Garın kapatılmasından bu yana her hafta Pazar günü ‘’Haydarpaşa Gar'dır Gar Kalacak’’ sloganıyla tutulan nöbet 300. haftasına girdi. Dayanışma, 1 Ekim 2017 Pazar günü saat 13.00’da Haydarpaşa Garı önünde tutulacak 300. nöbete çağrı yaptı. Levent Değirmenci'nin bağlaması ve Can Pomay'ın bendiriyle renklendireceği nöbette, Haydarpaşa Dayanışma Korosu da şarkılarını Haydarpaşa için seslendirecek.
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası tarafından yapılan açıklamada ise, “2005 yılından bu yana verdiğimiz mücadele sayesinde ‘7 adet 70 katlı gökdeleni’ gar sahasına diktirmeyerek 1 milyon m2 alanı kentsel ve tarihi sit alanı ilan ettirdik. “Haydarpaşa Gar’a çatıdan girilmez” diyerek restorasyon projesi ile çatı katına verilmek istenen ticari fonksiyonu iptal ettirdik. 299 haftadır Pazar günleri kar, fırtına, sıcak demeden Haydarpaşa Garı’nı yalnız bırakmadık. “O tren bu gara gelecek” dediysek yani o trenler bu gara gelinceye kadar nöbetimiz devam edecek” denildi.
Ne olmuştu?
Tarihi Haydarpaşa Gar ve çevresine ilişkin projeler 2004 yılında ortaya çıkmaya başladı. 28 Kasım 2010’da ise Garı’n çatısında yangın çıktı ve tarihi yapının çatısı tamamen yandı. Yangın sonrası kamuoyunda garın otel yapılmak üzere yakıldığı iddiaları gündeme geldi.
Aradan 2 yıl geçtikten sonra Haydarpaşa-Pendik arasında bulunan 29 Mayıs 1969 yılından bu yana hizmet veren tren hattı, Gebze ve İzmit-Yeniköy arasındaki konvansiyonel demiryolu hattı yenileme gerekçesiyle 31 Ocak 2012’de durduruldu. 1 yıl sonra ise banliyo tren seferleri durduruldu. Hizmete açılan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren projesiyle entegre olarak çalışması planlanan hattaki yenilenme çalışmaları nedeniyle, raylar sökülmüş, pek çoğu tarihi eser statüsünde bulunan istasyonlarının da yenilenmesine karar verilmişti. Yapım süresi olarak 24 ay olarak planlanan yenileme çalışmalarının 2015 yılının Haziran ayında sonuçlandırılması planlanmıştı. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TCDD yetkilileri "Tren seferlerinin Marmaray projesi kapsamında durdurulduğu ve 2 yıl sonra trenlerin yeniden seferlerine başlayacağı" yönünde açıklama yapmıştı.
Ancak aradan geçen süre içinde yapımı üstlenen firma, maliyetlerdeki aşırı artışı gerekçe göstererek 2014 yılının Ekim ayında çalışmaları durdurmuştu. Bir türlü tamamlanamayan hat için Ulaştırma Bakanlığı tarafından projeyi üstlenen firmaya ek süre verilmişti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise projeyle ilgili süreç içinde büyük zorluklar yaşandığını belirterek projenin bitim tarihini 2018 yılı sonu olarak vermişti.
2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kadıköy Belediyesi’ne ruhsat vermesi için sunduğu ‘Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nda, Gar binasının olduğu alanın "Gar, Kültürel Tesis, Turizm, Konaklama Alanı" olarak gösteriliyordu. Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Garı’nı otele dönüştüren, çevresindeki 1 milyon metrekarelik bölgeyi ise ticaret ve turizm alanı olarak gösteren plana karşı iptal davası açmıştı. İstanbul Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ve Liman-İş de, 2012 yılında onaylanan planın iptali istemiyle İBB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dava açtı.
2013’de kabul edilen plan, 2015 yılı ağustos ayında da şehircilik esaslarına, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Haydarpaşa Gar, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na, peron alanlarıyla ilgili yapılan itirazı görüşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, planların revize edilmesine karar vermişti. Yeni hazırlanacak planda, Haydarpaşa Garı’nın hızlı trenin ilk istasyonu olacağı, tarihi kimliğinin korunacağı, gar çevresinde yeşil alanlar oluşturulacağı ve garda bir müze kurulacağı ifade edilmişti.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 9 Ağustos 2016 tarihinde Kadıköy Belediyesi’ne Haydarpaşa Garı ve çevresine ilişkin yolladığı yazıda “Haydarpaşa Liman ve Geri Sahası’nın özelleştirme kapsam ve programına alınmasına yönelik yapılan çalışmalar” için yaklaşık 400 bin metrekare alan hakkında bilgi istemişti. Bu talep özelleştirme tartışmalarını gündeme getirmiş ve kamuoyunda çokça tepkilere neden olmuştu. Bugün de Haydarpaşa için verilen mücadele sürüyor.
Vişne Haber Ajansı