve Kanada gibi “kötü” örneklerin ardına sığınmasının bahanesi kalmadı! Seragazı salımlarını 1990 yılına göre 2011’de yüzde 124 artırdık. Kömür yatırımları ve tüm kamu enerji üreticileri, 2021 yılına kadar çevre izin ve yatırımlarından muaf tutuldu. Üstelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, müzakerelere katılmıyor bile!
FOSiL YATIRIMI RAPORA YANSIDI
* İklim değişikliğiyle mücadele eden sivil toplum örgütü 350 Ankara, raporda Fas’ın beş basamak birden yükselerek 15’inci olmasına dikkat çekiyor. Ülkenin, ulusal güneş enerjisi planı ve iklim değişikliğine karşı ulusal eylem planı gibi program ve girişimleri var. Bizim yok, yok, yine yok...
* 350 Ankara aktivisti Tülin Yıldırım raporu değerlendirdi: “Türkiye’de 3. köprü, 3. havalimanı, kent içi otoyollar ve kömür santralleri gibi yatırımlarla hala fosil yakıt kullanımı artırılması, rapora da yansıdı. Türkiye gelişmiş ülkeleri bahane etse de performans açısından en fazla salım yapan ABD ve Çin’in, hatta Fas gibi gelişmekte olan ülkelerin çok gerisinde.”
Mehveş Evin - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları