loading
close
SON DAKİKALAR

Gürer: İthalata bağımlılık artarak devam ediyor

Gürer: İthalata bağımlılık artarak devam ediyor
Tarih: 14.05.2017 - 15:11
Kategori: Ekonomi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gübre, tohum, ilaç gibi ana girdilerde dışa bağımlılığın tarımda üretim maliyetlerini etkilediği ve üreticilerin bu bağlamda mağduriyetlerini gündeme taşıdı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e yönelttiği sözlü soru önergesini Bakan yanıtladı. Gürer gübre, tohum, ilaç gibi ana girdilerde dışa bağımlılığın tarımda üretim maliyetlerini etkilediği ve üreticilerin bu bağlamda mağduriyetlerini gündeme taşıdı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in gübre, tohum, yem ve ilaç sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili soru önergesini yanıtlarken, “Gübre, tohum, ilaç ve yem ham maddeleri gibi tarımsal girdilerde dışa bağımlılığı önlemek için yapılan çalışmalara ilişkin, gübrede yüzde 18, yemde yüzde 8 olan KDV 2016 Şubat ayında kaldırılmış, yem bitkileri destekleri havza bazlı model kapsamına dâhil edilmiş ve dâhil edilmiş olduğu destekler devam etmektedir. Öncelikli Dönüşüm Programı kapsamında İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı Eylem Planı'nın gübre kullanımında etkinliğin ve tarımsal verimin artırılması ve yurt içi üretim kapasitesinin geliştirilmesi desteklenecektir. Eylem planıyla ilgili olarak Bakanlığımız koordinatörlüğünde çalışmalarımız devam etmektedir. Tohumculukta çeşit geliştirme çalışmalarına verdiğimiz desteği 10 kat artırmış bulunuyoruz. Yani AR-GE çalışmaları proje bazlı 300 bin TL'den 3 milyon TL'ye çıkarılmış bulunmaktadır ve AR-GE' de özel sektörle iş birliği yapıyoruz. Burası son derece önemli, tüm enstitülerimizi özel sektöre açmış bulunuyoruz. Bakanlık olarak özel sektörün AR-GE yatırımlarına 630 milyon TL destek vereceğiz, 900 milyon TL de özel sektörün yatırım yapmasını bekliyoruz, toplam AR-GE yatırımlarını tarımda 1,5 milyon TL'ye çıkması konusunda gerekli altyapıdaki tüm imkânlarımızı seferber etmiş bulunmaktayız” dedi.

YERLİ ÜRETİME DESTEK VERİLMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bakanın bu açıklamasına rağmen alanda sorunun artarak devam ettiğini, 
tohumda, ilaçta, gübrede dışa bağımlılığın arttığını kimi ilaç gübre satıcılarında neredeyse yerli ürün bulunmaz duruma geldiğini belirtti. Gürer, Niyet ile gerçek örtüşmüyor, bu bağlamda ülkemizde sorunlar artıyor. Toprak analizleri yetersizliği nedeni ile de topraklarda sorunlar oluşuyor. Bakanlığın yapması gereken iş önce her alanda yerli üretimi desteklemek ve gelişmesine katkı vermektir” dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in gıda denetimleri ve okullardaki hijyen konusuyla ilgili soru önergelerinde de cevap veren Bakan Çelik, “Gıda güvenliğine ilişkin 2016 yılında Türkiye genelinde 894 bin gıda denetimi gerçekleşmiştir. Bu denetimlerde 14.075 işletmeye idari para cezası verilmiş, takriben 74 milyon TL; 102 işletme için savcılığa suç duyurusu yapılmıştır. Ayrıca, bugüne kadar 642 firmanın 1.323 farklı parti ürünü kamuoyuna duyurulmuştur. İnsan sağlığını tehdit eden gıdaları üreten, taklit veya tağşiş yapan firma veya kişilere verilen cezaların kademeli olarak daha da artırılmasına, cezaların ağırlaştırılmasına yönelik tasarımız da Başbakanlıkta bulunmaktadır. Ekmek üretim yerlerine yapılan denetimlere ilişkin olarak, 2016 yılında ekmek ve ekmek çeşitleri üretim yerlerine toplam 36.787 denetim yapılmıştır. Denetim sonucu 910 adet idari para cezası uygulanmış, işletmeler için savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. 2017 yılı ilk üç ayı itibariyle ekmek çeşitleri üretim yerlerinde toplam 11.381 denetim yapılmış ve 137 adet idari para cezası uygulanmıştır. Gıda hijyeni ve güvenliği konusunda tüketici duyarlılığının artırılmasına ilişkin Bakanlığımız tarafından hazırlatılan kamu spotları yerel ve ulusal radyo ve televizyon kanallarında prime time saatlerde yayınlanmaktadır ve tüketicilerin bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan dokümanlara Bakanlığımızın resmî web sayfasında yer verilmektedir. Ayrıca, il müdürlüklerimizce tüketiciyi bilinçlendirmeye yönelik bilgilendirme toplantıları da düzenlenmektedir” dedi.
Okullarda gıda hijyeni ve güvenliği konusunda bir çalışma olup olmadığına dair soruya da cevap veren Çelik, “Okullar, yaz okulları, kamplarda bulunan kantin ve yemekhaneler yılda en az iki kez denetlenmektedir. 2016-2017 eğitim öğretim yılında bugüne kadar 29.901 denetim gerçekleştirilmiş olup mevzuata uygun olmayan 130 işletmeye idari yaptırım kararı uygulanmıştır” açıklamasında bulundu.

DENETİM YETERSİZ, MERDİVEN ALTI ÜRETİMLER ARTIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “80 milyon nüfusa yaklaşan ülkemizde halkımızın gıda ile ilgili yaşadığı sorunlar her geçen gün artmaktadır. Merdiven altı üretimlerin arttığı ve sorun yaratan ürünlerin satışlarının yapıldığı bilinmektedir. Bu bağlamda bakanlığın kadroları sürekli ve düzenli denetim için yetersizdir. Şikayetler ya da uzun aralıklı denetimlerle sonuç alınamaz. Esas olan gıda güvenirliliğinin çok kapsamlı ele alınarak her ürünün sürekli düzenli denetlenebilir duruma gelmesidir. Pazar’a sunulan ürünlerde ürünün üretim maliyetinin altında ürünlerin satılması ülke ekonomisinde yaşanan olumsuzluk ve yoksulluğun artması ile daha yaşama ve geçinme süreci ile de ilgilidir. Bakanlık denetimler yanında daha kapsamlı denetim ve kontrol uygulamaları yapacak teknoloji ve donanıma sahip olmalıdır. Gıda ürünleri birden çok kurum kuruluşun ilgi alanındadır. Bunların bir merkezden denetim ve kontrolleri sağlanmalı, belediyelerinde denetim ve yetkileri güncellenip artırılması yönünde çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları