loading
close
SON DAKİKALAR

Gökhan Günaydın'ın merak edilen Amerika gezisi

Gökhan Günaydın'ın merak edilen Amerika gezisi
Tarih: 19.03.2013 - 23:15
Kategori: Gündem

CHP Genel Başkan yardımcısı Gökhan Günaydın'ın günlerdir konuşulan Amerika gezisinden notlar...

CHP Genel Başkan yardımcısı Gökhan Günaydın'ın günlerdir konuşulan Amerika gezisi ve Turkıc American Allinace’ın Enerji, Ticaret ve Kalkınma konulu toplantıda yaptığı konuşma...


Değerli hükümet temsilcileri, büyükelçiler, konuklar ve katılımcılar, 

Başlangıçta, Turkıc American Allinace’ın Enerji, Ticaret ve Kalkınma konulu toplantısında sizlerle beraber olmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade etmek istiyorum. Heyet üyesi arkadaşlarımla birlikte, temsil etmekte olduğumuz Cumhuriyet Halk Partisi adına sizleri selamlıyorum.

Türkiye, Kuzey ve Güney; Doğu ve Batı arasında köprü niteliğinde, tarihsel ve jeopolitik konumu ile önemli bir ülkedir. 

Küreselleşen dünyada ülkeler arasında giderek artan etkileşim olanakları, karşılıklı bağımlılık ilişkisini güçlendirmektedir. 

Hem dünya bütünü, hem de Türkiye için sürdürülebilir kalkınma, bölgenin barış içinde gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. 

Dünya ekonomisinin aşmaya çalıştığı kriz ortamı, vahşi kapitalist sistemin işleyiş mekanizmalarının giderek daha çok sorgulanmasına neden olmaktadır.
Türkiye ise, kimi çevreler tarafından, istikrarlı ve hızlı bir büyümeyi temsil eden ülke olarak lense edilmektedir. Oysa verilere baktığımızda, söylem ile gerçek arasındaki uyumsuzluk göze çarpmaktadır.

Bu çerçevede, Türkiye’de son on yıllık dönemde kişi başına milli gelir yılda ortalama % 3,9 oranında artmıştır. Toplam milli gelir artış hızı ise yılda % 4,9’dur. Bu trend, tek parti ya da koalisyon yönetimlerinin de erk sahibi olduğu, terör ve darbe hareketlerinin sahne aldığı 90 yıllık Cumhuriyet döneminin ortalama büyüme hızına eşittir. 

Benzer şekilde, 2012 yılında Türkiye’nin, cari fiyatlarla dünyanın en büyük 18 inci ekonomisi olduğu sıklıkla vurgulanmaktadır. Oysa çeyrek yüzyıl önce, yani 1987 yılında, Türkiye’nin sıralamadaki yeri 15 idi.

Kaldı ki, büyüme ve kalkınma arasındaki farkı ortaya koyan veriler, tabloyu daha anlamlı kılmaktadır. Örneğin, 182 ülkenin yer aldığı Beşeri Gelişmişlik Listesi’nde Türkiye, ancak 92 inci sırada yer alabilmektedir. En Az Yolsuzluk Yapılan Ülkeler Listesinde ise Türkiye’nin yeri 54 üncülüktür. Freedom of Pres Report sıralamasına göre Türkiye Tanzanya, Arnavutluk ve Haiti’nin gerisindedir. 
 
Görüldüğü gibi, anlamlı bir ekonomik kalkınma için, Türkiye’nin hem ekonomi hem de demokrasi alanında kat etmesi gereken önemli mesafeler bulunmaktadır. 

Ticaret ve enerji, barış ve demokrasi içinde kalkınma çabalarının önemli terimleri olarak öne çıkmaktadır. 

Gelecekteki enerji politikalarının dayanması gereken üç temel faktör; enerji arzının güvenliğinin sağlanması, daha rekabetçi bir enerji piyasasının yaratılması ve çevre dostu enerji politikalarının kabul edilmesi olarak tanımlanabilir. 

Bu alanların tümünde Türkiye sorunlu bir görünüm sergilemektedir. Bu çerçeve içinde Türkiye’nin petroldeki dışa bağımlılığı % 73, doğalgazdaki dışa bağımlılığı % 98 seviyesindedir. Son yıllarda Türkiye’nin dış ticaret açığının yaklaşık % 50’si enerjiden kaynaklanmakta ve bu oran 50 milyar doların üzerinde bir parasal büyüklüğü ifade etmektedir. 

Dünyada kısa süre içinde petrole alternatif bir yakıt bulunabilmesinin kolay olmadığı görülüyor. Ancak İran, Rusya ve Azerbaycan ağırlıklı yapılan doğalgaz ithalatında kaynak çeşitlendirmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim, Türkiye açısından önem kazanmaktadır. 
 
Bugün ağırlıklı olarak enerji odaklı olan bölgesel çatışmaların, gelecekte gıda ve su kaynaklarına erişim sorunu ile birlikte büyüyeceği öngörülmektedir.
Türkiye’nin Orta Doğu’da bulunan konumu ve Suriye, Irak ve İran ile olan komşulukları iyi yönetilememektedir. AKP’nin dış ilişkilerdeki sıfır sorun politikasının, sıfır komşu politikasına dönüştüğü görülüyor.

Türkiye’nin AKP döneminde önemli oranda aşınan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti niteliği, yalnızca Türkiye için değil, Orta Doğu için de barış içinde kalkınmaya yönelik önemli olanaklar sunmaktadır.  

Gökhan Günaydın'ın ve CHP Heyetinin merak edilen Amerika'da gittiği yerler ve program;

 

Program

11 Mart Pazartesi

Washington a Varis 18:30

 

Otel e Transfer

 

Aksam Yemegi

12 Mart Sali

Washington DC

 

Kahvalti - Turkic American Alliance Merkezinde

 

Amerikan Kongresi (House ve Senate) Turu

 

Ogle Yemegi

 

Beyaz Saray

 

Havacilik Muzesi, Yerliler Muzesi

 

Amerikan Tarihi Muzesi Ziyareti

19:00-22:00

TAA Kongre Acilisi- Gemi Turu Potomac Nehrinde (300 Kişilik gezi)

 

Otele Donus

 


14 Mart Persembe

Washington, DC

9:00

Fairfax Kultur merkezinde Yerel Milletvekili ve Senatorler ile kahvalti

11:00

Temsilciler Meclisi Uyesi Andy Harris Ziayareti

 

Ogle Yemegi

12:30

Dusunce kurulusu Middle East Enstutu yuvarlak masa toplantisi

 

Rumi Forum Ziyareti ve Amerikalilar ile bulusma

 

Aksam Yemegi

 

 

15 Mart Cuma

Washington,DC

 

Otelde Kahvalti

 

Pinnacle Academy Ziyareti

11:00

Fairfax Belediye Baskani Sharon Bulova Hanimin Ziyareti

12:30

Ogle Yemegi

14:00

George Mason Universitesi Ziyareti

 

Alis veris

16 Mart C.tesi

Washington,DC

 

Dinlenme

TR ye Donus

 

Vişne Haber Ajansı - Dilfiraz Değerli

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları