loading
close
SON DAKİKALAR

Hazine arazisinde ‘imar barışı’ rantı

Hazine arazisinde ‘imar barışı’ rantı
Tarih: 01.11.2019 - 08:56
Kategori: Ekonomi

Baysaş İnşaat, Fikirtepe’de ‘uygulanmayan’ imar affından yararlandı. Firmanın Hazine’ye kayıtlı 300 metrekarelik alandaki binaya ilişkin imar affından yararlandığı ve Yapı Kayıt Belgesi aldığı ortaya çıktı.

Kentsel dönüşümün en kötü örneklerinden birinin uygulandığı İstanbul Fikirtepe’de skandal bir olay yaşandı. Bölgede bedelsiz terklerle ilgili davalar sürerken, Maliye adına tapulanan bir arazinin bir inşaat firmasına satıldığı ortaya çıktı. ‘Resen tevhid’ (herhangi bir karara dayanmadan yapılan birleştirme) işlemiyle yurttaşlara ait arsalar, bedel ödenmeden Maliye Hazinesi’ne tapulandı. Bunun üzerine Baysaş İnşaat adlı bu şirket, Fikirtepe’de ‘uygulanmayan’ imar affından yararlandı. Firmanın Maliye Hazinesi’ne kayıtlı 300 metrekarelik alandaki binaya dair İmar Barışı’na başvurduğu ve Yapı Kayıt Belgesi aldığı ortaya çıktı.

YARGIYA TAŞINDI

Birgün'den Uğur Şahin 'in haberine göre Fikirtepe’de yaşayan bir yurttaş, konuyu yargıya taşıdı. İstanbul Anadolu 60. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ‘müşteki’ sıfatıyla ifade veren Tacettin Akpınar, ilgili binaya dair Baysaş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Aydın’dan şikâyetçi olduğunu belirtti. Akpınar, davaya müdahil olmak istediğini ifade etti: “Biz iskân ruhsatı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurduk, onların yetki alanıydı. İskân alındıktan sonra inşaat şantiyesi gibi yapılan binanın yıkılması gerekiyordu ancak yıkılmadı.”

Bunun üzerine söz alan firma avukatı ise söz konusu arazinin Hazine’ye ait olduğunu öne sürerek, “Burayla ilgili tasarruf Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na aittir” dedi. Dava dosyasına giren bilgilerin ardından ise Baysaş İnşaat’ın Maliye Hazinesi’ne ait araziye dair İmar Barışı’ndan yararlandığı açığa çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, firmanın başvurusu üzerine, 30 Mayıs’ta Dumlupınar Mahallesi Barış Sokak ‘3403 ada, 4 parseldeki’ binaya ‘Yapı Kayıt Belgesi’ düzenlendi. Arsanın yüzölçümünün ise 300 metrekare olduğu öğrenildi.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Avukat Hürriyet Azak, Fikirtepe’de yaşayan yurttaşların tapulu olan arsalarının, bakanlığın yaptığı imar planına göre, ‘resen tevhid’ işlemine tabi tutulduğunu hatırlattı. Azak, “Yani arsalar birleştirilip birkaç parsele dönüştürülüyor, vatandaşa ait arsaların bir bölümü hiçbir bedel ödenmeden Maliye Hazinesi’ne tapulanıyor. Gerek belediye, gerekse de bakanlık bu işi yeşil alan üretmek için yaptığını söylüyordu. Yani vatandaşın mülkiyetinin büyük bölümü elinden alınıp, ‘size yüksek imar verdik, emsal verdik onun için kesiyoruz’ deniliyordu. Bakanlık, bunu tek bir işlemle yapıyor. Birleştirilen alandan bir tanesini ev yapmak üzere ayırıyor ve tapuluyor. Bir lira bile ödemeden Maliye adına tapulanamaz. Bu olayda görüldüğü üzere alan, yapı kayıt belgesi alınarak bir firmaya bırakılmış. Fikirtepe’de uygulanmayan imar affı müteahhidin binasına uygulanarak Yapı Kayıt Belgesi verilmiş” dedi.

PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Azak, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Vatandaş konuyu takip etti ve ‘devlet arazisinde bu binanın ne işi var’ dedi, mahkemeye verdi. Oradan da yapı kayıt belgesinin alındığı ortaya çıktı. O bina çoktandır var ve vatandaş onu yıktırmak için uğraşıyor. Böyle çok yer var vatandaştan parasız alınıp Maliye adına tescillenen… Biz davalar açıyoruz, ne vatandaşın üstüne tapulanıyor ne de parası veriliyor. Böyle peşkeş çekiliyor.”

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları