Mehmet Polat, ''Dün sekiz yıllık kesintisiz eğitim vardı''...
Dün sekiz yıllık kesintisiz eğitim vardı. Bugün 4+4+4 Dün Gaziosmanpaşa’mızın diğer ilçelere bölündükten sonraki durumu aşağıdaki tabloda çıkartıldığı gibi idi.
Gaziosmanpaşa İlçemizin Genel Durumu
Nüfusu : 465.000 Kişi
Mahalle sayısı : 16 Mahalle
Öğrenci sayısı : 85 Bin Kişi
İlköğretim : 64 Bin Kişi
Lise : 26 Bin Kişi
Sınıflardaki Öğrenci sayısı : 65 Kişi
İlköğretim okulu : 33 Adet
Lise : 14 Adet
İmam Hatip : 3 Adet
Öğretmen Açığı : 700 Kişi civarında
Cami Sayısı : 79 Adet
Cem evi : 1 Adet
Kuran Kursu : 40 Adet
Yatılı Kuran Kursu : 3 Adet
Cami Derneği : 79 Adet
Yukarıda sayılarını çıkarttığımız kuran kurslarımızın büyük bir kısmı cami altlarında ve binaların bodrum katlarında yapılmaktadır. Dolayısıyla açılışları da işleyişleri de yasal değildir. Eğitim öğretim ancak Milli Eğitimin izni ve denetimi ile yapılabilir. Kursların eğitim verebilmeleri için Sağlık, Bayındırlık, İtfaiye ve Milli Eğitim’den açılış ve eğitim izni için rapor almaları gerekir. Ancak bu kurslar maalesef bütün bu işlemlerden muaf tutularak küçücük çocuklarımızın sağlıksız, güvensiz ve denetimsiz bir ortamda eğitime tabii tutulmalarına göz yumulmaktadır.
Gaziosmanpaşa’da eğitim maalesef nitelik ve nicelik bakımından da çağdaş eğitim sistemi ile örtüşmemektedir. Sınıflarda öğrenci sayısının fazlalığı, öğretmen yetersizliği, araç ve gereçlerin eksikliği ile yapılmaya çalışılan eğitim-öğretim maalesef çağdaş eğitimin çok altında kalmaktadır. Her şeyden önce sınıftaki öğrenci sayısı Türkiye ortalamasının çok üstünde olan Gaziosmanpaşa’da sınıf ortalamaları 60-65 kişi arasındadır. Oysa çağdaş bir eğitim için sınıf ortalamalarının 30 öğrenciden oluşması gerekmektedir. Üstelik eğitim-öğretim tam gün değil yarım gün verilmekte. Bu da yetersiz ve kalitesiz bir eğitimi beraberinde getirmektedir. Ancak tüm bu olumsuzluklara karşı ne yazık ki iktidar partisi AKP Gaziosmanpaşa İlçemizde herhangi bir önlem alma gereği duymadığı gibi, geleceğe yönelik bir yatırım ve çalışmada yapmamıştır. Bu da ilçemizin eğitim tablosunun görüntüsünü daha da vahimleştirmektedir.
GAZİOSMANPAŞA’NIN EĞİTİM DÜZEYİGaziosmanpaşa da okuma-yazma bilmeyen : 20.572 kişi % 5.5
Gaziosmanpaşa da okuma-yazma bilen ama
Okulu bilinmeyen : 18.624 kişi % 5
Gaziosmanpaşa da İlkokul Mezunu : 139.000 kişi % 40.61
İlköğretim Mezunu : 37.000 kişi % 11
Gaziosmanpaşa da Orta Okul ve Dengi okul : 22.000 kişi % 7
Gaziosmanpaşa da Lise ve Dengi Okul : 64.000 kişi % 19
Gaziosmanpaşa da Yüksek Okul Fakülte Mezunu : 17.000 kişi % 5
Gaziosmanpaşa da Yüksek Lisans Mezunu : 875 kişi % 0002
Gaziosmanpaşa da Doktora Mezunu : 168 kişi % 0005
Gaziosmanpaşa’nın eğitim seviyesi; yukarıdaki tablodan da anlaşılacağı üzere tam da iktidarın istediği gibidir. Yani eğitim seviyesi ne kadar düşük olursa insanları ikna etmek ve yönlendirmek o kadar kolaydır zihniyetine sahip olan bu iktidarın ekmeğine yağ sürmekte işlerini kolaylaştırmaktadır. Çünkü karşılarında soran ve sorgulayan bir toplum bulunmamakta aksine verilenlerle yetinen, şükreden ve biat eden bir kültür politikası ile yaşamlarını sürdürmektedirler. İlçemizde ekonomik durumunu düzelten kesim ise ilk iş olarak çocuklarını farklı ilçelerdeki okullara göndermekte daha sonra ise kendilerine oralardan ev olarak tüm yaşantısını ilçe sınırları dışına taşımaktadır. Amaç çocuklarının daha iyi şartlarda eğitim alması ve yaşama hazırlanmasıdır. İlçemizdeki okulların spor salonları ne yazık ki; Spor A.Ş. ye verilerek çocukların spor yapmaları engellenmekte, buralar yetişkinlere tahsis edilerek siyasette rant kapısı olarak kullanılmaktadır. Oysa spor salonlarına İstanbul’daki pek çok ilçeden daha çok ihtiyacı olan bir ilçeyiz. Bu çocuklar spor salonlarını kullanamadıkları için doğal olarak sokaklarda ve belki de kötü arkadaşlarıyla kötü alışkanlıkları kazanmaktadır. Onları sokaklara ve bu hayata iten iktidardır. Spor salonları yetişkinlere değil çocuklara tahsis edilmelidir, hem de tüm okullardaki salonlar, ilçemizdeki tüm çocuklarımızın hizmetinde olmalıdır. Bu hizmet farklı bir kaygı ve amaç taşımaksızın çıkar beklemeksizin yapılmalıdır.
Bugün 4+4+4 Eğitim sistemi ile Gaziosmanpaşa’da neler oldu?
Dün; sekiz yıllık kesintisiz temel eğitimi verilen 7 ilköğretim okulumuz bugün, İmam Hatip Okulu’na dönüştürüldü. Doğal olarak sınıf sayıları son derece kabarık olan okullarımız bu durum karşısında daha da kalabalıklaştı.
Yeni oluşturulan İmam Hatip Okulları şunlardır:
Adnan Menderes İmam Hatip Okulu
Emine Sabit Büyükbayrak İmam Hatip Okulu
Evliya Çelebi İmam Hatip Okulu
Gaziosmanpaşa İmam Hatip Okulu
Kazım Karabekir İmam Hatip Okulu
Küçükköy İmam Hatip Okulu
Mustafa Yeşil İmam Hatip Okulu
Bu İmam Hatip okullarına nasıl öğrenci bulunacak. Geçen yıl Gaziosmanpaşa da 4. sınıftan ne kadar öğrenci beşinci sınıfa geçmiştir ki bu okullar doldurulsun. Bu kadar öğrencinin bulunması mümkün değildir. Acaba bu İmam Hatip Okullarındaki sınıflarda eğitim 10 – 15 kişiye mi verilecek? Belki bazı yerlerde bu sayıya bile ulaşılamayacaktır. Bu durumu kurtarmak için İmam Hatiplerde “daha kaliteli eğitim veriliyor” kampanyası yaparak öğrencilerin İmam Hatip’e yönlendirilmesi mecbur kılınması da söz konusudur. Bu durum Gaziosmanpaşa da endişe yaratmaktadır. “Ben Okulumu İstiyorum” öğrenci velilerinin sayısı gittikçe artmaktadır. Hatta yürüyüşler düzenlenmektedir. Amaçları İmam Hatiplere verilen bu imkanların İmam Hatip’e gitmeyen öğrencilere de verilmesidir. Ayrıca Gaziosmanpaşa da bu kadar İmam Hatip e ihtiyaç yoktur. İktidar, kendi yandaşlarına olanak sağlamak adına İmam Hatip okulunun sayısını bu kadar çoğaltmıştır. Bu çok acıdır ve vahim bir durumdur. Bu durumdan hiçbir Gaziosmanpaşalı memnun değildir. Ayrıca bu okulların İmam Hatip yapılmasından dolayı buradaki İmam Hatip ‘ e gitmeyen öğrenciler nerelere gönderilecek? Bu da ayrı bir soru ve sorundur. Yani 75 kişilik 80 kişilik sınıflarda mı eğitim verilecek Gaziosmanpaşa’da?
Ayrıca Gaziosmanpaşa Belediyesi Olağanüstü Meclisini toplayarak Kazımkarabekir de bulunan İmam Hatip Lisesi’nin bahçesine Belediye bütçesinden Ek Bina yapmayı da üstlenmiştir. Aslında ek derslik binaların diğer okullar da yapılıp 60 kişilik sınıflardaki öğrenci sayılarını aşağıya çekmesi gerekirken İmam Hatiplere bu kadar yatırım yapması da endişe verici bir durumdur.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, son aylarda Gaziosmanpaşa ‘da ki yeşil alanlar ile park alanlarına yeni İmam Hatip okullarının yapılmasına da ne yazık ki müsaade edilmiştir.
1- İstanbul Büyükşehir Belediyesi 13 / 06 / 2012 Rapor No : 143
Karayolları Mahallesinde Bulunan 95. 96. 97. parsellerin toplamı 14.980 metre
Yönetim merkezi alanından çıkartılarak yeni bir İmam Hatip Okulunun yapılmasına plan tadilatı yapılmıştır.
2- Yine Gaziosmanpaşa da 3515 Ada 123 parselin 21.855 metre Meslek Eğitim alanına alınmasına ve burada İmam Hatip okulu yapılmasına müsaade edilmiştir. Bu yerde Spor alanı, Park alanı, Otopark alanı iken İstanbul Büyükşehir Belediyesi plan tadilatı yaptırarak yeri değiştirmiştir. Rapor No: 196 14.06.2012
3- Yine Büyükşehir Belediyesi Gaziosmanpaşa’da Rapor No : 200 14.06.2012 Kazımkarabekir Mahallesinde 2997 parsel 8037 parsel 4631 metre kare park ve yeşil alan olan terin plan tadilatı yaparak Meslek Eğitim Okulu ( İmam Hatip Okulu ) yapılmasına imkan sağlamıştır.
4- Mevlana mahallesinde bulunan 3524 ada bir parselde bulunan dini tesis alanı olan yerin plan tadilatı yapılarak yurt alanına dönüştürülmüştür. Yurt olması için biz CHP grubu olarak mecliste destekledik. Bu yere yurt yapılması ruhsatı alındı. Belediye imkanlarıyla yapımı başlandı. Ve yapıldı. Ama ne yazık ki burası paralı Fethi Kolejine kaçak olarak öğrenci kaydedilmesine ve eğitim verilmesine müsaade edildi. Benim yetkili yerlere başvurmama rağmen bir netice alamadık. Bu yerde Fethi Kolejine imkan sağlandı
5- Yine Kazım Karabekir Mahallesi Belediyeye ait olan 3196 Ada 3 Parseli Evliya Çelebi Kuran Kurs ve Okul derneğine bu yerde Cami yapacağım diye ruhsat alıp bu yerde Cami yapmamıştır. Buraya Kuran kursu, talebe yurdu ve hatta bir kısım yerlerini kiraya vererek gelir elde etmişlerdir. Bu yer 10 yılı aşkın bir zamandır görmezlikten gelinmektedir. Müdahale edilmemektedir. Bu yerin Rapor No: 182 13.08.2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Plan tadilatı yaparak düzeltmeye çalışmıştır.
6- Yine Barbaros Hayrettinpaşa Mahallesinde 4 pafta 17265 parsel yurt alanı olan yeri İlim ve Kültür Hizmet Derneğine ozel yurt yapılmasına plan tadilatı yaparak tahsis etmiştir. Rapor No : 108 14 / 03 / 2012
Yukarıda bahsettiğimiz bu İmar tadilatlarının tamamı İmam Hatip veya İmam Hatip ‘e yakın yandaşlarına olanak sağlamıştır. Bu yapılan değişiklikler Gaziosmanpaşa Halkının tümünün faydalanacağı eğitim alacağı yerler değildir.Varsa yoksa kendi yandaşlarına imkan sağlamaktan öteye bir iş değildir. Din eksenli eğitime özendirilmesine Gaziosmanpaşa da imkan sağlamıştır.
Gaziosmanpaşa da yaşanan ve bugün oluşturulmaya çalışılan eğitim imkanları çok acı bir geleceğin tablosudur. Güzel İlçemiz ne yazık ki bir İmam Hatip cennetine dönüştürülmüştür. Bu durumun Gaziosmanpaşa da insanlarımızı rahatsız ettiğini de bilgilerinize arz etmek isterim. Ben Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Halk Partisi Eski İlçe Başkanı olarak ve İstanbul Büyükşehir Meclis Üyeliği ve Gaziosmanpaşa Grup Başkanvekili görevlerinin sorumluluğunu üstlenmiş biri olarak bu bilgileri siz değerli kamuoyunun takdirlerine sunmayı kendime bir vazife ve zorunluluk olarak kabul ettim.
Ayrıca yine Gaziosmanpaşa da kentsel dönüşümle ilgili imar değişliği ve imar artışlarıyla alakalı bir raporunda hazırlığı içerisinde olduğumu ve bunu da kamuoyuna sunacağım...
Mehmet Polat CHP Eski İlçe Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi, Gaziosmanpaşa Belediye CHP Gurup Başkan Vekili