loading
close
SON DAKİKALAR

Geleceğin Medyasını Anlattı

Geleceğin Medyasını Anlattı
Tarih: 17.03.2012 - 19:01
Kategori: Medya

Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, medyada geleceğin internet yayıncılığıyla birlikte içerik ve marka yaratmadaki başarıda olduğunu söyledi...

Bursa'da Capital ve Ekonomist dergileri tarafından bu yıl ilki düzenlenen UludağEkonomi Zirvesi’nin ikinci gününde Accenture Yönetim Danışmanlığı Strateji Başkanı Mark Spelman’ın moderatörlüğünde ’Geleceğin Sektörleri’ konulu toplantı yapıldı. Bu oturuma konuşmacı olarak Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun,Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas,Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman katıldı.    

Vuslat Doğan Sabancı, iyi fikrin internet yayıncılığında çok önemli olduğunu ancak marka yaratarak kalıcı olmanın maliyetinin yüksek olduğunu belirtti.  
  
Vuslat Doğan Sabancı Şöyle Devam Etti:   
   
“Medyanın geleceği internet. Çok iyi bir fikrin varsa internetteyayıncılık yapmak gerçekten kolay. Çünkü giriş sermayesi o kadar yüksek değil. Dağıtım kanalları herkese açık. Geleneksel medyadaki gibi televizyon kanalı, matbaa makinen ya da dağıtım ağının olması şart değil. Ama internette yayıncılık yapmak diğer taraftan tuzaklarla dolu bir yol. Çünkü, kalabilmek zor. Marka oluşturabilmek için gereken sermaye o kadar yüksek ki; gerçekten bunu başaranlar çok az.”
 
Yurtdışındaki Rekabet Türkiye’ye Gelmedi
 
Türkiye de dahil dokuz ülkede internet yayıncılığı yaptıklarını hatırlatan Sabancı, yurtdışındaki rekabetin henüz Türkiye’ye gelmediğine de dikkat çekti.
 
Vuslat Doğan Sabancı, “Görüyoruz ki, bu rekabet Türkiye’ye daha gelmemiş gibi.  İnternette iyi fikrinin var olmasına ve başarılı bir içerik sunabilmene rağmen yaşayabilmek için çok fazla pazarlama yatırımı yapmaya ihtiyacınız var. Dolayısıyla, gereken yatırımın zamanlaması ve yönü değişiyor. Dağıtım kanallarından daha ileriye pazarlamaya dönüyor” dedi.
 
Kalın Duvarlar Yıkıldı
 
İnternetin aynı zamanda medyada çok önemli bir değişim yarattığını ve mecralar arasındaki kalın duvarları yıktığını belirten Sabancı, “Yani, internet ve teknoloji sayesinde TV, gazete, dergi, radyo gibi mecraların hepsi birbirine girmeye başladı. Artık bu mecralarda var olan markalar var. Ama mecralar net değil” dedi.
 
Vuslat Doğan Sabancı şöyle devam etti:

“Bugün Hürriyet Gazetesi’yle 2 milyonluk bir kitleye, onun yanında hurriyet.com.tr sitesi ile 2.2 milyon kişiye erişiyoruz. Bu iki mecra arasında kesişen kısım sadece yüzde 15. Bunun yanında, son 1.5 yılda Hürriyet’i takip eden sosyal medyada 1.5 milyon kişilik bir kitle yaratılmış. Mobil tarafında da 400 bine yakın takipçimiz var. Ayrıca, iPad’de 130 bin takipçimiz var. Böyle baktığımızda, 5 milyona yaklaşan bir girişimden bahsediyoruz. Hürriyet Gazetesi ile sadece 2 milyon kişiye ulaşıyoruz. Ama elbette gücümüz, köklerimiz, tecrübemiz oradan geliyor. O olmasa bütün bu noktalara erişemezdik”
  
Markalar Öne Çıktı

Vuslat Doğan Sabancı, mecraların birbirine girmesinden dolayı artık markaların öne çıktığını ifade ederek, markanın takipçisi olmanın önemine de işaret etti.
 
Vuslat Doğan Sabancı şöyle devam etti:
 
“Dijital dünyada markayı oluşturmak kolay değil, çok zor. Artık, markalarla her yerde olmak zorundasınız. Hem medyada hem de diğer alanlarda. ‘Ben sadece Facebookkullanıyorum, gazete okumuyorum, radyo dinlemiyorum’ diyebilir misiniz ya da ‘Sadece televizyona bakarım’ diyebilir misiniz. Tabi ki hayır. İnternete de giriyorsunuz, bazılarımız twit de atıyoruz.  
 
“Dolayısıyla marka olarak ihtiyaç duyulan yerde her formda olmalıyız. Biz markamızın takipçisi olmalıyız. Medyanın geleceği güçlü markalarda yatıyor.
 
Vuslat Doğan Sabancı, teknolojinin güçlü markaları oluşturup, büyütüp devam ettirmede medya sektörüne önemli fırsatlar verdiğini de söyledi.
 
İçerik Kraldır
 
Vuslat Doğan Sabancı konuşmasında teknoloji ve internet sayesinde medya sektörü için ‘içerik’in yeniden ön plana çıktığını da belirtti.
 
Vuslat Doğan Sabancı,”Artık dağıtım kanalları gibi katma değeri az olan işlerle uğraşmayın. Bunu zaten Apple şirketi ve başka dağıtım kanalları sizin için yapıyor. Siz içerik üretiyorsunuz. Burada, asıl yapmanız gereken işe geri dönüyorsunuz. Bu noktada asıl farkı yaratacak olan içeriktir. 15 yıldan beri sessiz sessiz, hafif korka korka söylüyorduk. Ama şimdi daha yüksek sesle söyleyebiliyorum, ‘İçerik kraldır’. Bizim işimiz içeriktir” dedi.

“Fıstığın Yanında Havyar Üretmeyi De Öğreneceğiz”

 Vuslat Doğan Sabancı bu noktada içeriğin nasıl olması gerektiğine de değinerek, kimsede olmayan içeriğin üretilmesinin önemine işaret etti.
 
Vuslat Doğan Sabancı, “Fıstık üretmenin yanı sıra yüzde 20 havyar üretmeyi de öğreneceğiz. Yani kimsede olmayan. Kendi aramızda böyle bir dengeyi konuşup, kurguluyoruz. Tabi ki, son dakika haberleri de üreteceğiz. Ama, hiç kimsede olamayan, iyi işlenmiş her boyutuyla sunulmuş her yere verilmiş içerik kıymetli içeriktir. Bunun için de her zaman paraödemeye değer” dedi.
 
Vuslat Doğan Sabancı, Hurriyet markasının sadece haber değil içerik markası olduğuna da vurgu yaptı.
 
Vuslat Doğan Sabancı, medyadaki küresel rekabet konusunda da önemli bir konumda bulunduklarını belirterek,İngiltere dışarıda bırakıldığında hurriyet.com.tr’nin Kıta Avrupası’nda ilk sırada yer alan medya portalı olduğunu hatırlattı.
 
“hurriyet.com.tr, bugün Avrupa’da en fazla erişim sağlayan medya portalıdır. Biz bunu 15 yıl önce hayal dahi edemezdik. Bir medya markası Türkçe lisanıyla Kıta Avrupası’nda lider durumdadır. Dolayısıyla işinizi iyi yaparsanız, tüketici sizin markanıza alışıyor ve kendini güvende hissediyor” dedi.
 
Vuslat Doğan Sabancı medya alanında Türkiye’nin bölgesinde lider konumunu üstlenmiş durumda olduğuna da söyledi.
 
Ağaoğlu: 2023 Hedefine İnanıyoruz
    
Aynı panelde konuşan iş adamı Ali Ağaoğlu da Türkiye'nin yoluna devam edeceğini belirterek, 2023 hedefine ulaşılacağına inandığını bildirdi.

Türkiye'de 18 milyon konut stoku bulunduğunu ve asgari yüzde 50'sinin deprem yönetmeliği açısından güvenli olmadığını vurgulayan Ağaoğlu, insanların, sağlıklı ve güvenli evde oturmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Kentsel dönüşümün hızla yapılmasının önemine değinen Ağaoğlu, şunları kaydetti:

“İnsanlarımızı 2023'e sağlıklı, nitelikli konutla taşımalıyız. 10 milyon konutu kontrollü şekilde yıkıp yenilememiz lazım. Bu da ortalama 400 milyar dolarlık yatırım gerektiriyor. İnşaat sektörü bunu sağlayacak güçtedir. İnşaattaki ithal kalem malzemesi çok azdır. İnşaat sektörünün çarpanı 2,54'tür. İnşaat sektöründeki 400 milyar dolarlık iş, ekonomiye 1 trilyon dolarlık hareket getirecek. Cari açık sorunu var. Yaptığımız konutların asgari 500 binini 2023'e kadar yabancıya satmamız lazım. Bu konudaki yasanın da önümüzdeki günlerde çıkacağını duyduk. Oradan asgari 150 milyar dolargelir sağlarız. Ekonominin kırılgan cari açık sorununa önemli katkı sağlar diye düşünüyorum.”

Arkas Holding Ulaşım Ağına Dikkat Çekti

Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas da Türkiye'nin 2023'te istediği yere varması için Anadolu'dan başlayarak ulaşım ağını ekonomik bir şekilde oluşturması gerektiğini söyledi.

Globalleşme başarılı olduysa deniz sektörünün, konteynerciliğin bunda önemli rol oynadığını dile getiren Arkas, konteynerciliğin, globalleşmenin gizli yaratıcısı olduğunu bildirdi.

Konteynerin, gelişmiş ülkelerin taşıdıkları ürünlerde yüzde 85'lik pay aldığını vurgulayan Arkas, bu konuda Türkiye'nin henüz geride olduğunu anlattı.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları