loading
close
SON DAKİKALAR

Gökhan Günaydın’dan Milli Eğitim Bakanı Tekin’e Yabancı Öğrenciler Hakkında Soru Önergesi

Gökhan Günaydın’dan Milli Eğitim Bakanı Tekin’e Yabancı Öğrenciler Hakkında Soru Önergesi
Tarih: 16.05.2024 - 14:42
Kategori: Siyaset

Gökhan Günaydın, YÖK Başkanı Özvar’ın Türkiye’de 350 bin uluslararası öğrenci olduğunu açıkladığını anımsatarak, “Yabancı öğrencilerin kabulüne ilişkin esasların üniversitelerin inisiyatifine bırakıldığını” ifade etti.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ GÖKHAN GÜNAYDIN:

‘BOLU’DA YABANCI ÖĞRENCİLER İSTEDİKLERİ YERLERE Mİ YERLEŞTİRİLİYOR?’

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Türkiye’deki yabancı öğrencilerle ilgili kamuoyundaki iddiaları gündemi getirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın Türkiye’de 350 bin uluslararası öğrenci olduğunu açıkladığını anımsatarak, “Yabancı öğrencilerin kabulüne ilişkin esasların üniversitelerin inisiyatifine bırakıldığını” ifade etti. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, Karabük Üniversitesi’nde yaşanan olaylar ve iddiaların yabancı öğrencilerin Türkiye’ye kabulüne ilişkin standartların, belli illerde görülen yığılmanın ve yaşam koşullarının sorgulanması gerekliliğini gözler önüne serdiğini ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, konuyla ilgili şunları dile getirdi:

“Karabük Üniversitesi’nde eğitime gelen yabancı uyruklu öğrenci sayısındaki hızlı yükselişin bir benzeri de Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde görülmektedir. Bolu’daki yabancı öğrenci sayısının üç yılda 15 katına çıktığına dikkat çeken sivil toplum örgütleri Karabük örneğinin kentte tekrar edeceğinden duydukları endişeleri tarafımıza bildirmişlerdir. Üniversitenin açıkladığı bilgilere göre kentte 102 farklı ülkeden 3 bin 234 yabancı öğrenci yaşamaktadır. 2019 yılında 506, 2020 yılında 924, 2021 yılında bin 633, 2022 yılında 2 bin 111 öğrenci bulunuyor. 2020 yılında Prof. Dr. İbrahim Kürtül, üniversitenin Uluslararası Öğrenci Koordinatörü olmuş ve o yıldan sonra yabancı öğrenci sayısı yukarıda görüldüğü gibi artarak devam etmiştir. Kürtül’ün bir önceki görev yeri ise Karabük Üniversitesi’dir. Karabük Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) Müdürü olan Kürtül, Karabük Üniversitesi’nde rektör olduktan sonra mal varlığı müthiş bir hızla artan Refik Polat’ın da yardımcısıdır. Kürtül’den önce Bolu’ya gelen isimler de dikkat çekicidir. Karabük Üniversitesi TÖMER Müdürü Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Kundakcı ve TÖMER Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Yılmaz Bacaklı. Kundakçı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde TÖMER Müdürü, Bacaklı da müdür yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Basına yansıyan haberlerde Karabük’te uygulanan sistemin bu sefer de Bolu’da tekrarlanacağı, Kundakçı ve Bacaklı’nın TÖMER’de kendi “kabilelerini” oluşturdukları iddiaları yer almaktadır. İddialara göre TÖMER’e alınacak öğretmenler için ilan açılmıyor, göreve gelecek öğretmenlere sınav ve mülakat uygulanmıyor. Öğretmenler, müdür ve müdür yardımcısı aracılığıyla üniversite bünyesinde göreve başlıyor. TÖMER’de kaç öğretmen çalıştığı bilinmiyor. YÖS sınavlarında başarısız olan yabancı öğrenciler, puanlarına ekleme yapılarak istedikleri bölüme yerleştiriliyor. Daha da kritik olanı oturma izni almak isteyen yabancılar TÖMER’de öğrenci gibi gösterilerek rahatlıkla oturum izin alabiliyorlar.”

CHP’li Günaydın söz konusu bilgiler ışığında Bakan Tekin’e şu soruları yöneltti:

1. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (BAİBÜ) eğitim gören yabancı öğrenci alımlarına ilişkin yukarıdaki iddiaların soruşturulması için YÖK’ün başlattığı bir çalışma var mıdır?

2. BAİBÜ’nde yabancı öğrenci alımına hangi yıl başlanmıştır?

3. BAİBÜ’de yabancı öğrenci alımı hangi mekanizmalarla ve hangi kriterlerin karşılanması koşuluyla gerçekleştirilmektedir?

4. Kabul edilen öğrencilerin tamamı Lise mezunu mudur? Lise son sınıf öğrencileri de kabul edilmiş midir?

5. Farklı üniversitelere ait Sayıştay raporlarında da yer aldığı üzere BAİBÜ’de de yabancı öğrenci sınavı şirketler aracılığıyla yapılan protokollerle mi gerçekleştirilmektedir?

6. Eğer protokoller imzalanmışsa bu şirketler hangi şirketlerdir? Protokollerin içerikleri (öğrencilerin ödemiş olduğu sınav ücretleri, şirketlere ödenen sınav gerçekleştirme ücretleri) nelerdir?

7. Yabancı öğrencilerden alınan eğitim-öğretim ücretlerinden şirketlere bir ödeme yapılmakta mıdır? Elde edilen gelirler Üniversite’nin hangi kalemlerine harcanmıştır?

8. BAİBÜ’de bugüne kadar ücretsiz öğrenci kabulü yapılmış mıdır?

9. Öğrenim ücreti BAİBÜ tarafından karşılanan yabancı öğrenci var mıdır? Var ise bu sayı kaçtır?

10. Yabancı öğrencilerin yurt ve diğer barınma olanaklarından yararlanma koşulları yerli öğrencilerle aynı mıdır?

11. Yabancı öğrencilerin Türkiye’ye gelişlerinde sağlık kontrolleri (daha önce geçirmiş oldukları bulaşıcı hastalıklar, aşı vs.) yapılmakta mıdır?

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları