Kabil görevi!
Melih Aşık: Neresinden baksanız çok zor bir durumla karşı karşıyayız…
Taliban, Afganistan’da hızla ilerliyor... ABD ve İngiltere yurttaşlarına Afganistan’ı terk etme çağrısı yaptı. Türk askerinin Kabil Havaalanını koruma ve işletme projesiyle ilgili hazırlıklar sürüyor. E. Büyükelçi Şükrü Elekdağ bu konudaki görüşlerini Uğur Dündar’a anlatıyor. Özetle diyor ki:
- ABD’nin önceki açıklamalarından, askeri kuvvetlerini bu ülkeden çekeceği, sadece Kâbil’de diplomatların korunması için 650 kişilik birlik bırakacağı gibi anlam çıkıyordu. Oysa bu gerçek değil... Amerika, Taliban ile savaşa kesinlikle son vermiyor... Sadece savaşın şeklini değiştirerek vekâlet savaşına dönüştürüyor... Bu düzende ABD’nin iki taşeronu olacak. Biri, Afgan Ulusal Ordusu (AUO), diğeri de havaalanını savunacak olan TSK... ABD, Taliban karşısında dağılmaması için AUO’ya Ortadoğu’daki üslerinden kalkacak uçaklarla hava desteği sağlayacak. Bunlara ilaveten, NATO Afganistan’daki askeri eğitim programını şimdi ülke dışında sürdürüyor. İlk eğitim programına Türkiye’de başlanacak. Afgan özel askeri birliklerine mensup ilk kafile eğitim amaçlı olarak Ankara’ya gelmiş bulunuyor.
- Bu açıklamalarınız, TSK’nın Kâbil görevinin “muharip” bir görev olacağını gösteriyor.
- Tamamen öyle! Bu konuda Taliban’ın bildirilerini hatırlamakta da yarar var. Taliban, Havaalanı savunması için Kabil’e gelecek “Mehmetçiklere” karşı “cihat” ilan edeceğini açıkladı.
Neresinden baksanız çok zor bir durumla karşı karşıyayız…
TFF
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) garip kararını aktarmıştık.
Yeni sezonda sarı kart gören her futbolcu için 1, kırmızı kart gören her futbolcu için 5 fidan dikilecek böylece TFF Ormanı Projesi yürütülecekti. Yazıda TFF bütçesinin halkın vergilerinden oluştuğunu belirtmiştik.
TFF bir açıklama gönderdi. Deniyor ki özetle:
“Yazınızda, TFF bütçesinin halkın vergilerinden oluştuğunu, futbolcu kart gördüğünde, faturanın halka kesildiğini iddia etmektesiniz.
Özerk bir kuruluş olan TFF’nin gelirleri, eğitim gelirleri, milli takımlar gelirleri, profesyonel futbol gelirleri, amatör futbol gelirleri, UEFA ve FIFA gelirleri, cari gelirler kalemlerinden ibarettir.
Dolayısıyla futbolcu kart gördüğünde faturanın halkımıza kesilmesi söz konusu değildir.”
Teşekkürler açıklama için. Ancak mesele yalnız fidanların parası değil, kart başına fidan projesinin baştan sona mantıkla uyuşmazlığı idi. Sarı 1, kırmızı 5 hesabıyla bir sezonda çok çok 2500 fidan dikilebilir. Bunun bedeli de 25 bin liradır. TFF’nin onca geliri varken gözden çıkarabildiği para bu mu? Fenerbahçe Kulübünün 250 bin fidan sözü verdiğini buraya ekleyelim...
TEATRAL
Müjdat Gezen bin bir hayat dersiyle dolu “Normal Olacak Kadar Anormal Değilim” adlı kitabında İstiklal Caddesi ve Beyoğlu’nda kapanan tiyatroları sıralamış...
Karaca Tiyatro, Oraloğlu Tiyatrosu, İstanbul Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Küçük Sahne, Alkazar Tiyatrosu, Gonk Tiyatrosu, İBB Komedi Tiyatrosu, Gen Ar Tiyatrosu… Sıraselviler’de Arena, Devekuşu Kabare, Üç Maymun Kabare tiyatrosu...
Müjdat, her birinde sahneye çıkmışlığım vardır, diyor...
Bizim de her birinde oyun izlemişliğimiz vardır. Hepsi anılarda kaldı…
SİSTEM
Milli Eğitim Bakanlığına 19 yılda 7 Bakan geldi gitti... Erkan Mumcu 5 ay, Hüseyin Çelik 6 yıl, Nimet Baş 2 yıl, Ömer Dinçer 2.5 yıl, Nabi Avcı 3,5 yıl, İsmet Yılmaz 2 yıl , Ziya Selçuk 3 yıl bakanlık yaptı. Şimdi sıra yeni bakan Mahmut Özer’de...
Bakanlar geldi gitti ama lise ve üniversite sınavlarında başarı düzeyi yükselmedi. Türkiye’nin uluslararası derecesi sürekli düştü.
Ünlü eğitimci ve yazar Rıfat Ilgaz ağabeyimiz derdi ki:
“Eğitimde kötü öğretmen, kötü veli, kötü öğrenci yoktur. Kötü öğretim sistemi vardır.”
Sistem yürümüyorsa bakanlara da hareket alanı bırakmayacaktır.
Görünen odur ki... Ülkemizde belli tipte insan yetiştirmek için belli bir sistem uygulanmakta, sistem başarılı olmadığı halde üzerinde ısrar edilmektedir.
Bilime ve çağa uygun bir sistem uygulanırsa sorun büyük ölçüde çözülecektir.
MADALYA
Olimpiyatlar sona erdi.
Sporcularımız 2 altın ile altın madalya sıralamasında 34. oldu. Toplam madalya sıralamasında ise (2 altın, 2 gümüş, 9 bronz) 13 madalya ile 20. sıradayız.
Çekya, Macaristan, Bulgaristan gibi küçük ülkeler bizden daha üst sıralarda yer aldı. 84 milyonluk bir ülkenin daha çok madalya alması beklenirdi. Umutlar 2024 Paris olimpiyatlarına aktarıldı.
Bu olimpiyata 108 sporcuyla katıldık. Madalya alanlara belli ödüller veriliyor. Bizce almayanlara da verilmeli. 2012 Londra’ya katılan her sporcuya madalya alsın almasın 60 cumhuriyet altını ödül verilmişti. Böyle bir ödül yine düşünülmeli. Çünkü olimpiyata katılmak için de belli dereceleri tutturmak gerekiyor. Orada bayrağımızı taşıyan her sporcu uzun, özverili, yoğun çalışmalar sonucu katılma hakkı elde ediyor. Bu emekler unutulmamalı.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları