Gazze’deki insani krizden en çok çocuklar etkileniyor
Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC), İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının bölgedeki çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini detaylandıran yeni bir rapor paylaştı.
IRC, çatışmaların üzerinden bir yıl geçtikten sonra savaşın Gazze'deki çocukların yaşamları üzerindeki etkileri konusunda bir rapor yayınladı. Raporda, "Acımasız şiddetin kümülatif etkileri, zorla yerinden edilme ve bütün bir okul yılının kaybedilmesi gibi etkenler, çocukları hayatlarının geri kalanında travmatik olarak etkileyecek" ifadeleri kullanıldı. IRC, çocukları korumak, iyileşmeleri için yardım sağlamak ve insani yardımı arttırmak için harekete geçmek gerektiğini savundu.
Filistin Devleti, yaklaşık 17 bin çocuğun refakatsiz olduğu ya da ebeveynlerinden ve bakıcılarından ayrı düştüğünü tahmin ederken; IRC, bu rakamın üç kat daha fazla olabileceğini düşünüyor. Gazze'deki çatışmaların son tırmanışının üzerinden bir yıl geçtiğine ve Gazze'de sivil yaşamın neredeyse her alanının tahrip edildiğine değinilen raporda, İsrail-Gazze çatışmasının, Gazze'deki tüm nüfusu yeterli gıda, su, barınma, eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlara erişiminin olmadığına, bunun sonucunda kriz yaşandığına dikkat çekildi. Raporda, bu durumdan etkilenenlerin yarısının çocuklar olduğu kaydedildi.
Şiddet ve yerinden edilme gibi nedenlerin çocuklar üzerinde "toksik strese ve uzun vadeli sağlık sorunlarına" yol açacağı belirtilen raporda, "Gazze'de şu anda siviller için güvenli yerler bulunmamaktadır ve çocuklar olumsuz etkileri en şiddetli şekilde hissetmektedir. Çocukların psikososyal faaliyetler veya güvenli alanlar yoluyla desteklenmesine acil ihtiyaç vardır, bu yapılmadığı takdirde, beyin gelişimi de dahil olmak üzere uzun vadeli gelişimsel etkilerin ortaya çıkma riski büyüktür" ifadeleri kullanıldı.
Gazze'deki çocukların, okul binalarının yıkılması ve eğitim sisteminin çökmesi nedeniyle bir yıl eğitimden mahrum kaldığı belirtilen raporda, "savaşın ve travmanın etkisinin Gazzeli çocukların eğitimini beş yıla kadar geriye götüreceği" kaydedildi.
İnsani yardımın büyük ölçüde arttırılması ve çocukların akut ihtiyaçlarının karşılanmasına öncelik verilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, Filistinlilerin hayatlarını korumanın ve kalan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamanın tek yolu olarak acil ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunmak olduğu belirtildi.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları