Diyarbakır’da gazeteciler,DİHA muhabiri Mazlum Dolan ve beraber mahsur kaldığı siviller için koridor açılması talebiyle eylem yaptılar
Diyarbakır’da gazeteciler, Sur ilçesinde yasağın ilk gününden beri haber izleyen DİHA muhabiri Mazlum Dolan ve beraber mahsur kaldığı sivillerin çıkışı için koridor açılması talebiyle eylem yaptılar.
İlçede sokağa çıkma yasağı çok kısa bir aralık hariç 80 gündür devam ediyor.
Mazlum Dolan, 17 Şubat’ta çalıştığı Dicle Haber Ajansı DİHA'daki arkadaşlarına telefon mesajı göndererek Sur'da bir bodruma sığındıklarını ve mahsur kaldıklarını duyurmuştu.
Aralarında yaralıların da olduğu 30 kişi ile bodrumda sıkıştıklarını ve çıkamadıklarını yazan Dolan, çevredeki başka evlerde de tahminen 200 kişinin olduğunu belirtmiş, “Bebekler, yaşlılar var. 4 aylık bebekler bile var. Şarj sorunu var" diye yazmıştı.
'Arkadaşlara selamlar'
Dolan mesajında, “Durum kötü, bir bodrumdayız. Aileler ile birlikteyim. Çok yakında Cizre olayının benzeri olabilir. Çatışmalar çok şiddetli, olduğumuz yerler yoğun bir şekilde bombalanıyor, havan ve tanklarla vuruluyor. ‘Havadan vuracağız hepinizi, öldüreceğiz’ anonsları yapılıyor. Kendinize iyi bakın, arkadaşlara selamlar” demişti.
Mazlum’un babası Remzi Dolan, gazetecilerin eyleminde, oğluyla en son dün akşam saatlerinde telefonda görüştüğünü söyledi.
Babası, Mazlum’un, bodrumdaki insanların su ve gıda sıkıntı çektiklerini de söylediğini belirterek aralarındaki konuşmadan şu ayrıntıları aktardı:
“İnsani bir koridorun açılmasını ve güvenli bir şekilde oradan çıkmak istediklerini belirtti. Valilik 'Beyaz bayraklarla çıksınlar' demiş. Mazlum, Cizre’de beyaz bayraklarla çıkan insanların üzerine ateş açıldığını ve birlikte kaldığı insanların bu yüzden endişeli olduğunu aktardı. Bir çok akrabam da orda. Bir an önce insani bir koridor açılıp oradan kurtarılmalarını istiyoruz.”
'Gidip arkadaşımızı almaya hazırız'
Özgür Gazeteciler Cemiyeti ve Diyarbakır’a “Haber Nöbet” için gelen gazeteciler, Mazlum Dolan için birlikte bir yürüyüş yaptılar. Polis, Sur’a yürümelerine izin vermeyince, polis barikatları önünde bir açıklama ve oturma eylemi yaptılar.
Eylemde, İstanbul ve Ankara'dan çatışmalı bölgelerdeki "meslektaşlarıyla dayanışma amacıyla" geldiklerini anlatan Haber Nöbeti girişiminden gazeteciler adına Ceyda Karan da konuştu.
Karan "Şehrin göbeğinde bir çatışma bölgesi var ve orada DİHA’da çalışan bir meslektaşımız kısılıp kalmış durumda. Kendisinin oradan can güvenliği, içinde çıkartılmasını talep etmek bizim sorumluluğumuz. Valiliğe çağrıda bulunuyoruz. İçerde bir koridor açılmasını ve gidip arkadaşımızı almaya hazır olduğumuzu söylemek istiyoruz" dedi.
'Mazlum 80 gün haber geçti'
Dicle Haber Ajansı editörlerinden Dicle Müftüoğlu, Mazlum’un daha önce canlı yayın ekibinde kameramanlık yaptığını, muhabirlik deneyimini Sur’da geliştirdiğini ifade etti.
Müftüoğlu, Kobani'de IŞİD ile YPG arasındaki savaşın en yoğun olduğu dönemde Suruç’taki canlı yayın ekibinde yer alan Mazlum Dolan'ın, Sur'a nasıl gittiğini de şöyle anlattı:
“Yasaktan önce Sur’a bir muhabirimizi göndermek istedik. Mazlum, birçok akrabasının Sur’da olduğunu ve o mahalleleri iyi bildiğini söyledi, ısrarcı oldu. Yasak başlamadan önce gitti. 80 gün boyunca Sur’daki bütün bilgileri, Mazlum’un gönderdiği haberlerden öğrendik. Bilgiyi aktarma, atmosferi yansıtma noktasında başarısı takdire şayan bir arkadaşımız. Can güvenliği sağlanarak oradan çıkması için
insani koridor açılması talebimizi yeniliyoruz” dedi.
Özgürlükçü Hukukçular ve Mezopotamya Hukukçular derneklerinden avukatlar Dolan adına Sur’daki sokağa çıkma yasağıyla ilgili “geçici tedbir” kararı alınması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuşlardı. Bu başvuru dün reddedilmişti.
'STK temsilcileri gitsin'
Mezopotamya Hukukçular Derneği eş başkanı Avukat Serhat Eren, BBC’ye, Mazlum Dolan ve beraberindeki sivillerin, güvenli bir şekilde Sur'dan çıkarılması için Valilikten sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşacak bir heyetin mahalleye girmesine izin verilmesini istediklerini anlattı.
Avukat Eren “Vali, Sur’daki sivillerin beyaz bayraklar açarak çıkabileceklerini açıklamış. Ama STK temsilcilerinden oluşacak heyete sıcak bakmıyorlar. Sur’daki insanların en büyük endişesi de Cizre’de beyaz bayraklarla çıkan sivillerin üzerine ateş açılması. Bu yüzden bir heyetin gidip onları almalarını istiyorlar" diye sürdürdü.
Valilik ne diyor?
Diyarbakır Valiliğinden konuyla ilgili olarak BBC’ye yapılan açıklamada ise, Sur’da bulunan ve çıkmak isteyen her sivilin beyaz bayraklar sallayarak çıkabileceğini, güvenlik birimlerinin bunun için kolaylık sağlayacağı aktarıldı.
Yetkililer, "Bizden yana bir problem yok, beyaz bayrak sallayarak çıkabilirler. Bizim için aslolan insanların can güvenliği. Zırhlı araçlardan her gün Sur’da bulunan sivillere yönelik çağrılar yapılıyor. Çıkmak isteyenlere güvenlik kuvvetlerimiz yardımcı oluyor. Valilik bu taahhüdü veriyor" dediler.
BBC Türkçe
ETİKETLER : türkiye gerçeği, vişne haber ajans, vişne ajans, istanbul gerçeği, türkiye haberleri, son dakika haberler, istanbul haberleri, sondakika, Gazetecilerden 'insani koridor' talebi, mazlum dolan, insani koridor, sur, www.istanbulgercegi.com