loading
close
SON DAKİKALAR

19 Mayıs sabahı!

Melih Aşık
Tarih: 21.05.2013

Melih Aşık, 'Bu kadar zoraki ve pejmürde bir kutlamaya ancak işgal altındaki ülkelerde rastlanabilir.'

Kadıköy’de 19 Mayıs sabahı saat 10 suları... Atatürk anıtı önünde 15-20 çocuk karate hareketleri yapıyor.
İzleyenlerin sayısı da 15-20’yi geçmiyor.

Onlar da gösteri yapan çocukların velileri. Çevreden gelip geçenler merak etse de anıta yaklaşamıyor. Çünkü meydan koruma bandıyla çevrilmiş. Köşebaşlarında polisler bekleşiyor. Kadıköy Belediyesi’nden bir yetkiliyle karşılaşıyoruz:
- Biz törenimizi saat 9’da yaptık, diyor... Gayet canlı geçti. Devlet töreni ise gördüğünüz gibi komedi...

Bu kadar zoraki ve pejmürde bir kutlamaya ancak işgal altındaki ülkelerde rastlanabilir. Yıllardır bu bayramı eleştirenlerin gerekçeleri hatırlardadır. Gösteriler demirperde ülkelerini anımsatıyordu. Faşist İtalya’dan alınmıştı...
 
Statlardan çıkarılmalıydı vb... Bunları söyleyenler, kutlamaların “biçimine” muhalif oldukları, kendilerinin daha demokrat ve coşkulu gösteriler arzuladıkları izlenimi veriyorlardı. Bugün hiç ortada yoklar. Umarız şunu anlamayan kalmamıştır; o sinsi ve gerici zevat 19 Mayıs’ın kutlama biçimine değil bizatihi kutlanmasına karşıdır.

En görkemli gösterileri Ankara’da Atatürkçü Düşünce Derneği ve TGB... İstanbul Şişli’de Mustafa Sarıgül düzenledi. CHP gösterileri her il ve ilçede farklı biçim ve etkideydi. Neden CHP örgütleri, ulusal bayramları her il ve ilçede miting havasında kutlamıyor?

Soyulan gençlik...

Ortaçağ’da okuması yazması olmayan, haklarını bilmeyen ve arayamayan sanayi ve tarım işçisi sömürülürdü. Şimdi okumuş yazmış şehir çocukları Ortaçağ’ın ağır işçileri konumunda. Onlar da sanayi işçisi kadar sömürülüyor. Bir AVM’de mağazalardan içeri başınızı uzatıp gençlere kaç saat çalıştıklarını sorunuz... Büyük çoğunluğu haftada 6 gün, en az 10 saat çalışıyor. Aldıkları da asgari ücreti ya biraz aşıyor ya aşmıyor...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TÜİK’in verilerinden hareketle şu tabloyu ortaya çıkarmış.

75 milyonu aşan ülke nüfusumuzun 11.6 milyonunu 15-24 yaş grubu arasında gençlerimiz oluşturuyor.

4.3 milyonu iş gücünde yer alan bu gençlerimizin 3.4 milyonu çalışıyor, 1 milyona yakını iş arıyor.

Çalışan 3.445 milyon gencimizden 1.6 milyonunun, yani yaklaşık yarısının hiçbir sosyal güvencesi yok. Asgari ücretle kayıtdışı çalıştırılan bu gençlerin ne ailelerine ne kendi geleceklerine elle tutulur bir faydası var. Sadece günü kurtarıyorlar. Daha tuhafı, emeği savunur görünen kuruluş ve partiler de onlarla ilgilenmiyor. Bu yüzden konu bir türlü ülke gündemine gir(e)miyor.

NUSRA

Ağzından yel alsın... İngiliz gazeteci Neil Clark, Başbakan Erdoğan’ın Suriyeli muhaliflere desteği sürdükçe, Türkiye topraklarında daha çok bomba patlayacağını söylüyor.

Clark, Russia Today’e (RT) verdiği demeçte Erdoğan’ın ‘Suriye politikasını yeniden düşünmesini’ öneriyor.

Herhalde Amerika’da Erdoğan’a verilen mesaj da buydu; yeniden düşün...

Koskoca Amerika Suriye politikasını değiştirdi. Bu gidişle orada El Nusra gibi radikal örgütlerin iktidarı ele alacağı ve her şeyin eskisinden kötü olacağını gördü.

Acaba Erdoğan da Suriye politikasını yeniden düşünecek mi?

Yoksa patlamaların diğer şehirlere yayılmasını mı bekleyecek!

19 Mayıs tam bağımsızlığın bayramıdır. Anlamayanlarda kulak ağrısı, yurtdışı gezi arzusu gibi beklendik yan etkileri vardır. Zamanla geçer.
Metin Uca

PORT

Kavga gürültü arasında Galataport ihalesi pek tartışılmadı...

İhale bundan 8 yıl önce 3,5 milyar dolara bağlanmıştı.

Aradan geçen sürede emlak değerleri sürekli arttı...

Fakat aynı ihale bu defa Doğuş grubuna 702 milyon dolara verildi.

Başbakan aradaki farkı savunurken:

“Eski ihale 49 yıllıktı, bu defaki 30 yıllık... Eskisine 2 emsal inşaat izni verilmişti bu defa 1,5 emsal verildi”, diyor...

3,5 milyar doları 49’a böler 30’la çarparsanız 2,142 eder... Emsal’deki yüzde 25 azalmayı da hesaba katarsanız...
 
İhalenin kaba hesapla 1,6 milyar dolar gibi rakamlara bağlanması gerekirdi.

Gelelim işin etik yanına... Medya sahiplerinin devletle iş yapmaması uzun yıllar tartışıldı... Ne oldu o tartışma.. Medya patronunun devletten sürekli ihale alması yayın organının ticari silaha dönüşmesini meşrulaştırmaz mı?

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları