loading
close
SON DAKİKALAR

Adım adım hedefe!

Melih Aşık
Tarih: 17.08.2012

Melih Aşık yazıyor, ''Ülke adım adım bölünüyor...''

Yaklaşık bir ay önce... PKK’lılar Şemdinli-Derecik yolunda sık sık yol kesip örgüt propagandası yapınca devlet harekete geçti... Binlerce asker ve özel timciyi bölgeye sevk etti. 20 gün boyunca şiddetli çatışmalar yaşandı. 
Operasyon bittiğinde 100’den fazla PKK’lının “etkisiz hale” getirildiği açıklaması yapıldı.

Emekli General Osman Pamukoğlu’nun “Hâkkari elden çıktı” açıklamasına Tayyip Erdoğan “Kimsin sen, gramın ne, çapın ne? General olmuş. General olsan ne yazar” diye tepki gösterdi.

Bu durumda normal olarak PKK’nın bölgeden atıldığı düşünüldü...

Oysa dünkü Haber Türk gazetesinden öğrendik ki... PKK, büyük operasyona neden olan noktada yine yol kesiyor. 
Yolu kesilenlerden biri de Haber Türk’ün Hakkâri muhabiri Zülfikar Ali Aydın. Yolunu kestikleri yolculara bir saat boyunca propaganda yapan örgüt militanları o kadar rahat, kendilerinden o kadar eminler ki Zülfikar Ali Aydın’ın fotoğraf çekme istediğini de geri çevirmiyorlar. Yüzlerini gizleme gereği duymadan fotoğraf çektiriyorlar.

Özel harekâtçıların geldiğini duyunca da yolcuları serbest bırakıp geldikleri yerlere dönüyorlar.

PKK alan hâkimiyeti iddiasında ısrarlı... Tunceli’de Hüsyin Aygün’ün kaçırılma serüveni sırasında da bunu sergilediler, “Bölgede kontrol bizde” mesajını verdiler. Hükümet bir yandan bu durumu gizlemeye çalışırken, bir yandan da ne yapıyor? Esad’ı düşürüp Suriye’yi parçalamak, oradaki Kürt oluşumunu güçlendirmek için çabalıyor.

Bir dostumuz diyor ki: “Türk halkının hatası ülkenin bir anda bölüneceğini sanmak... Adım adım bölündüğünü görmezden gelmektir...”

Yanlış mı?

Bartın Valisi...

Bartın ili bundan 6 yıl önce LYS sınavlarında 40. sıradaydı... Bu yıl birinci sıraya yerleşti...
Acaba bu başarı nasıl gerçekleşti?

İktidar yanlısı Yeni Şafak gazetesinde geçen ay yayımlanan yazıda bu başarıda en büyük payın Vali İsa Küçük’e ait olduğu kaydediliyor, özetle şöyle deniyor:

“Göreve geldiği yıl, LYS’de Bartın henüz 40. sıradayken, ‘birinci olacağız’ diyerek eğitim hedefini belirleyen Vali İsa Küçük, il özel idarelerinin yatırım bütçesinin yüzde 70’ini eğitime ayırdıklarını belirtti. Son 6 yılda eğitim alanında 20 milyon lira harcayan Bartın’ın başarısında, fen liselerinin açılması ve Anadolu liselerinin sayısının artması büyük rol oynuyor..

- Nüfusun yüzde 65’inin kırsalda yaşadığı Bartın’da, her gün 7 bin 800 öğrenci köyden şehire ücretsiz olarak taşınıyor.

- Okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının 23-24 kişi ile sınırlı olması eğitime olumlu katkı sağlıyor.

- Üniversiteye hazırlık sürecinde ücretsiz eğitim alabilmeleri için valilik dershanelerle 2007 yılında anlaşma imzaladı.

- Bartın’ın eğitim için oluşturduğu, ‘gönüllüler grubu’ bu kapsamda 2000 anneye ulaştı. Annelerin bilgilendirilmesiyle 2006 yılında liseye geçiş oranı yüzde 60 iken, bu oran yüzde 83’e ulaştı. 6 yılda 22 yeni bina ile okullar hizmete açıldı ve 60 okulda akıllı tahtaya geçildi...”

* * *

Bu başarılarından dolayı Vali İsa Küçük’ü kutlamak gerekiyor... Biz de öyle yapalım dedik... Telefonla Bartın’ı aradık... Aldığımız cevap: “Vali Bey iktidar tarafından görevden alınıp merkeze tayin edildi. Görevini dün resmen devretti” oldu...

Metro

Kadıköy-Kartal Metrosu bugün Başbakan’ın da katılacağı törenle hizmete giriyor. Hayırlı uğurlu olsun. Kadıköy-Kartal arasındaki trafiğin yükünü azaltmak amacıyla hazırlanan projenin temeli, 2005 yılı Ocak ayında Kadıköy’de atıldı. Metronun 2007’de açılacağı sözü verildi; ancak açılış 4 kez ertelenerek bugüne gelindi.

Peki bu 7 yıllık gecikmenin sebebi ne? Bu sorunun cevabı İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

Bakan Şahin’in yanıtında etüt çalışmaları ve teknik raporların tamamlanarak 2008 Ocak ayında yeni bir ihale yapıldığı kaydediliyordu... Etüt çalışmaları yapılmadan ihaleye çıkıldığı için en az 3 yıl kaybedilmişti.

Proje için 2 milyar 567 milyon lira harcandı. Yapılan hatalar sonucu doğan gecikmeler yüzünden vatandaşın kesesinden ne kadar fazla para çıktı? Bilinmiyor... Tekrar hayırlı olsun.


Amerikalı bilim adamları geliştirdikleri teknikle körlüğe son vermeye hazırlanıyormuş.
Bize faydası olmaz: Bizimki bakar körlük!
Fahrettin Fidan


Yüzde 10

İETT’nin verilerine göre, 13 milyon nüfuslu İstanbul’da her gün 13.5 milyon yolculuk yapılıyor.

İBB gazetelere ulaşım haritası vermiş. Raylı sistem kenti âdeta ağ gibi sarıyor.

Oysa raylı sistem (metro, hafif metro, tren) taşımanın sadece yüzde 10’unu sağlıyor.

Ulaşımın yüzde 24’ü özel otomobil...

Yüzde 5’i metrobüs.

Yüzde 28’i servisler ve minibüsler...

Yüzde 20’si otobüslerle yapılıyor...

Cumhuriyet’te Mustafa Sönmez’in yazdığına göre... Deniz şehri İstanbul’da deniz taşımacılığı ise yüzde 2.5’ten ibaret. 
Çarpık kentleşmenin çarpık ulaşımı bu...

Soru: Milletvekili Hüseyin Aygün’ün kaçırılıp serbest bırakılması olayı genel anlamda nasıl değerlendirilebilir?
Yanıt: AKP’nin Oslo görüşmelerine alternatif CHP’nin Ovacık görüşmesi...
Haldun Ertem


Dersim!

Televizyoncu arkadaş Tunceli’ye Dersim diyor. Gazete yazarı Dersim diyor. Bizim bildiğimiz o ilin adı Tunceli’dir. Cumhuriyet o ile Tunceli adını verdi. Ve kent isimlerinin değiştiğine ilişkin bir yasa çıkmış değil. Diğer illere de Amed, 
Botan falan mı diyelim?

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları