Gelecek Partili Doğan Demir'den Muğla'da SİT alanında sondaj izni verilmesine tepki
![Gelecek Partili Doğan Demir'den Muğla'da SİT alanında sondaj izni verilmesine tepki Gelecek Partili Doğan Demir'den Muğla'da SİT alanında sondaj izni verilmesine tepki](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2020/buyuk/gelecek-partili-dogan-demirden-muglada-sit-alanind-1588328047.jpg)
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, Muğla'da SİT alanında sondaj arama izni verilmesine tepki gösterdi.
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doğan Demir, Muğla'da jeotermal kaynak arama amacıyla sondaj ihalesi yapıldığını belirterek belirlenen sondaj alanlarının doğal SİT alanında bulunduğunu kaydetti. Demir, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a sorular yöneltti.
Doğan Demir'in açıklamaları şöyle:
Koronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasakları uygulanırken Muğla Fethiye’de jeotermal kaynak arama amacıyla 2 bin 182 hektarlık alanda sondaj kuyusu açılması için ihale yapıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Muğla ili Fethiye ilçesi Kayaköy Mahallesi ve Ölüdeniz Mahallesi sınırlarında bulunan 2182 hektarlık alan sondaj yöntemi ile jeotermal kaynaklar arama faaliyeti adı altında ihale edildi. ÇED yapım süreci ise 30 Mart 2020 tarihinde başlatıldı.
Belirlenen alan içerisinde her biri en az 10.000 metrekare sahayı kapsayan 6 adet sondaj kuyu noktası belirlenmiştir. Bunlardan 2 tanesi Ölüdeniz Lagünü, 1 tanesi Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı Mevkii, 1 tanesi Delikliburun Gemiler Plajı Mevkii, 2 tanesi de Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Mevkii’nde bulunmakta ve bu yerler kesin korunacak hassas alan ve doğal Sit alanı içinde bulunmaktadır. Bu alanda jeotermal enerji tesisi kurulması, telafisi mümkün olmayan etkiler yaratacaktır.
Proje alanı olarak belirlenen Kayaköy ve Ölüdeniz Mahallesinin Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak tescil edilmiştir. Bu tip yaşam alanlarının korunması konusunda taraf olduğumuz sözleşmeler Türkiye Cumhuriyeti Devletini sorumlu tutmuştur. Dolayısıyla korunan alanlarda arama faaliyetli sondaj yapılması, jeotermal turistik tesislerin kurulması, kuyulara ve tesislere ulaşım sağlayıcı araç yolları açılması, iletim hatlarının ve şebekelerin inşa edilmesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin imzaladığı uluslararası sözleşmelere de aykırıdır.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlamasını istiyorum. Nasıl oluyor da bu bölgede Jeotermal kaynaklar araması adı altında ihale yöntemi ile sondaj izni veriliyor? Sondaj izni ülkeye düşmanlık değil de nedir? Siz evde kalın derken, antik kentlerin bulunduğu bölgelere zarar veren projelere izin vermek nasıl bir mantıktır?
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları