Gençler tek ses: İklim Adaleti için Harekete Geç!
Dünyanın dört bir yanında iklim krizine karşı harekete geçilmesini talep eden genç iklim aktivistleri, 6. Küresel İklim Grevi’nde iklim adaletinin sağlanması talebiyle bir araya geldiler.
İklim krizine karşı mücadele eden Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) hareketi 25 Eylül’de 6. Küresel İklim Grevi’ni gerçekleştirdi. Dünyanın dört bir yanında düzenlenen 3500’ün üzerindeki etkinliğin ana temasını iklim adaleti talebi oluşturdu. Türkiyeli iklim aktivistleri de “iklim adaleti sosyal adalettir” diyerek dijital mecralarda ve sokakta bir dizi etkinlik gerçekleştirdi.
İklim krizinden etkilenenler Beşiktaş’ta
Etkinlikler, sabah saatlerinde Eko-Öğrenci Hareketi’nin İstanbul Galata Köprüsü üzerinde “İklim adaleti hemen şimdi” pankartını açmasıyla başladı. Pandemi sebebiyle fiziksel mesafeye dikkat ederek gerçekleşen sokak etkinliklerinin Beşiktaş ayağında genç iklim aktivistleri Deniz Çevikus, Duru Barbak, Yağmur Ocak ve Atlas Sarrafoğlu Bebek Parkı’nda bir araya gelerek “geleceğimiz ve ekosistem için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” çağrısı yaptılar.
Ayrıca, iklim krizinden etkilenen grupları temsil eden on ayrı figür, gün içinde Beşiktaş - Barbaros Meydanı’na yerleştirildi. 2 metre boyundaki figürler, yazılı mesajlarıyla iklim krizinin sosyal adaletsizlikleri artırdığı uyarısında bulundular.
Bursa’da #DirenKestane
Bursa Nilüfer Halk Evi önünde bir araya gelen iklim aktivistleri ise Gelecek İçin Cumalar Bursa ve Nilüfer Kent Konseyi Gençlik Meclisi ortaklığında “Bursa’ya Temiz Hava” kampanyasını başlatacaklarını duyurdular. Fosil yakıtlar ve diğer kirleticiler sebebiyle Bursa’nın sorunlarına dikkat eden gençler, “içerisinde bulunduğumuz koşulları kabul etmiyoruz, temiz havanın tüm canlılar için hak, tüm yaşam savunucuları için verilmesi gereken bir mücadele olduğunu kabul ediyoruz” dediler. Gerçekleşen etkinlikte Halk Evi üzerinden “Bursa kronik hasta, harekete geç” pankartı açıldı.
Gün içinde ayrıca Tekirdağ ve İzmir’de “iklimi değil sistemi değiştir” ve “şirketleri değil gezegeni kurtar” sloganlarıyla basın açıklamaları gerçekleştirildi. İzmir’de Gelecek için Cumalar İzmir, Antikapitalistler ve Fideder ortaklığında gerçekleşen açıklamada konuşan Maya Kılıç, iklim adaleti sosyal adalettir çağrısı yaparak “Onların hayatlarımızı riske atan, bizi yoksullaştıran, iklimi değiştiren uygulamaları varsa bizim de sisteme karşı küresel mücadelemiz var” dedi.
“Hepimiz aynı fırtınanın ortasındayız, ama aynı gemide değiliz”
Sokakta gerçekleşen etkinliklerin yanı sıra Gelecek İçin Cumalar Türkiye, sosyal medya kanalları aracılığıyla “Dijital İklim Grevi” düzenledi. 17.00’da başlayan etkinlikte Türkiye’den 13 ayrı kentten ve Kıbrıs’tan iklim aktivistleri bir araya geldi, gençler adına Melisa Akkuş ve Duru Barbak bir açıklama gerçekleştirdi. Akkuş ve Barbak yaptıkları açıklamada fosil yakıt kullanımının, ormansızlaşmanın, canlıların yaşam alanlarının yok edilmesinin, bir yandan iklim krizini derinleştirirken diğer yandan toplumsal eşitsizlik ve adaletsizlileri de artırdığını söylediler. “Hem yaşadığımız dünyayı ve canlılarını hem de ırk, cinsiyet veya sosyal durum ayırmaksızın tüm insanların yaşadığı eşitsizliklere karşı sesimizi yükseltiyoruz” denen açıklamada krizlere karşı “hepimiz aynı fırtınanın ortasındayız, ama aynı gemide değiliz” denildi. Barbak ve Akkuş açıklamalarını “Bir avuç insanın çıkarları uğruna elimizden giden gezegenimiz, yani geleceğimiz için daha ne kadar susacağız? Tüm bu yaşananlara, biz iklim aktivistlerinin "imdat" çağrısına ne zaman kulak verilecek? Bize katılın! Ancak bir olduğumuzda sesimizi dinletebiliriz” diyerek sonlandırdı.
Genç iklim aktivistlerini desteklemek için çevre ve iklim alanında faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum kuruluşlarını ve kitle örgütlerini bir araya getiren Sıfır Gelecek platformundan Arca Yılmaz dijital iklim grevinde yaptığı konuşmada krizlerden en çok ekonomik kaynaklara sınırlı erişimi olanların, karar alma mekanizmalarına dahil edilmeyenlerin ve sosyal, kültürel ve toplumsal cinsiyet açısından marjinalleştirilenlerin etkilendiğini vurguladı. Yılmaz yaptığı konuşmada taleplerini şöyle sıraladı:
Kömüre, fosil yakıtlara teşvikleri sonlandırılmalı,
Karbonsuz bir ekonomiye geçişte çalışanları mağdur etmeyecek adil dönüşüm politikalar uygulanmalı,
Doğal kaynakları el üzerinde tutan yeşil politikalar benimsenmeli,
Krizlere karşı toplumsal kırılganlığı azaltıcı planlar yürürlüğe konmalı,
İklim krizini derinleştirecek istanbul kanalı, kömürlü termik santraller, maden projeleri gibi projeler durdurulmalı
Dijital İklim Grevi’nde ayrıca ICHILD, KODA, Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Genç Liderliği ve Her Yer Kazdağları ekiplerinden katılımcılar konuşmalarıyla destek verdiler. Dijital İklim Grevi, katılımcıların kendi hazırladıkları pankartlarla video konferansta ortak fotoğraf çektirmesiyle sonlandı.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları