23 ve 24 Mayıs günlerinde Adana’da dört, İstanbul’da bir defa gözaltına alınan Enerji-Sen üyesi enerji işçileri 26 Mayıs cumartesiyi gözaltına alınmadan geçirdi...
23–24 Mart günlerinde Adana ve İstanbul’da toplam 5 defa gözaltına alınan, Adana’da “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” gerekeçsiyle hapis istemiyle yargılanan ve 25 Mayıs’ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan enerji işçileri bugün (26 Mayıs) gözaltına alınmadı.
Fotoğraf çeken işçinin evine polis gitti Günün tek olayı Adana’da yaşandı. Adana’da enerji işçilerinin direnişlerini sürdürdükleri Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) önündeki polis ablukasının fotoğrafını çekmek isteyen enerji işçilerinin evine polis gitti. Fotoğrafları çektikten sonra evlerine polisin geldiğini ve evde kendileri yokken ailelerine “Kimsiniz, amacınız ne, neden fotoğraf çekiyorsunuz?” gibi sorular sorduğunu öğrendi.
23-24 Mayıs’ta neler yaşandı? Adana’da 5 Mart’tan beri işlerine geri dönmek için direnen TEDAŞ işçileri 23-24 Mayıs'ta 4 kez gözaltına alındı. İstanbul’da da işçilerin taşeron şirket patronun çağırdığı faşistlerin zorlamasıyla işbaşı yaptırılmasına müdahale eden Enerji-Sen yöneticileri gözaltına alındı.
2 günde 4 gözaltı 23 Mayıs sabahı işçilerin direniş çadırına saldıran polis, çadırı korumak isteyen enerji işçilerini gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler kısa bir süre sonra serbest bırakıldı. İşçiler TEDAŞ Genel Müdürü Mahmut Nimet Dalkır’la görüşmek isteyince ikinci kez polis müdahalesiyle karşılaştı. İşçiler bunun üzerine TEDAŞ önündeki Çevre Yolu’nu trafiğe kapattı. Polis, işçilere ve ailelerine saldırdı birçok işçi gözaltına alındı.
Akşam saatlerinde serbest bırakılan işçiler direnişlerini sürdürmek için TEDAŞ önüne geldiklerinde TEDAŞ önününde polis bariyerlerinin çevrili olduğunu ve içinde de polislerin oturduğunu gördü. İşçiler TEDAŞ önünde sabahladılar ve sabah saatlerinde basın açıklaması yapmak istediler fakat 24 Mayıs sabahı tekrar polis saldırısına maruz kaldılar ve gözaltına alındılar. Aynı saatlerde yaşanan saldırıları protesto etmek ve işe iade talebini duyurmak için 4 enerji işçisi kendilerini Valilik önündeki demirlere zincirledi. İşçiler polis tarafından gözaltına alındı.
İşçiler hakkında tutuklama talebi Geceyi Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin yanında nezarette geçiren enerji işçileri 25 Mayıs günü savcılığa ifade verdi. Savcılık, 14 işçiden 10’unu tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti. 10 kişi, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Adana TEDAŞ’ta işçiler, maaşlarının 3 aydır ödenmemesine tepki gösterdikleri için işten çıkarılmış ve 5 Mart’ta Enerji-Sen öncülüğünde direnişe geçmişlerdi.
İstanbul’da faşist saldırı ve polis gözaltısı Enerji işçileri ayrıca 24 Mayıs günü İstanbul’da gözaltına alındı. 21 Mayıs’ta Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’ta (BEDAŞ) çalışan okuma işçileri maaşları verilmediği için iş bırakmıştı. 24 Mayıs günü açma-kapama ve arıza bölümlerinde çalışanlar da okumacılara eklendi. Bunun üzerine BEDAŞ’a bağlı Sefaköy bölgesindeki taşeron şirket Çıralı Marsaş patronu Ülkü Ocakları’ndan eli spoalı kişileri çağırarak işçilere saldırttı. İşçiler, faşistler tarafından zorla arabalara bindirilip işe çıkarılmak istendi. Daha sonra bölgeye gelen ve olaya müdahale etmek isteyen Enerji-Sen Genel Başkanı Kamil Kartal, Enerji-Sen Örgütlenme Uzmanları Ahmet Çakır ve Ali Duman ile iki Enerji-Sen üyesi Turgay Kobal ve Zeki Görer polis tarafından gözaltına alındı.
Enerji-Sen yöneticilerinin gözaltına alınması ve işçilerin faşist saldırıya maruz kalmaları üzerine 350 enerji işçisi Çıralı Marsaş’ın Yeni Bosna’daki merkezi önünde toplandı. İşçilerin hareketi üzerine Enerji-Sen yöneticileri serbest bırakılırken açma-kapama ve arıza bölümlerinde çalışan işçiler, şirketi maaşların verileceğine dair anlaşma imzalamak zorunda bıraktı.
Enerji işçileri pazartesiyi bekliyor Adana’da iki gün boyunca polis saldırısına maruz kalan enerji işçileri, polis bariyerleriyle çevrilen TEDAŞ önünde pazartesi günü direniş çadırı kuracak. Öte yandan TEDAŞ civarında yaşayanlar, arabalarını park edecek yer bulamadıkları için polis işgalinden şikayetçi.
Adana’daki enerji işçileri gibi İstanbul’da BEDAŞ’ta çalışan ve maaşlarını alamadıkları için 21 Mayıs’ta iş bırakan enerji işçileri de pazartesiyi bekliyor. Enerji-Sen üyesi işçiler, maaşlarını alamadıkları için 21 Mayıs’ta iş bıraktıktan sonra BEDAŞ’ın başka bir taşeron şiketle anlaştığı öğrenildi; böylece maaşlarını alamayan işçilerin işsiz kalma tehlikesi ortaya çıktı. Konuyla ilgili BEDAŞ yöneticileri ile Enerji-Sen yöneticileri ve enerji işçileri 28 Mayıs Pazartesi günü BEDAŞ Genel Müdürlüğü’nde bir görüşme yapacak. Görüşme sonucunda, maaşlarını alamadıkları için iş bırakan okuma işçilerinin işe geri alınıp alınmayacağı konusunda bir açıklama bekleniyor.
Sendika.Org