loading
close
SON DAKİKALAR

Gebze barınağında yaşanan katliama ilişkin otopsi raporu çıktı; Hayvanların ciğerlerinde kanama ve ödem tespit edilmiş, ağız ve burunlarından kan gelmiş!

Gebze barınağında yaşanan katliama ilişkin otopsi raporu çıktı; Hayvanların ciğerlerinde kanama ve ödem tespit edilmiş, ağız ve burunlarından kan gelmiş!
Tarih: 08.11.2024 - 00:23
Kategori: Gündem

Gebze Belediyesi'ne ait barınaktaki 45 hayvanın ölümüyle ilgili otopsi raporu: Hayvanların ciğerlerinde kanama ve ödem tespit edilmiş, ağız ve burunlarından kan gelmiş!

Raporda hayvanların ağızdan ve burundan kan geldiği gözlendiği belirtildi. Karın boşluğu açıldığında hayvanın ölümünün yeni gerçekleştiği, yoğun kanama şekillendiği ve midenin boş olduğu ifadeleri de raporda yer aldı.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, Gebze Belediyesi’ne ait Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde 45 hayvanın öldürüldüğü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 4 köpek ve 3 kediye Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nde otopsi yapıldı. Hazırlanan raporda; hayvanlarda vurma, çarpma, kesici alet ve ateşli silah yarasının tespit edilmediği belirtildi. Raporda, hayvanların akciğerlerinde şiddetli sıvı birikmesi, ödem ve kanama olduğu, diğer organların ise normal yapıda olduğu belirtildi.

Pelitli Mahallesi'nde bulunan Gebze Belediyesi'ne ait Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'ni 11 Ekim Cuma günü ziyaret eden bir kişi, daha önce ziyaret ettiği hayvanların merkezde olmadığını fark etti. Hayvanseverler, hayvanların merkezde olmadığı iddiası üzerine rehabilitasyon merkezine gitti. Burada çöp konteynerlerindeki poşetlerde ölmüş hayvanları gören hayvanseverler, durumu yetkililere bildirdi. 30 köpek, 14 kedi ve 1 karganın iğneyle zehirlenip öldürüldüğü iddiası üzerine olay ile ilgili Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Gebze’de 43 hayvanın katledilmesinde “ketacontrol” adlı ilacın kullanıldığı iddiaları gündeme geldi. Veteriner Hekim İlknaz Yalçın, bu ilacın anestezi amacıyla dahi tek başına kullanımının uygun olmadığını belirterek; “Çok yüksek dozlarda hayati fonksiyonları (solunum ve kalp) etkileyerek ölüme yol açabilir. Uygulama miktarını sadece veteriner hekimler belirleyebilir, uygulama ise veteriner hekimler haricinde, veteriner hekim gözetiminde veteriner teknikerleri tarafından yapılabilir. Yetkisi olmayan kişiler tarafından kullanılması suç teşkil eder” ifadelerini kullandı.

Sorumlular açığa alındı

Olay günü Gebze Belediyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Balçık Barınma alanımız ve sokaklarımızdan ekiplerimizin cansız olarak topladığı 16 sokak köpeği, Gebze'de meydana gelen trafik kazaları sonucu yaşamını kaybeden 3 köpek ve kendi sağlık sorunları nedeniyle kurtarılamayan 10 köpeğe aittir. Aynı zamanda görüntülere yansıyan kedilerden 9 tanesi sokaklarımızdan çeşitli sebeplerle ölmüş olarak toplanan, 4 tanesi trafik kazası ile ölen ve 2 adet tedaviye cevap vermeyerek ölen kedilere aittir" ifadelerine yer verildi. Ayrıca belediye, ilgililerin soruşturma tamamlayıncaya kadar açığa alındığını duyurdu.

Vurma yok, ciğerlerinde kanama var

Ölen 45 hayvandan 4 köpek ve 3 kedi otopsi yapılmak üzere aynı gün Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi. 4 köpekte yapılan muayene ile ilgili değerlendirmede, akciğerlerinde şiddetli sıvı birikmesi, ödem ve kanama olduğu, diğer organların ise normal yapıda olduğu belirtildi. 3 kedi ile ilgili değerlendirmede de aynı ifadeler yer alırken kedilerde, hafif şekilde karaciğer iltihaplanmasının yer aldığı da belirtildi. Öte yandan raporda, hayvanlarda vurma, çarpma, kesici alet yarası ve ateşli silah yarasının tespit edilemediği, ağızdan ve burundan kan geldiği gözlendiği belirtildi. Karın boşluğu açıldığında hayvanın ölümünün yeni gerçekleştiği, yoğun kanama şekillendiği ve midenin boş olduğu ifadeleri de raporda yer aldı.

Zehir içeren madde tespit edilmemiş

Köpek ve kedilerde hastalık yönünden yapılan incelemelere de raporda yer aldı. Raporda; köpekler yönünden gençlik hastalığı ve 'kanlı ishal' olarak bilinen hastalıkların negatif olduğu, kedilerde ise yoğun olarak görülen ve 'kedi koronavirüsü' olarak bilinen FIP testinin negatif olduğu belirtildi. Hayvanların karaciğer, mide- bağırsakları üzerinde Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) üzerinden gönderilen tarımda kullanılan kimyasal madde olarak da bilinen pestisitler yönünden yapılan incelemede zehir içeren madde tespit edilmediği ifadeleri raporda yer aldı.

Raporda, "Laboratuvarımızda şüpheli hayvan ölümlerinin araştırılmasına yönelik toksikolojik muayene analizleri sadece organik klorlu, organik fosforlu, pretroid ve karbamat grubu insektisitler yönünden yapılmaktadır" ifadelerine de yer verildi.

Ne olmuştu?

Gebze Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi, Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nin önünde gönüllüler tarafından kaydedilen görüntülerde, çöp torbaları içinde konteynıra atılmış çok sayıda köpek ve kedi ölü halde bulundu. Çöp poşetlerini açan hayvanseverler, öldürülen hayvanların bedenlerinin hala sıcak olduğunu, içlerinden henüz can çekişen hayvanların olduğunu belirtti. Yerelde gönüllü olarak da çalışan hak savunucusu, toplamda 30 köpek ve 13 kedinin "Keta-Control" isimli ilaçla öldürüldüğünü iddia etti.

Olayla ilgili, adli ve idari soruşturma başlatıldı, yetkililerin açığa alındığı duyuruldu. Gebze Belediyesi, hayvanların sokaklardan "cansız olarak toplandığını" öne sürdü.

Kaynak : istanbulgercegi.com-Ajanslar

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları