loading
close
SON DAKİKALAR

Gürer: Kamu bankalarının batık kredileri devlet sırrı mı?

Gürer: Kamu bankalarının batık kredileri devlet sırrı mı?
Tarih: 18.07.2017 - 15:48
Kategori: Ekonomi

CHP Niğde Milletvekili ve Ömer Fethi Gürer’in, kamu bankalarının batık kredileriyle ilgili soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilgili kanun kapsamında kredilerin geri dönüş bilgilerinin açıklanamayacağını bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in, kamu bankalarının batık kredileriyle ilgili soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilgili kanun kapsamında kredilerin geri dönüş bilgilerinin açıklanamayacağını bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ziraat Bankası, Halkbank ve Türk Eximbank’ın geri dönüşümü sağlanamayan kredi miktarıyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde adı geçen üç kamu bankasının yargıya intikal eden toplam alacak miktarı, çektikleri kredileri ‘donuk kredi’ haline dönüşen firma sayısının açıklanmasını istedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ayrıca 15 Temmuz sürecinden sonra Ziraat Bankasından, Halkbank’tan ve Türk Eximbank'tan kredi kullanıp terör örgütü ile ilişkilendirilerek faaliyeti sona erdirilen ya da el konulan sakıncalı firma sayısının kaç olduğunu, kredilerin geri dönüşümünün sağlanması için nasıl bir işlem uygulandığını sordu.

Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini Başbakan Binali Yıldırım adına Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yanıtladı. Şimşek, üç kamu bankasının genel müdürlüklerince yapılan yazılı açıklamaya istinaden verdiği yanıtta, Bankacılık Kanunu'nun 73 üncü ve 159 uncu maddeleri uyarınca Banka ve müşteri sırrı kapsamına girdiği için bu konuda detaylı bilgi verilemeyeceğini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “krediler için alacakların idari ve yasal yoldan tahsili çalışmaları titizlikle devam etmekte olup yargıya intikal etmiş ve icraya verilmiş alacakların toplam tutarı, bu firmaların sayısı ile 15 Temmuz sonrası FETÖ/PDY terör örgütü ile ilişkilendirilerek faaliyeti sona erdirilen ya da el konulan sakıncalı firmalara kullandırılan kredi tutarı, bu firmaların sayısı, kredilerin geri dönüş bilgisi ve bu krediler için yapılan işlemlere ilişkin detaylı bilgiler, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 73 üncü ve 159 uncu maddeleri uyarınca Banka ve müşteri sırrı kapsamına girdiğinden cevaplandırılamamıştır” şeklinde açıklama yaptı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer; “terör örgütünü destekten sakıncalı firma diye adını kamuoyuna açıkladığınız firmaya verdiğiniz krediyi yasal dayanağı bahane göstermek bu bağlamda yaratılan sorunun büyüklüğünün ortaya çıkmasını önlemekten başka anlam taşımaz. Sakıncalı firmalara verilen krediler kadar o kredilerin aktarılma tarihi ve aktaran anlayışta kamuoyunca bilinmelidir. Devlet Kaynaklarının kredi olarak nasıl terör örgütü sayılan yapıya aktarıldığının görülmesi adına önemlidir. Bakanın bu bağlamda yanıtı düşündürücüdür" dedi.

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları