Tarih:
09.11.2017
Melih Aşık; Medeni Bilgiler
Melih Aşık; Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 79. yılında bir kez daha özlemle anıyoruz. Atatürk’e özlem her yıl biraz daha artıyor.
Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 79. yılında bir kez daha özlemle anıyoruz... Atatürk’e özlem her yıl biraz daha artıyor. Çünkü her yıl Osmanlı ve şeriat özentisi iktidarın foyası biraz daha meydana çıkıyor, Atatürk’ün devrimlerinin ne kadar zorunlu ve haklı olduğu ve geçerliğini bugün hâlâ koruduğu halk tarafından daha iyi kavranıyor.Atatürk’ü tanıtmak ve anlatmak için sık sık NUTUK kitabı tavsiye edilir.
Ata’yı anlamak için daha da önemli ve gerekli kitap aslında MEDENİ BİLGİLER’dir.
Atatürk’ün 1931 yılında bir bölümünü bizzat yazdığı Medeni Bilgiler geniş bir yurttaşlık bilgisi kitabıdır.
Diktatör, tek adam gibi sıfatlara layık görülen Atatürk, başbakanın konumunu şöyle anlatır:
“Başbakan devlet yönetiminde maddi ve manevi yükümlülüklerinin en büyüğünü omuzları üstünde taşıyan kişidir. Bu nedenle devlete ait başarılardan doğacak en büyük şeref de Başbakan’a ait olur.”
Kitapta devletin ancak özel sektörün giremeyeceği alanlara yatırım yapacağı anlatılır. Yabancı sermaye eğer faydalı olacaksa ülkeye gelerek yatırım yapabilir.
O’na göre... Eleştiri ve tartışma tamamen hürdür...Eleştiri hürriyeti hükümet ile millet arasında bir anlaşma ortamı meydana getirir...
Atatürk kitapta demokrasiyi uzun uzun anlatır. Cumhuriyet’i demokrasinin temeli olarak görür. Bu kitabı okumalısınız.
Bitmeyen senfoni...
Gazeteci Zafer Arapkirli soruyor:
- AKM’yi yıkıp yeniden yapmak 2 yılda mümkünse, projesi 1992’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası neden sürünüyor?
Soru yerinde... İçinde 2 bin kişilik konser salonu bulunan yapı halen yarım kalmış durumda. Ankaralıların deyimiyle inşaat ‘bitmeyen senfoni’ye dönüştü. 1992’de temeli atılan yapının inşaatı 24 yıldır devam ediyor. Binanın mimarları Semra ve Özcan Uygur’un, o yıl 2 yaşında olan kızları üniversiteyi bitirip yüksek lisansını tamamladı. Bu süreçte dört cumhurbaşkanı değişti. Ama CSO’nun yeni binası bitmedi. Neden iktidarın eli bu binayı bitirmeye varmıyor?
GİYİN
İzmir Belediyesi “Gardırop otobüs” uygulaması başlattı. Buna mobil giyim aracı da deniyor. Kentin uzak yörelerinde ve köylerde muhtarlar tarafından ihtiyaç sahibi aileler belirleniyor. Otobüsün içi tam bir gardırop. İhtiyaç sahibi insanlar otobüse gelerek gardıroptan ayakkabı, çorap, elbise, mont gibi giyim eşyasını beğenip üzerine uyanı ücretsiz alıyor. Bu eşyaların büyük çoğunluğu kullanılmamış, yepyeni... Otobüsün seferlerini özellikle bayram öncelerinde sıklaştıracağı belirtiliyor.
İyi bir uygulama...
Üç beş emekçi iki dakikalığına yolu kapatsa onları gözaltına alan polis yaya kaldırımlarına park eden araçlara yan gözle bile bakmıyor.
G.E
SERVİS
Maltepe Belediyesi harika bir örnek oluşturuyor... Maltepeli öğrencilere geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ücretsiz servis hizmeti sağlıyor. 11 otobüs 7 hat üzerinden öğrencileri evden okula okuldan eve ulaştırıyor. Her sabah ve her akşam 400 bin öğrenci servislerden yararlanıyor. Güvenlik içinde ve ücretsiz olarak okula gidip geliyor.
Başkan Ali Kılıç’ı kutluyor, diğer belediyelere örnek olmasını diliyoruz...
TUNA
Eski Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, dün kendi yerine seçilen Mustafa Tuna ile ilgili bir Tweet atarak “İnanıyorum ki, 1.5 senede çok güzel işler yapacak” dedi. Mustafa Tuna da işe Melih Gökçek’in bürokratlarının istifasını isteyerek başladı.
Mustafa Tuna Melih Gökçek döneminin hesaplarını da araştıracak mı? Eğer araştırmayacaksa Melih Gökçek’i kurtarmaya gelmiş demektir.
Başarı puanı!
Nitelikli okul için sınava girmeyen öğrenciler, ilan edilecek eğitim bölgesindeki 5 okuldan birini seçecek... Öğrenciler bu okullara okul başarı puanına göre yerleştirilecek.
Peki Adıyaman'daki 5 okul ile İstanbul'un Şişli veya Kadıköy'deki eğitim bölgesi içindeki 5 okul aynı standartta mı? Zaten Anadolu'nun pekçok yerinde kasaba veya ilçelerde bir veya iki lise vardır.
Sonuçta sistem yurt çapında fakir bölgelerin aleyhine işleyecek.
Okul başarı puanı iyi bir ölçü olsa... Sınava gerek görülür müydü? O takdirde tüm öğrenciler başarı puanına göre yerleştirilir olur biterdi.
Melih Aşık - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları