Gazeteci Muzaffer Ayhan Kara: Diplomasi bağırarak çağırarak yapılacak bir iş değil. Erdoğan diplomasinin kabiliyetinden yararlanmayı kesmiş durumda. Tutup da dış politikayı parti çıkarları için iç politikaya endekslerseniz olan Türkiye’ye olur.
Gazeteci Muzaffer Ayhan Kara, Can Ataklı’nın hazırlayıp sunduğu Yazıişleri programına konuk olarak katıldı. Kara, ABD ile yaşanan vize krizine ilişkin olarak, diplomasinin 'bağırıp çağırarak yapılacak bir iş' olmadığını belirtti.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın diplomasinin kabiliyetinden yararlanmayı kestiğini vurgulayan Kara, "Tutup da dış politikayı parti çıkarları için iç politikaya endekslerseniz olan Türkiye’ye olur" dedi.
Kara’nın konuşmasından bazı bölümler şöyle:
"(ABD’nin Türkiye ile krize neden olan uygulamaları) Türkiye’nin haberi olmadan burada füze konuşlandırılması, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında 3 yıl 8 ay 10 gün bize ambargo uyguladı. 12 Eylül’de ‘bizim çocuklar’ meselesi var. Darbeyi yaptırtmak, yeşil kuşak hattına Türkiye’yi sokmak, Türkiye’yi dini taassubun etkisi altına almak, Çekiç Güç Harektaı,1. Körfez krizi... Son olarak PYD’ye silah vermesi.
-Diplomasi bağırarak çağırarak yapılacak bir iş değil, görünmeden yapılır. Muhataplarınızla kimse bilmeden, 3. ülkelerde görüşürsünüz. Mesela Suriye ile görüşmeler var duyuyoruz. Erdoğan diplomasinin imkanlarından, kabiliyetinden yararlanmayı kesmiş durumda. Tutup da dış politikayı parti çıkarları için iç politikaya endekslerseniz olan Türkiye’ye olur. Türkiye hepimizin ülkesi. AK Parti kadroları da oturup düşünecek. AK Parti’nin çıkarları eşittir Türkiye’nin çıkarları demek değil. İktidar milli güvenlikle ilgili konularda muhalefete bilgi verir, bugün böyle bir şey yok. İsmet İnönü döneminde İnönü dışişleri bakanını tembihliyor, her hafta gidip diğer gruplara bilgi veriyor.
-Dışişleri Bakanlığı AK Parti iktidarına kadar çok iyi bir bakanlıktı. Bakanlıkta, bölgenin, dünyanın her yeriyle ilgili daireler var. AK Parti kendi dış politika adımlarıyla getirdiği güç duruma çare arıyor. Bunu yaparken de kriz üstüne kriz çıkarıyor. Türkiye-Amerika ilişkilerinde kriz hep vardı ama bunları düşük tutup ilişkileri sürdürme kabiliyeti de vardı. 9-10 yıldır bunu kaybettik. Dışişleri kadrolarında hala çok iyi diplomatlar var. Onlar doğru iş yapıyor ama iş siyasi karar vericide bitiyor.
Dış politikada öngörülebilirliğimiz kalmadı. Tayyip Erdoğan kendi elleriyle Barzani’yi güçlendirdi sonra Barzani referandum diye ortaya çıktı. Yıllar önce Barzani’yi Türkiye’de muhatap olarak alan kişiler MİT’in dördüncü, beşinci adamı ya da bir diplomattı. Barzani onların karşısında bile el pençe divan duran biriydi. Ankara’da devlet başkanı gibi karşılandı. AK Parti kongresinde şeref konuğu olarak ağırlandı. Nereden nereye gelmişiz. Kürtlerin de onurlu bir şekilde yaşamaya hakkı var. Kürt karşıtlığı açısından olaya yaklaşmamak lazım. Buradaki referandum Kürtler için de iyi bir şey değil. Türkiye açısından da negatif sonuçları olacak. Türkiye açısından Musul, Kerkük meselesi var. Musul-Kerkük'ü asli unsuru olmaktan çıkarıp Kürt bölgesinin tali unsuru olma tehlikesini doğuruyor.
Kısa vadede popülist yaklaşımlardan kaçınmak gerekir. Diplomasiyi raftan indirip sahneye koymak gerekir. Asker seçeneği en son seçenektir. Siz bir şey yapacağım deyip yapmazsınız inanılırlığınız, caydırıcılığınız yere serilir. Irak merkezi hükümetiyle güvenli ilişkiler kurmanız gerekir. Bölge ülkeleriyle de çok yönlü istişare mekanizmalarını devreye sokmanız lazım. Türkiye'nin bölgede itidali, güveni artıran şekilde ilişkileri geliştirmesi lazım.
Türkiye laik bir ülke. Bu gemi çok su aldı, çok zedelendi. Laik Türkiye, Sünnisiyle de Şiisi ile, Hristiyanı ile de oturup konuşabilen bir ülkeydi.
-(Meral Akşener’in partisi) Türkiye'de AK Parti'nin kuruluşu bir Amerikan projesiydi. Erdoğan'ı milli görüşten kopardılar. Fethullah Gülen'le birbirine yapıştırdılar. Merkez sağı yıpratma kampanyası yapıldı. 2015 Haziran seçimlerinde millet CHP'yi olduğu yerde bıraktı. HDP'yi barajın üzerine çekti. Merkez sağın muhafazakar seçmeni AK Parti'ye endekslendi. Modern seçmeni de CHP'ye endekslendi. Seçmen AK Parti’den kurtulma arayışında sosyal zeka geliştirme durumunda. CHP Türkiye'nin fabrika ayarlarında durması için elinden geleni yapıyor fakat yüzde 25'ten yüzde 30'a-35'e çıkamıyor. Bu tabloyu gören Meral Akşener ve arkadaşları toplumun AK Parti'den kurtulması için böyle bir harekete girişti.
Akşener'in partisi AK Parti'den de MHP'den de oy alır. HDP barajın altında kalabilir. Bu tablo Tayyip Erdoğan'ı iktidardan düşürür.
Muhalefet partileri gerçekçi adım atacaklar. CHP’nin önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortak aday göstermesi yanlış bir adımdı. CHP ayrı MHP ayrı aday göstersin. Hangisi fazla oy alırsa 2. turda o ortak aday olsun demiştim. CHP, muhalefet partileriyle ilişkilerini geliştirmeli. Seçimde ikinci tura kalacaktır, (aday çıkaracak olan muhalefetle)centilmenlik anlaşması yapmalı."