loading
close
SON DAKİKALAR

Şehitler yürüyüşü

Melih Aşık
Tarih: 26.04.2015

Melih Aşık; ASALA militanları tarafından katledilen Dışişleri mensuplarımız için düzenlenen dünkü yürüyüş Ulus’tan başladı...

ASALA militanları tarafından katledilen Dışişleri mensuplarımız için düzenlenen dünkü yürüyüş Ulus’tan başladı... Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik’in konuşmasının ardından başlayan ağırbaşlı yürüyüşte göze ilk çarpanlar ellerinde şehit fotoğraflarıyla eski Dışişleri Bakanı Prof. Şükrü Sina Gürel... Onun hemen yanında eski müsteşar, CHP milletvekili Faruk Loğoğlu, eski Bonn büyükelçimiz ve eski ANAP milletvekili Mehmet Ali İrtemçelik ile SBF’nin unutulmaz hocalarından Prof. Türkkaya Ataöv... Yürüyüşü izleyen Fahrettin Fidan arkadaşımız eski Dışişleri bakanlarının ortada görünmediğini ekliyor.
Peki partilerin yürüyüşe ilgisi? Büyük Birlik Partisi ve Saadet Partisi Genel Başkan düzeyinde yürüyüşteler. Vatan Partisi’ni temsilen em. Korg. İsmail Hakkı Pekin gelmiş. CHP’den de bir tek Dilek Akagün Yılmaz var.
Şehit diplomatlar ilk kez böyle bir yürüyüşle anılıyor. Emekli büyükelçilerden Sumru Noyan, Mülkiyeli şehit diplomatların bir biçimde anılması için Fakülte Dekanı’yla konuşacağını söylüyor. Erivan’da ASALA için dikilmiş bir anıt var. Ankara’da şehit diplomatlar için bir kitabe bile yok.

Konsey’de duruş!

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde soykırımla ilgili saygı duruşunda Türk heyetinden sadece CHP’li Gülsüm Bilgehan ve HDP’li Nazmi Gür’ün ayağa kalktığını yazmıştık. CHP’den Deniz Baykal ile AK Parti, MHP ve Azerbaycan milletvekilleri saygı duruşuna katılmamıştı. Bu yüzden eleştirilen Gülsüm Bilgehan yaptığı açıklamada:
“Nisan oturumunda Ermeni parlamenterlerin ‘soykırım kurbanları için’ saygı duruşunda bulunma teklifi yapacaklarını öngörerek, Başkanlığı nezdinde girişimde bulunduk. Böyle bir teklif gelirse Türkiye’nin tezi doğrultusunda, ‘ortak tarihimiz boyunca hayatını kaybedenlerin anısına’ saygı duruşunda bulunulmasını istedik. AKPM Başkanı Anne Brasseur da tam olarak aynı ifadeyi kullanarak çağrıda bulundu. Birkaç kişi dışında bütün genel kurul ayağa kalktı” dedi...
Konuyu Türk delegasyonu başkanı Reha Denemeç (AKP) ile konuştuk. Özetle dedi ki:
- Oturumdan önce Gülsüm Hanım’la birlikte Başkan Anne Brasseur ile görüştük. Ermeni vekillerin soykırım için saygı duruşu isteyeceğini tahmin etmiştik. Başkan Brasseur’e “Birinci Dünya Savaşı’nın tüm kurbanları için saygı duruşu yapılırsa katılırız, aksi takdirde katılmayız.” dedik. Oturum sırasında söz alan Ermeni Vekil Zurabyan, Ermeni soykırımından da söz ettikten sonra Başkana “Tarihteki bütün soykırımlar için bir dakika saygı duruşu” önerdi. Başkan bunun üzerine:
- Tarihteki bütün kurbanlar için bir dakika saygı duruşu, çağrısı yaptı.
Yapılan çağrı Zurabyan’ın talebi doğrultusundaydı. O yüzden ayağa kalkmadık. Milletvekilleri ayrı ayrı oturduklarından birbirlerini ikaz etmeleri de mümkün değilmiş..

KLİP

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da rol aldığı Çanakkale klibindeki tarihi hataları Seyit Ahmet Sılay Facebook’ta sıralıyor...
Askerler düşman gemilerine karşı açık arazide namaz kılıyor...
Ellerinde Osmanlı değil, bugünkü Türk bayrağı var...
Kafalarında İstiklal Harbi külahları...
Subayların göğüslerinde İstiklal Madalyası...
Omuzlarında bugünkü rütbeler...
Tüfeği, kayışı, dolağı, ayakkabısı tamamen uyduruk...
Askerler süngü takmadan süngü hücumuna kalkıyorlar.
Bugünkü iktidar çevresi Cumhuriyet’i yok saymak...
Osmanlı’yı diriltmek iddiasında...
Kendilerini Osmanlı’nın torunu görüyorlar
Ama anlaşılan...
Dedelerini de pek tanımıyorlar...

Ermeni soykırımı anmasına “Acılarına ortak olmak için katıldık” diyen AKP iktidarı niye Gezi’de öldürülen çocukların ailelerinin acısına ortak olmak yerine öldürülen çocukların analarını alanlarda yuhalatıyor?
Akif Kökçe

AYİN

1915 olaylarının 100. yıldönümü vesilesiyle İstanbul’da Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenen ve o tarihte hayatını kaybeden Ermenilerin anıldığı ayine hükümeti temsilen bir sayın bakan, yabancı diplomatlar, çeşitli dinlere mensup ruhani liderler katılmış.
Onur Öymen soruyor:
“Acaba Diyanet İşleri Başkanlığı’mız örneğin Sultanahmet Camii’nde aynı yıllarda Ermenilerce öldürülen yüz binlerce Türk için bir mevlit okutmayı düşünür mü? Okutsa aynı yabancı dini ve siyasi temsilciler bu mevlide katılırlar mı?”
Acılara ortak olmak güzel bir tavır. Tabii karşılıklı olması kaydıyla...

Melih Aşık - Milliyet

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları