loading
close
SON DAKİKALAR

Gökçek'in 'Oyuncakları' meclis gündeminde

Gökçek'in 'Oyuncakları' meclis gündeminde
Tarih: 05.03.2017 - 10:58
Kategori: Ekonomi

CHP’li Yılmaz, içinde 1600’den fazla oyuncağın yer alacağı ve maliyeti 500 milyon doları bulacağı söylenen Ankapark’ı TBMM gündemine taşıdı.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Atatürk Orman Çiftliği arazisinde inşa edilen, içinde 1600’den fazla oyuncağın yer alacağı ve maliyeti 500 milyon doları bulacağı söylenen Ankarapark’ı Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. TMMOB’a bağlı meslek odalarının Ankapark alanıyla ilgili açtığı davanın bilirkişi raporunda “AOÇ üzerinde ticari ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamayacağı”nın yer aldığını hatırlatan Yılmaz, “Buna rağmen projenin devam etmesindeki gerekçe nedir? Hukuki kararları tanımama konusunda ısrar edenler gücünü kim ya da kimlerden almaktadır? 1994’ten bu yana sürdürdüğü Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde Başkent’i yaşanamaz bir kent haline getiren, metro inşaatını bile tamamlayamayıp, Ulaştırma Bakanlığı’na devreden Gökçek’in sadece oyuncaklar için bu kadar para harcamasına hangi gerekçeyle, kim ya da kimler tarafından izin verilmiştir? Bu kadar yüksek bedelli bir projenin trafik, ulaşım gibi birçok sorunu bulunan ve katlanarak artan Ankara için “lüks ve israf” olduğu düşünülmekte midir?” diye sordu.

Hukuki süreç devam ediyor

Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, TMMOB’a bağlı Çevre Mühendisleri Odası, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın “Atatürk Orman Çiftliği Fuar, Panayır ve Festival Alanı’na ilişkin 1/10000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı”nı (Ankapark alanı) yargıya taşıdığını anımsattı. Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde görülen dava ile ilgili bilirkişi heyeti raporlarının mahkemeye sunulduğuna değinen Yılmaz, “Basına da yansıyan raporda, ‘Ankapark’ın AOÇ Müdürlüğü Kuruluş Kanunu’na aykırı olduğu, tarımın ön plana çıkarıldığı AOÇ’nin kuruluş felsefesinden uzak olduğu, AOÇ üzerinde ticari ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamayacağı’ belirtilmiştir” dedi.
Hukuki sürecin devam etmesine rağmen Ankapark projesini sürdüren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Ankapark’ın 1625 oyuncakla Avrupa’nın en büyük temaparkı olacağını, maliyetinin 500 milyon doları bulacağını ifade ettiğini anımsatan Yılmaz, “Gökçek, ağustos ayı sonunda bitirmek istedikleri projenin işletmesi için Çin, Katar ve Suudi Arabistan’dan talep olduğunu açıklamıştır. Gökçek, ‘Alternatifler çıkacak ama niye Çin’i tercih ediyorum sebebini söyleyeyim. ‘5 milyon turist getireceğiz’ diyorlar. 1 milyon getirsinler kafi’ açıklamasında bulunmuştur” diye konuştu.

“Projenin devam etmesinin gerekçesi ne?”

Yılmaz, meslek odalarının Ankapark alanıyla ilgili açtığı davanın devam ettiği ve bilirkişi raporunda yer alan “AOÇ üzerinde ticari ve sanayi amaçlı yapılaşma yapılamayacağı”na yönelik ifadeler de dikkate alındığında, projenin devam etmesinin gerekçesinin açıklanmasını isteyerek, “Hukuki kararları tanımama konusunda ısrar edenler gücünü kim ya da kimlerden almaktadır? Mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna rağmen, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tavrının gerekçesi nedir?” diye sordu.
Meslek odalarının Ankapark’la ilgili 29 ihale yapıldığı ve bu ihalelerin toplam bedelinin 435.9 milyon doları bulduğu yönündeki iddialarının doğru olup olmadığını soran Yılmaz, “Ankapark ile ilgili önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan döneme kadarki süreçte gerçekleştirilen ihaleler, ihaleyi kazananlar ve bedelleri ne biçimdedir? Ankapark’ın tamamen metal ve oyuncak yığınıyla dolu olacağı iddiaları doğru mudur? Çin’den getirilen plastik dinazorlar ve safari parka kadar birçok kalemin ihalelerde yer aldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?” sorusunu yöneltti.

Lüks ve israf değil mi?

Projenin kesin hesap bedelinin 3 milyar lirayı bulacağına yönelik iddiaların doğru olup olmadığının açıklanmasını isteyen Yılmaz, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 bütçesinin 5 milyar 902 milyon lira olduğu dikkate alındığında, bu denli büyük bir projeye neden izin verilmiştir?
-Bu kadar yüksek bedelli bir projenin trafik, ulaşım gibi birçok sorunu bulunan ve katlanarak artan Ankara için “lüks ve israf” olduğu düşünülmekte midir?
-1994 yılından bu yana sürdürdüğü Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde Başkent’i yaşanamaz bir kent haline getiren, metro inşaatını bile tamamlayamayıp, Ulaştırma Bakanlığı’na devreden Gökçek’in sadece oyuncaklar için bu kadar para harcamasına hangi gerekçeyle, kim ya da kimler tarafından izin verilmiştir?
-Hükümetinizin israftan uzak durulacağı, lüks harcamalardan kaçınılacağına yönelik açıklamaları ve bununla ilgili genelgeleri de dikkate alındığında, Başkent’te vatandaşın ödediği vergilerle karşılanacak bir park projesi için bu kadar büyük israfa neden göz yumulmaktadır?
-Projenin tüm hukuksuzluklara rağmen hayata geçmesiyle Ankara’ya kaç turist geleceği hesabı yapılmaktadır? Gökçek’in Başkent’e turist akını yaşanacağına ilişkin iddiası gerçeği yansıtmakta mıdır?”

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları