loading
close
SON DAKİKALAR

Ateşli Nevruz

Melih Aşık
Tarih: 16.03.2013

Melih Aşık, ''Yarından itibaren 42 il ve 130 merkezde Nevruz gösterileri başlıyor''...

Yarından itibaren 42 il ve 130 merkezde Nevruz gösterileri başlıyor... Birkaç yıl öncesine kadar Nevruz Bayramı’nı kutlayamamaktan yakınan Kürt siyaseti, bu defa beş gün sürecek geniş çaplı gösteriler düzenliyor... Ana tema:
“Kürtlere statü, Öcalan’a af”

Hükümet bu slogandan rahatsız... Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bu sloganı süreci baltalama çabası olarak gördüklerini söylüyor: “Statü yok, eşitlik var”, diyor. Diyor ama kimse dinlemiyor. Öcalan İmralı’ya giden ilk heyetle Ankara’ya “Özerklik talebim yok” mesajı yollamıştı. İktidar kamuoyunu bu mesajla rahatlatmıştı. Şimdi statü nereden çıktı peki? Ya Öcalan böyle bir söz vermemişti. Ya da verdi ama Kandil böyle bir sloganı BDP’ye dayattı.
Öyle veya böyle “süreç” iktidarın kontrolünden çıkıyor gibi görünüyor. 

Kürtler zafer havasında... Bu havayı Gültan Kışanak, İmralı zabıtlarının açıklanmasından sonra şöyle ifade etmişti:
“Kürdistan’da eşit ve özgür olmak istiyoruz. Özerk bir yönetim istiyoruz.

Biz yaparsak doğru yaparız. Kazanırsak büyük kazanırız...”

Sonuç... Vatandaşlara bir meydanda Cumhuriyet Bayramı kutlaması izni verilmezken BDP’nin 130 merkezde “Kürtlere statü, Öcalan’a af” sloganıyla Nevruz kutlaması yapması ilginç bir gelişme. Bakalım “çözüm”e nasıl bir katkıda bulunacak?


Statü ne demek?

Talep edilen “statü”nün ne anlama geldiğini eski DEP genel başkanlarından Feridun Yazar’a sorduk.

- Sizin “Kürtlere Statü”den anladığınız nedir?

- Benim anladığım Kürt kimliğinin tanınması, Kürtlerin kendi kimlik ve dilleriyle yaşayabilmeleri ve her yerde kendilerini özgürce Kürt olarak ifade edebilmeleri... Bütün bunların Anayasal ve yasal güvencelere bağlanmasıdır. Bunun için yapılması gereken ilk şey, Türkiye’de var olan bütün etnisitelerin kendilerini görebilecekleri ve kabul edecekleri bir anayasadır. Anadilde eğitim Kürtlere statünün olmazsa olmazlarındandır. Bu talepler demokratik özerklik ya da federasyon talepleri demek değildir...

Feridun Yazar biraz temkinli konuşuyor gibi geliyor bize... Yine soruyoruz:

- Peki ya, “Öcalan’a özgürlük?” Bu talebi gerçekçi buluyor musunuz?

- Türkiye’de gerçekçi olmayan o kadar çok şey var ki. Ama eğer Türkiye’de Kürt sorunu çözülmek ve silahların susması isteniyorsa... Bütün etnisitelerin bir arada barış içinde yaşaması arzu ediliyorsa, siyasi nedenlerle hiç kimsenin hapiste kalmaması gerekir.


Siyasetle uğraşmaktan korkan basın, spor ve magazin haberine yöneldi.
Ne yapsın garipler!
“Batsın bu medya” ile “yatsın bu medya” arasında gelip gidiyorlar...
Akif Kökçe



Yargıç

Ergenekon duruşmasında savunma hakkının kısıtlanmasına isyan eden avukatlara karşı yargıçlar jandarmaları salona çağırdı... İtiş kakış arasında üç avukat ciddi biçimde hırpalandı. Bu avukatlardan biri olan Hüseyin Ersöz
dedi ki:

- En ağırıma giden ne oldu biliyor musunuz? Jandarmalar üzerimize saldırırken üç yargıcın ayağa kalkıp jandarmalara kimin üstüne gitmeleri gerektiğini parmaklarıyla işaret etmeleri...



Anayasa Uzlaşma Komisyonu, “milletvekili yemini”nde yine anlaşamamış.
Komediye bakın... Zaten tutmayacakları yeminde bile anlaşamıyorlar!
Fahrettin Fidan


Kürkçü
Uludere Alt Komisyonu Raporu’na CHP Milletvekili Levent Gök ayrıntılı bir muhalefet şerhi açıklarken aynı tepkinin BDP Milletvekili Ertuğrul Kürçü’den gelmediğini birkaç satır yazmıştık. Kürkçü’nün avukatı eliyle gönderdiği açıklama şöyle:

- Ertuğrul Kürkçü raporun açıklandığı 06.03.2012 tarihinin hemen ertesi günü basın açıklamasında bu raporun olayları örtbas etme amaçlı olduğunu belirtmiştir.

- Raporun bütünüyle kabul edilemez olduğunu kesin bir dille ifade eden yazısı 10 Mart 2013 tarihinde Radikal 2’de yayımlanmıştır.

- Açıklanan raporu reddetmesi için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na net bir çağrı yapmış ve hazırladığı muhalefet şerhini 12 Mart 2013 tarihinde Komisyon Başkanlığı’na sunmuştur.

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları