AKP bu kez de ‘1.8 milyar Müslüman nüfusun helal ürün ve belgelendirmeye duyduğu ihtiyacı’ gerekçe göstererek özel bütçeli Helal Akreditasyon Kurumu kuruyor.
İslami kurallara göre helal uygunluk değerlendirmesi yapan kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası alında kabulünü sağlamak üzere “Helal Akreditasyon Kurumu” kuruluyor.
Birgün'den Çağlar Ballıktaş'ın haberine göre Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanarak TBMM’ye sunulan tasarıda “HAK” ismiyle yeni bir kurum kurulmasının gerekçesi olarak “1.8 milyar Müslüman nüfusun helal ürün ve belgelendirmeye duyduğu ihtiyaç” gösterildi. Müslüman ülkeler arasında ortak bir dil kurulmasında kurumun önemli bir rolü olacağı savunulan tasarıda 1999 yılında kurulan Türk Akreditasyon Kurumu’nun çeşitli gerekçelerle Türkiye’de helal akreditasyon işlemlerini yapamadığı ifade edildi. Bu alanda yaşanan gecikmelerin Türkiye’nin etkinliğinin azalmasına neden olduğunun belirtildiği genel gerekçede, hem Türkiye’yi temsil etmek hem de uluslararası çalışmaların öncülüğünü yapmak amacıyla bağımsız bir akreditasyon kurumunun kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtildi. Kısa adı HAK olan kurumun idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kurum olacağı belirtilen tasarıda,kurumun “Helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite etmek, bu kuruluşların düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası alında kabulünü sağlamak ve helal akreditasyonun önemini artırmak” amaçları doğrultusunda çalışacağı ifade edildi.
44 kuruluş temsil edilecek
Tasarıya göre, HAK, Danışma Kurulu, Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterlik olmak üzere üç organdan oluşacak. Danışma Kurulu’nda aralarında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yükseköğretim Kurulu’nun yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de yeraldığı 44 kamu ve özel kuruluşu temsil edilecek. Danışma Kurulu’nun görevi , “Helal akreditasyonla ilgili sorunlara öneri ve tavsiyede bulunmak, strateji ve hedef belirlemek ve bilimsel inceleme yapmak” olacak. Kurumun Yönetim Kurulu ise Başbakan tarafından atanacak başkan ve dört üyeden oluşacak. Kurulun asıl amacının kamu ve özel sektörün dengeli temsilini sağlamak olduğunun belirtildiği tasarıda, dört üyenin ikisinin kamu, ikisinin ise özel sektörden seçilecek temsilcilerden oluşacağı bildirildi. Üç yıl süreyle görev yapacak yönetim kurulu, iki kez seçilebilecek. Kurul, helal akreditasyonla ilgili usul ve esaslar, hizmet karşılığı alınacak ücretler, alt hizmet birimleri kurulması görevlerini yürütecek. HAK’ın merkez teşkilatı için toplamda 50 kişilik kadro tahsisi yapılacak.
Yurtdışında ofis
Kurum yurtdışında da helal akreditasyon hizmeti sunabilmek için ihtiyaca göre Bakanlar Kurulu kararı ile ofisler açabilecek. Yurtiçinde ve yurt dışında açılacak olan ofislerdeki kurum personeli 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olacak.
Genel bütçeden yardım
Asıl gelir kaynağını vereceği helal akreditasyonlardan alacağı ücretlerin oluşturacağı HAK’a, gelir gider dengesi sağlanana kadar genel bütçeden yardımlar yapılacak. Ayrıca kurum yardım, bağış da alabilecek.