MEB, talebin düşük olduğu okullarda Kuran sınıfı açmak için 10 öğrenci sınırına ‘çözüm’ buldu. Aynı seviyede ancak farklı yaştaki öğrenciler bir sınıfta toplanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilkokul ve ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının “Uygulama Esasları”nda değişikliğe gitti. Yeni düzenlemeyle Kuran eğitimine talebin az olduğu okullarda derslik açmayı engelleyen “en az 10 öğrenci” zorunluluğunu aşmak için sınıf farkı gözetmeksizin “ortak sınıf”lar açılmasına olanak sağlandı.
Ortak Kuran sınıfları
Bakanlığın “Tebliğler Dergisi”nin Kasım sayısında yayımlanan “Uygulama Esasları”nda farklı sınıf düzeylerinde olan öğrenciler için ilkokul ve ortaokullarda ortak “Kur’an-ı Kerim” sınıfları açılmasına yönelik bir değişiklik yer aldı. BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Değişikliğin gerekçesi, “Hem kaynakların daha rasyonel kullanılması hem de öğrenciler için tercih hakkının karşılanması imkânı sağlanır” ifadeleriyle açıklandı.
Sınıf bölme
Yönetmelik değişikliğiyle Kuran dersinin okutulması için en az 10 öğrenci şartı getiren düzenlemeyi aşan MEB, Kuran dersine talebin yoğun olduğu okullarda ise “sınıf bölme” yoluna gitti. Kuran derslerinin “hedeflenen amaca” ulaşması için mevcudu 25’in üzerinde olan sınıfların iki gruba ayrılabileceği bilgisine yer verilerek, “Mevcudu 25’i geçen sınıflar iki gruba ayrılabilir ve gruplardaki öğrenci sayısının eşit olmasına dikkat edilir” denildi.
Ek Kuran dersi
MEB ayrıca imam hatip ortaokullarında haftalık ders saatlerinin artırılmasına yönelik de bir düzenleme yaptı. Haftada 29 saat “Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, yabancı dil, Kuran-ı Kerim, Arapça, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler” dersleri alan öğrencilere ayrıca haftada 7 saate kadar “Kuran ve yabancı dil” dersleri verilmesinin de yolu açıldı.