CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar Yap- İşlet- Devret ile hayata geçirilen projeler için Meclise araştırma önergesi verdi.
Sık sık gündeme gelen ve Yap- İşlet Devret ile hizmete giren Osmangazi Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprülerinin maliyetleri, yapılan sözleşme ve Hazine garantilerine dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar bu projelerin tüm yönleri ile araştırılması gerektiğini belirterek zararın boyutlarının çok büyük olduğunu söyledi.
31 MİLYAR DOLARLIK HAZİNE GARANTİSİ
Akar önergesinde ülkemizde 1984 yılında ilk yasal düzenlemelerin yapıldığı Yap- İşlet Devret modelinin AKP döneminde çok riskli boyutlara ulaştığına dikkat çekerek özellikle Özel sektörünün kullandığı kredilere hazine garantisinin verilmesi ve hizmet bedellerinin yabancı para cinsinden fahiş tutarlar da olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Merkez Bankasının tespitlerine göre hazine garantilerinin 31 Milyar Dolar olduğunun altını çizen Akar, döviz kurundaki bir kuruş artışın hazineye 310 Milyon TL yük getirdiğini söyledi.
HİÇ BİR PROJEDE GARANTİ RAKAMLARA ULAŞILAMADI
Yap – İşlet- Devret modeli ile yapılan projelere değinen Akar, Osmangazi Köprüsünün maliyetinin 2013 yılındaki döviz kuru ile 1 Milyar 300 Milyon Dolar ( 2 Milyar 355 Milyon TL) olduğunu işletmeci firmaya 22 yıl ay işletme hakkının verildiğini ve Hazinenin sadece köprü geçişi için günlük 40 bin araç garantisi verildiğini söyledi. Akar geçen 1 yıl süresince günlük 40 bin araca ulaşılmadığını günlük 13-15 bin aracın geçtiğinin altını çizerek bunun da Hazineye sadece 2017 yılının 4 ayında 688 Milyon TL’ yük getirdiğini söyledi.
DETAYLARI İLE MECLİS İNCELEMELİ
Avrasya Tüneli için yıllık 25 Milyon araç garantisi verildiğini önergesinde belirten Akar, 17 Mayıs 2017 tarihi itibari ile Avrasya Tünelinden yaklaşık 10 Milyon araç geçişinin olması gerektiğini ancak rakamın 4 Milyon 690 bin araçta kaldığını bunun da Hazineye 77 Milyon TL’ye mal olduğunu söyledi. Yavuz Sultan Selim Köprüsündeki rakamlara da dikkat çeken CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, günlük 135 bin araç geçişinin garanti edildiği köprüden 30 Nisan 2017 tarihi itibari ile 16 Milyon 200 Bin araç geçişinin sağlanması gerekirken sayısının 4 Milyon 633 bin de kaldığını bunun da Hazineye 140 Milyon TL’ye mal olduğunu söyleyerek TBMM’nin bir Araştırma Komisyonu kurması gerektiğini ve gereken önlemlerin acilen alınması gerektiğini belirtti.
Vişne Haber Ajansı