Tarih:
05.06.2016
Söylene söylene!
Melih Aşık: Türkler biraz söylenir, sonra unuturlar... Kuyumuzu kazan her ülke bu düşünce içindedir. Yanlış da değildir. Hatta şimdiden unuttuk bile.
Türkler biraz söylenir, sonra unuturlar...Kuyumuzu kazan her ülke bu düşünce içindedir.Yanlış da değildir. Hatta şimdiden unuttuk bile.
Başbakan şöyle demiş:
- Şartlar ne olursa olsun biz müttefiklerimizle ilişkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz.
* * *
Kemal Kılıçdaroğlu:
- Anlayamadığım nokta şu, diyor, hemen her hafta Merkel ile görüşülüyor.Neden bu konu yeterli ağırlıkta Almanya’ya hissettirilmedi?
Yerinde bir soru... CHP eski milletvekili Birgül Ayman Güler de Kemal Bey’e soruyor:
- Son iki Almanya gezinizde Yeşiller Partisi Başkanı Cem Özdemir’le görüştünüz. Neler konuştunuz? Hiç bu soykırım tasarısını geri almasını istemediniz mi?
* * *
Alman Federal Meclisi geçen yıl rafa kaldırdığı Ermeni tasarısını bu yıl neden raftan indirip onayladı... Zamanlamanın sırrı neydi? Alman basınına bakarak özetlersek...
1. Almanya kendi geçmişindeki Yahudi soykırımından çok günümüzde mülteciler politikasının yarattığı günahlardan sıyrılmak çabasındadır. İnsanları yerinden yurdundan eden, göçe zorlayan politikalarda imzası olan Almanya, şimdi de kapıları o insanlara kapatmanın ahlak dışılığını bu şekilde örtmek istiyor
2. Çıkan kararda uzun uzun Türkiye - Ermenistan ilişkilerine değinilmesi, Türkiye ile Ermenistan’ı barıştırmaktan söz edilmesi, Almanya’nın Kafkasya’da söz sahibi olma niyetlerini ortaya koyuyor.
İtalyan elması!
Niğdeli elma ve patates üreticileri kalkıp TBMM’ye gelmiş, CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanıyorlar. Konuşmaya kulak misafiri olan arkadaşımız Fahrettin Fidan konuyu ilginç buluyor, Niğde’ye giderek trajikomik durumu yerinde inceliyor.
Isparta ve Karaman’dan sonra en fazla elma üretimi yapılan şehrimiz Niğde... Ancak Niğde’de elmayı Niğdeliler değil İtalyanlar üretiyor, Niğdelilere çöpü kalıyor.
Büyük İtalyan tarım firmaları Niğde’yi 20 yıl önce keşfetmiş. Önce adamlarını gönderip toprak tahlilleri yaptırmışlar. Ardından elma bahçeleri satın almaya başlamışlar. İlk iş olarak mevcut ağaçları verimi ve kalitesi daha yüksek bodur elmaya dönüştürmüşler. Gübreleme ve aşılamada ileri teknikler kullanıyorlarmış. Bizimkiler o kaliteyi tutturamamış. Daha kârlı diye tarla ve bahçeleri İtalyanlara satmış. Paralar suyunu çekince de çoğu İtalyanların işçisi olmuş. İtalyanlar teknik çalışıyor. Örneğin don bizim üreticiyi vururken İtalyanlar hava durumunu uydudan takip ediyor, ürünü örterek ya da devasa fanlarla dondan koruyorlar...
İtalyanlar “İtaly” damgası vurdukları Niğde elmalarını dünyaya ihraç ederken, aynı etiket altında bizim pazara da ürün veriyor, Türk vatandaşına Niğde elmasını “İtalyan malı” diye yediriyormuş. Zamanında destek verilmeli, çiftçimiz İtalyanlarla yarışmalıydı. Çiftçi yalnız bırakılmış, İtalyan malı götürmüş.
103
Cahit Kayra ağabeyimizin yeni kitabı Tarihçi Kitabevi’nden çıktı:
“Marjinal Şiir Teorileri”
Cahit ağabeyimiz şiirlere bir değerlendirme ölçüsü de getiriyor; Şirbil...
Bunun ne olduğunu kitabı okursanız öğreneceksiniz.
Önceki akşam kendisine Tarihçi Kitabevi’nde takıldık:
- Papucunuz dama atıldı beyefendi, artık en yaşlı yazar değilsiniz...
- Nedenmiş o?
- Çünkü Cahit Tanyol’un “Ahirette Açık Oturum” başlıklı kitabını gördüm piyasada. Cahit Tanyol tam 103 yaşında. Siz ise 100 yaşınıza henüz bastınız. Onun yanında çok genç kaldınız!
Tanyol’un ilginç kitabında Atatürk, Ziya Gökalp, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Falih Rıfkı gibi isimler ahirette bugünün sorunlarını tartışıyorlar.
Her iki değerli ağabeyimize uzun ömür diliyoruz...
“Almanya’nın soykırım suçlamasına” tepki göstermediğine göre soykırımı AKP de tanımış oldu!
Akif Kökçe
FAYDA
Eczacı hanım dakikalarca dil döktü... Bu karışımın mafsal ağrılarına, kireçlenmeye, unutkanlığa, öksürüğe, nezleye, gribe... Özetle yaşlı insanların başına hangi dertler geliyorsa tüm o dertlere iyi geldiğini anlattı. Amerika’da imal edilmişti. Fiyatı mı? 85 liracıktı...
Birlikte eczaneye girdiğimiz arkadaşımız dayanamadı bir kutu aldı...
Eve gidince tarifnamesini okumuş. Meğer bildiğimiz kuşburnu bitkisinin tozuymuş... Modalı eczacı Melih Bey’le geçende sohbet ederken bu ilaçtan söz ettik.
- Sizce gerçekten faydalı mıdır?
- Faydalıdır, dedi, Amerikalılar çok faydasını görürler. Oturdukları yerde bu tozlardan iyi para kazanırlar...
Melih Aşık - Milliyet
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları