Hava kirliliği alarm veriyor: 'Pandemiden sonra da maske takmamak için hava kirliliğine karşı acilen önlemler alınmalı'
Çevre örgütü Greenpeace, Koronavirüs pandemisinin birinci yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'deki hava kirliliği ölçümlerinin "alarm verdiği" uyarısını yaparken, acilen önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Greenpeace tarafından yapılan açıklamada, pandeminin ilk günlerinde hava kirliliğinin azaldığı, doğadaki insan kaynaklı tahribatın en aza düştüğü haberlerinin yanılgıya neden olduğunu ve kirliliğin ana nedenleri ile mücadele edilmeden kirliliğin sonlanabilir algısı yaratıldığını belirterek, "Pandeminde bir yılı geride bırakırken gelen hava kirliliği verileri durumun maalesef böyle olmadığını ortaya koydu" açıklamasını yaptı.
1-11 Mart tarihleri arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye’deki hava kirliliği ölçümlerinin alarm verdiği ifade edilirken, "İstanbul’dan Şırnak’a, İzmir’den Maraş’a, Bursa’dan Zonguldak’a Türkiye’nin dört bir noktasında 11 gün boyunca hava kirliliği değerlerinin en az 4 gün, olması gereken günlük sınır değerlerin çok üzerinde olduğu görüldü" denildi.
Greenpeace Akdeniz, pandemiden sonra da maske takmamak için hava kirliliğine karşı acilen önlemler alınması gerektiğini belirtti.
Pandeminin Türkiye’deki birinci senesinde, 1-11 Mart tarihleri arasında bazı şehirlerden alınan çarpıcı partikül madde (PM10 ve PM2.5) ölçüm sonuçları şöyle:
İstanbul: Mecidiyeköy, Esenyurt, Sultangazi ve Alibeyköy’de 11 günün 7’sinde hava kirliliği ölçüm sonuçlarının, limit değerlerin üzerinde olduğu görüldü. Alibeyköy’de 9 Mart’ta hava kirliliği ölçüm sonuçları, sınır değerin neredeyse 4 kat üzerindeydi.
Ankara: Siteler’de 11 günün 8’inde; Sincan’da ise 11 günün 6’sında ölçüm sonuçlarının, limitin üzerinde olduğu saptandı. Siteler’de 5 Mart günü hava kirliliğinin limit değerin yaklaşık 6 kat üzerinde olduğu görüldü.
İzmir: Gaziemir'de 4 gün limit değer aşıldı.
Zonguldak: Pandemi boyunca hep alınan özel önlemler ile gündeme gelen Zonguldak’ta 1-11 Mart tarihleri arasında hava kirliliğinin Kozlu ve Trafik istasyonunda 10 gün limit değerlerin üzerinde olduğu; Çatalağzı’nda bu sayının 9, Kuzyaka’da ise 8 olduğu görüldü.
Bursa: Kültürpark’ta 9, İnegöl’de 8, Uludağ’da ise 5 gün hava kirliliğinin, limit değerlerin üzerinde olduğu saptandı. İnegöl’de 10 Mart’ta sınırın neredeyse 4 kat aşıldığı görüldü.
Kahramanmaraş: İkisi aktif, planlanan 5 kömürlü termik santralin bulunduğu Elbistan’da 11 günün 11’inde de rakamların, sınırın üzerinde olduğu görüldü.
Edirne: 11 günün 10’unda limit değerler aşıldı.
Şırnak: 11 günün 7’sinde hava kirliliği limit değerlerin üzerindeydi.
Konya: Selçuklu’da 11 günün 8’inde limit değerin üzerinde rakamlar ölçüldü.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları