loading
close
SON DAKİKALAR

Gül'ün görev süresi tartışılıyor

Gül'ün görev süresi tartışılıyor
Tarih: 11.02.2012 - 22:16
Kategori: Gündem

Meclis Anayasa Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi tartışılıyor.

Meclis Anayasa Komisyonu, Başkan Burhan Kuzu başkanlığında Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'nda alt komisyonun hazırladığı metni görüşmek üzere toplandı. 

CHP'li Özgündüz: Önce tutuklu vekil sorununu çözelim

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, AKP'nin, Cumhurbaşkanı Gül'ün yeniden aday olmasının önünü kestiğini belirtti. 8 milletvekilinin tutuklu bulunduğunu ifade eden Özgündüz, "Gelin önce tutuklu milletvekili sorununu çözelim. Bu milletvekillerinden herhangi birisi aday gösterilebilir. Dolayısıyla yeni bir kriz yaşar ülke, gelin önce tutuklu milletvekillerinin sorununu çözelim ki yarın herhangi birisi aday olduğu zaman ya da onların imzasıyla aday gösterildiği zaman yeni bir kriz doğmasın diyorum" dedi. 
 
MHP'li Korkmaz: Gül'ün görev süresi 5 yıl, iki kez aday olabilir 

MHP Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 5 yıl olduğunu ve 2 kez aday olabileceğini söyledi. AKP'nin "7 yıl" görüşüne karşı çıkan Korkmaz, "Bugün Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıldır ve bir daha seçilemez gibi bir düzenleme ile millet adeta bir sürpriz ile karşı karşıyadır. Millet bu tercihi sonrası aldatılıyor" dedi.

Alt komisyonda AKP tarafından geçici maddenin getirildiğini kaydeden Korkmaz, "Bu maddenin aslı şudur. Bizim buradaki tespitimiz Sayın Cumhurbaşkanı'nın şahsı hedef alınmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın sadece ismi verilmeyerek onun dışında bütün tanımlamalar 11. Cumhurbaşkanı'nı işaret ederek yapılmıştır. Şahsa özel bir düzenlemedir. Adeta telgrafçı Hamdi Bey'e aylık bağlanması şeklindeki bir kanuna benzer kanun tasarısı önümüze getirilmiştir" dedi. Gül için adeta "hukuk daralması, hak daralması" yapılmakta olduğuna işaret eden Korkmaz, "MHP olarak bu tasarıya muhalif olduğumuzu belirtiyoruz" dedi.

CHP'li Bayraktutan: 5 artı 5'tir 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Bizim görüşümüz 5 artı 5'tir mevcut Cumhurbaşkanı açısından. Bize göre bu proje siyasal bir projedir, Cumhurbaşkanı'nın görev süresiyle alakalı proje" dedi. Bayraktutan, tasarının tümüne CHP olarak muhalif olduklarını da sözlerine ekledi.
 
MHP'li Bal: Anayasa değişikliği yapılmalı 

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da, Cumhurbaşkanlığı süresinin kanunla değiştirilmesine karşı çıkarak, Anayasa değişikliğiyle bunun yapılması gerektiğini söyledi. 
 
CHP'li Batum: Anayasa değişikliği ile yapacaksınız 

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, tasarının 5., 11. ve geçici maddenin Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi. Meclis'in görev süresinin 5 yıldan 4 yıla indirildiğini hatırlatan Batum, "Meclis Başkanı'nın görev süresini unuttunuz. 2010'da bunu tutup kanunla değil, Anayasa ile değişikliği ile getirdiniz. Şimdi yapılan ise 5 yıl, 7 yıl sizin takdiriniz ama bunu Anayasa değişikliği ile yapacaksınız. İradenizi Anayasa ile koyacaksınız" dedi. 
 
AKP'li Türkmenoğlu: 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıl 

AKP Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin şu anda 7 yıl olduğunu belirterek, "11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 82 Anayasası'na göre seçildiği için 7 yıldır" dedi. 
 
CHP'li Türmen: Gül'ün görev süresi 5 yıl, bir kez daha seçilme hakkı var 

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, 11. Cumhurbaşkanı'nın görev süresiyle ilgili yapılacaksa Anayasa ile ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğine dikkat çekti. 
Cumhurbaşkanı Gül'ün 5 yıllığına seçildiğinin altını çizen Türmen, "Ve bir kere daha seçilme hakkı vardır" dedi. 
 
AKP ve CHP'li üyeler arasında tartışma 

Görüşmelerde zaman AKP ve CHP'li üyeler arasında tartışmalar yaşandı. AKP'li Türkmenoğlu'da, "Ne söyleyeceğimizi siz mi karar vereceksiniz" diyerek itiraz etti. 

CHP'li Kart: Neden yasal düzenlemede ısrar ediyoruz 

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Anayasal düzenleme yapmak yerine neden yasal düzenleme yapma konusunda ısrar ediyoruz?" diye sordu. "Türkiye iktidar eliyle yeni bir kaosa sürükleniyor" diyen Kart, "En üst düzeyde devlet yönetiminde kamu yönetiminde bir fetret yapılanmasının temelini atıyorsunuz" diyerek itiraz etti. 
 
Başbakan Yardımcısı Bozdağ eleştirilere yanıt verdi 

Eleştirilere yanıt veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ şöyle dedi: "Eğer Anayasada yapılan bir değişiklikle önceki hukuka seçilmiş ve süresi belli olan bir cumhurbaşkanının görev süresini 5 yıla veya daha aşağı bir yıla indiğini kabul edersek böyle bir yolun açılması öngörülürse o zaman yarın veya bir başka zaman parlamentoda Anayasayı değiştirme çoğunluğuna sahip bir grup veya siyasi parti grupları bir araya geldiğinde cumhurbaşkanının görev süresini kısaltmak suretiyle görevine son verebilir. Bu da fiilen ve hukuken cumhurbaşkanını azli sonucunu doğurur. Bizim sistemimizde böyle bir şey yok."
 
'Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 7 yıl' 

Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 7 yıl olduğunu ifade eden Bozdağ, "Kanunda koyabilir mi, kanunda da koyabilir. Kanunda koyulamayacağına dair Anayasada bir hüküm yok. Anayasanın 87. maddesi çok açık. Burada Anayasaya aykırı bir durum kesinlikle söz konusu olamaz. Parlamento bunu anayasa ile de yapabilir yasaya geçiçi hüküm koyarak da bunu yapabilir" dedi. Atilla Kart, "Yeni bir kavram yaratıyorsunuz" diyerek tepkisini dile getirdi. Batum'da, "O zaman yönetmelikle de yapılır" dedi. 

İtiraz edilen savaş maddesine yönelik eleştirilere yanıt verdi 

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, tasarıda yer alan ve "TBMM tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır" hükmünü içeren "Seçimin geri bırakılması" başlıklı 5. maddesine yönelik eleştirilere de şu yanıtı verdi: "Bu bir ihtiyaçtan, zaruretten konuldu. Ama kimse temenni etmez, Türkiye savaşa girsin. Böyle bir şey olsun ama böyle bir olağanüstü olay olduğu zaman dünyanın pek çok ülkesinde örneği var. İhtiyaç olmaz inşallah ama eğer böyle olağanüstü bir zaruret olursa böyle bir şeyi öngörüp tedbir almak hepimizin vazifesidir."

AKP'li Şentop: Bir mecburiyet yok 

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop da, "11. Cumhurbaşkanı süresiyle ilgili Anayasada açık hüküm yok. Buradaki hükmü kim belirleyecek, TBMM verecek. Bunu YSK'ya bırakamayız. Bu hükmü nasıl koyabiliriz. Parlamento anayasa değişikliği ile de kanunda koyabilir. Bir mecburiyet yok" dedi. 

367 tartışması

AKP ve CHP'liler arasında 367 tartışması yaşandı. AKP'li vekiller, "367 garabeti" derken Batum, "Garabet senin Başbakanı'nın fikri. Yoksa garebet falan yok" dedi. AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Süheyl Batum'a, "367'yi savunuyor musunuz?" diye sordu. Batum da, "Yüzde yüz" dedi. İdris Şahin'de, "Ona hala inanıyorum diyorsan senden boşuna okumuşuz hocam" dedi.

Öte yandan CHP'li Mahmut Tanal, AKP'li bir vekilin, "Kalk git" dediğin ifade ederek itiraz etti. Tasarının geneli üzerindeki görüşmelerin ardından komisyon çalışmalarına bir saat ara verildi. Aradan sonra tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelerine geçilecek.

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları