Haydarpaşa'nın altından Helenistik Dönem’den Osmanlı’ya ait kültürel buluntular ortaya çıkıyor
Restorasyon çalışmalarının devam ettiği Kadıköy Haydarpaşa Garı çevresinde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında, Hellenistik ce Osmanlı dönemine ait buluntular çıkmaya devam ediyor.
Hızlı Tren Projesi kapsamında İstanbul Kadıköy’deki tarihi Haydarpaşa Garı’nın peronlarında rayların iyileştirmesi çalışmalarında kentin tarihine ışık tutacak yepyeni buluntular ortaya çıkarılmış, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından desteklenen arkeolojik kazılarda yeni keşifler yapılmıştı.
İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından peron araları ve çevresinde yapılan kazılarda Osmanlı, Roma, erken ve geç Bizans dönemi yapı temellerine rastlanmıştı.
Çalışmalarda elde edilen en eski kalıntı MÖ 2.700 yıl, yani günümüzden 4.700 yıl öncesine ait sikkeler. En erken kalıntılar ise Helenistik döneme ait yapı kalıntısı. Onun dışında yapıların büyük bir çoğunluğu milattan sonra 4. ve 6. yüzyıla tarihe ait. Kazılarda 18.000 tane sikke bulundu.
Bizans dönemine ait tek apsisli kilise
Tek apsisli bir toplu mezarın da olduğu belirtilen kazılarda mermer döşemelerin altında mezarlar tespit edildi.
Toplu mezardaki iskeletlerin sayısı artıyor
Apsisin içerisinde toplu bir mezar, yaklaşık 7 iskelet kaldırıldı. Mezarda çok fazla sayıda kemik var. İskeletler kaldırıldıktan sonra altta bir katman daha iskelet ortaya çıktmıştı.
Saray bulunabilir
Arkeologlar Haydarpaşa'nın Khalkedon’un kuzeybatı limanı olduğunu belirtiyor. Kazının gerçekleştiği yerde saray kompleksinden, saraya ait ısıtma sistemleri ve buna bağlı mermer döşeli havuzlar, çevresinde de farklı farklı yapılar mevcut olduğu ifade ediliyor.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları