Gaziantep'te duygusal veda

Gaziantep'teki bomba kurbanları devlet zirvesinin katıldığı törenle uğurlanırken camiye gençlerin alınmaması gerginlik yarattı...
Antep’teki bombalı saldırıda hayatını kaybeden dokuz kişiden altısı dün devletin zirvesinin katıldığı törenle son yolculuklarına uğurlandı. Bahaeddin Nakıboğlu Camii’ndeki cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül , TBMM Başkanı Cemil Çiçek , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu , MHP lideri Devlet Bahçeli , Başbakan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan , oğlu Bilal Erdoğan ile çok sayıda bakan katıldı.
Cami avlusunda altı askerin yanı sıra Bakan Fatma Şahin’in önceki gün hayatını kaybeden annesi Perihan Kıymık’ın da cenazesi yer aldı. Camiye sadece 40 yaş üzerindeki vatandaşların alınmasına tepki gösterildi.
Patlamada infaz koruma memurları İsmail Daler, Davut Azak ve Safi Canbaş ile Şırnak’ta askerliğini yaparken izne gelen Onur Fikret Aker, eşi Duygu ve bir yaşındaki kızları Almina , 11 yaşındaki yeğenleri Sevgi Gülperi İnanç ile üç yaşındaki Süleyman Alkan ve 12 yaşındaki Sena Büyükkonuk hayatını kaybetmişti. Sena Büyükkonuk, Süleyman Alkan ve Davut Azak önceki gün toprağa verilmişti. İsmail Daler, Safi Canbaş, Onur Fikret Aker, Duygu Aker, Almina Melisa Aker, Sevgi Gülperi İnanç için dün Nakiboğlu Camii’nde tören düzenlendi.
‘Baksana ne kadar küçükler’
Cenazeler avluya getirilirken, yakınları fenalık geçirdi. Sağlık ekiplerinin müdahalede bulunduğu aileleri, Emine Erdoğan ile Bakan Fatma Şahin teselli etti. Şahin’in ayakta zor durduğu ve sürekli ağladığı görüldü. CHP lideri Kılıçdaroğlu , camiye gelince önce Bakan Şahin’in yanına giderek başsağlığı diledi. Bakan Şahin’e sarılan Emine Erdoğan da gözyaşlarına boğuldu. Bakan Fatma Şahin , çevresindekilere çocukların tabutlarını göstererek, “Baksanıza ne kadar küçük” diyerek ağladı. Cumhurbaşkanı ve askeri tören mangasını camide bulunan vatandaşlar alkışlar eşliğinde karşıladı. Bozkurt işareti yapan bir grup, Başbakan ve bakanlardan oluşan heyetin girişinde tepki gösterdi.
Caminin çevresinde polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Cenaze için çevre illerden de takviye polis ekipleri geldi. Cami ve mezarlığa çıkan bütün yollar tutuldu ve özel araçların geçişine izin verilmedi. Cenaze törenine katılmak isteyenler, üst aramasının ardından içeriye alındı. Törene binlerce kişi katıldı. Ancak polis, özellikle gençlerin camiye girişine izin vermeyince vatandaşlar büyük tepki gösterdi. 40 yaşın altında olduğu gerekçesiyle camiye alınmadığını söyleyen Hayri Olgun, “Vatandaşın tepkisinden korkulduğu için protokol camii olan Ulu Cami’den değil de cenazeyi buradan kaldırıyorlar. Bütün yollar kesildi. Buraya gelebilmek için 3 kilometre yol yürümek zorunda kaldık” dedi. Aynı gerekçeyle camiye alınmadığını öne süren Mehmet Durdu da “Şehitlerimize son görevimizi yerine getiremedim, cenaze namazı kılamadım” diye tepki gösterdi.
Fransa’da yaşayan Mehmet Aydemir de camiye alınmamış: “Başbakanımıza saygısızlık olur diye almadılar galiba. Fransa’da her şeyi özgürce konuşabiliyoruz. Burada camiye bile giremiyorum.”
Konvoylara tepki
Törenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , teyzesi Meliha Er’in Rize’deki cenaze töreni için Trabzon’a gitti. Polis, protokol heyeti alandan uzaklaşana kadar cami çevresindeki vatandaşların geçişine izin vermedi. Polis ve vatandaşlar arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Camiye alınmayan vatandaşlar camiden çıkan araç konvoylarını yuhaladı.
Gül: Herkes tavır koymalı
Cumhurbaşkanı Gül , gözyaşlarını tutamadığı cenaze töreninin ardından gazetecilerle konuşurken şöyle dedi:
“Terör örgütleriyle ilişkili olanlara herkesin çok kesin mesafe koyması gerek. Tüm vatandaşlarımıza hatırlatmak istiyorum. Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerindeki, memleketin başka yerinde bütün insanlar, nereli olursa olsun, ister Türk, ister Kürt kökenli kardeşlerim olsun herkes teröre, teröre karışanlara kesin tavır koymalı. Bayram günü bu cinayeti işleyenlere çok net tavır koymalı. Terörün bitirilmesi için bu önemli bir tavır olacaktır.”
Radikal/Fatih Yağmur
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları