CHP Kocaeli milletvekili M. Hilal Kaplan, Kocaeli SGK’da görevli Gülüzar Ateş’in Çayırova sürgün edildiğini ileri sürerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması için Meclise soru önergesi verdi.
Kaplan verdiği soru önergesinde şu görüşleri dile getirdi;
“1997 yılından beri Kocaeli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü İzmit Sosyal Güvenlik Merkezi’nde Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni kadrosunda çalışan, Gülüzar Ateş; Ocak 2010 yılında yapılan Büro Emekçileri Sendikası Kocaeli Şubesi’nde yönetim kuruluna seçilmiş olup halen daha Şube Sekreterliği görevini sürdürmektedir.
Gülüzar Ateş Kocaeli Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nün 27.07.2011 tarih ve 15222525 sayılı yazısına istinaden 28.07.2011 tarihinden itibaren İzmit Sosyal Güvenlik Merkezi’nden Çayırova Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü’ne sürülmüştür.
4688 Sayılı Yasanın 23. Maddesinde; “Kamu işvereni, yönetim ve hizmetin işleyişini engellemeyecek biçimde sendika temsilcilerine çalışma saatlerinde ve dışında görevlerini yapabilmeleri için imkan ölçüsünde kolaylıklar sağlar.”
4688 Sayılı Yasanın; 5198 Sayılı Yasa’nın 3. Maddesi ile değiştirilen 18. Maddesinde; “Kamu görevlileri, iş saatleri dışından veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamaz ve görevlerine son verilemez.” “Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini haklı bir sebep olmadıkça ve sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmedikçe değiştiremez.” hükümleri yer almaktadır.
1993 yılından beri Sosyal Güvenlik Kurumu’nda çalışan ve İzmit’te ikamet eden Gülüzar Ateş, kendi rızası olmadan, geçerli bir gerekçe gösterilmeden 230 kişinin çalıştığı bir kurumdan 5-6 kişinin çalıştığı bir kuruma sürgün edilmiştir.
Bu bilgiler ışığında;
Bir sendika yöneticisinin, basın açıklaması yapmak veya bu tür sendikal faaliyetlere katılmak için belirli bir makamdan izin alması mı gerekmektedir? Bir kamu yöneticisinin yasaların üzerinde keyfi davranma yetkisi var mıdır? Keyfi davranan bir kamu yöneticisi varsa bu durumda bu görevlinin üstü durumundakilerin tutumu nedir? Gülüzar Ateş’in sendika şube sekreteri olmasına rağmen işyerinin değiştirilmesindeki amaç; kişiyi sendikal faaliyetlerden uzaklaştırmak mıdır? Yoksa sendikal faaliyetlerini engellemek midir?
Gülüzar Ateş gibi Türkiye genelinde sendika veya sendika şube yöneticisi olduktan sonra yeri değiştirilen kaç kişi vardır?