Hızır Orucu 11-12-13 Şubat 2025 tarihlerinde tutulacak
![Hızır Orucu 11-12-13 Şubat 2025 tarihlerinde tutulacak Hızır Orucu 11-12-13 Şubat 2025 tarihlerinde tutulacak](https://www.istanbulgercegi.com/uploaded/bilgilendirme/2025/buyuk/hizir-orucu-11-12-13-subat-2025-tarihlerinde-tutul-1739348636.jpg)
Hızır orucu tutulurken genelde üçüncü günü perşembeye gelecek şekilde, Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri şeklinde tutulur. Orucun üçüncü günü her perşembe cem ibadeti yapılır.
Alevi - Bektaşi inancında Hızır olgusu önemli bir yer tutar ve günlük hayatımızda sürekli kullandığımız sözcüklerin başında yer alır. Hızır'ın uğradığı yerlere, bolluk ve bereket getirdiğine, dertlere derman, hastalara şifa olduğuna ve aynı zamanda uğurun ve kısmetin sembolü olduğuna inanılır.
Hızır Orucu, Alevi inancında önemli bir yere sahip olup, genellikle Şubat ayının ikinci haftasında üç gün boyunca tutulur. Bu yıl, Hızır Orucu 11-12-13 Şubat 2025 tarihlerinde gerçekleştirilecektir.
Hızır Orucu Nedir?
Hızır orucu 2025 yılında birçok kişi tarafından merak edilen ve öğrenilmek istenen konulardan biri olmuştur. Hızır orucu, Alevi inanışı içinde yaşanan bir oruç türüdür. Bu orucu tutmak için Hızır ayının gelmesi beklenir.
Hızır Peygambere adanmış olan Hızır orucu, Alevi vatandaşlar tarafından her yıl tutulmaktadır. Hızır orucu da Muharrem orucu gibi bölge de en çok tutulan oruçlardan biridir. Nuh Peygamber’in gemisi fırtınaya tutulunca, halk feryat edip yetiş ya Hızır, bizi kurtar diyerek dua etmiştir. Allah tarafından bu dualar kabul olunur ve fırtına diner. O vakitten sonra halk, yüce Allah’a şükür orucu olarak 3 gün oruç adamıştır. Bu oruç o günden, bu güne kadar önemini kaybetmeden devam etmiştir. Orucun inancı ise, o gün olduğu gibi Yüce Allah’ın insanların dar günlerinde yardımcısı ve gözcüsü olmasına devam etmesi için şükretmektir.
Anlatılan hikayelere göre bir gün; Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın oğulları İmam Hasan ve İmam Hüseyin hasta olur. Çaresiz kalan Hz. Ali ve Hz. Fatıma Peygamberimizin yanına giderler. Peygamberimiz, onlara 3 gün oruç tutmalarını söyler. Oğullarının iyileşmesini isteyen Hz. Ali ve Hz. Fatıma 3 gün oruç tutar.
Birinci gün oruçlarını açacakları zaman kapıya aç bir yoksul gelmiş, onlardan yemek istemiş ve bunun üzerine Hz. Ali ve Hz. Fatma yemeklerini bu aç yoksula vermişler. İkinci gün yine tam oruç açacakları zaman kapıya bir yetim gelmiş, ikinci gün de oruçlarını açacakları yiyeceklerini bu yetime vermişler. Üçüncü günde tam oruç açacakları zaman kapıya bir tutsak gelir ve yine yemeklerini bu tutsağa verirler. Böylece üç gün üst üste aç kalmışlar, fakat buna rağmen oruç adaklarını yerine getirmişler. (Bu durum Kur’an’ın İnsan Suresi’nin sekizinci ayetiyle desteklenir. Bu ayette: “Allah sevgisi için yoksula, yetime ve esire yedirirlerdi.”)
Anlatılan farklı bir hikayede ise Hızır, ölümsüzlük suyunu ab-ı hayatı bulmuştur. Allah katında nebi olan Hızır, 3 gün oruç tutmuştur. Bu orucun amacı, en zor zamanlarda birlik olup insanlar arasında dayanışmanın pekişmesini sağlamaktır.
Alevi inancını yaşayan her köy ya da bölge, Hızır orucunu farklı zamanlarda tutar. Bu ay içinde sadece oruç tutulmaz aynı zamanda Alevi ibadetleri yerine getirilir. Cem tutmak, lokma dağıtmak ve kurban kesmek bu ayın bereketini artırır.
Hızır Orucu Nasıl Tutulur?
Hızır ayında oruç tutmak için bazı hususlara dikkat etmeniz önerilir. Alevi inancında bu orucun birkaç kuralı vardır:
Huzur orucu şartları arasında ilk kural sahur ile ilgilidir. Bu orucu tutarken sahur yapılmaz. Gece yarısından itibaren ertesi akşama kadar hiç yemek yenmez. Akşam yemeği yiyenler sonrasında niyet eder ve ertesi akşam iftar saatine kadar yemek yemez.
Toplamda 3 gün tutulan bu kutsal oruç, 3. gün sonunda bir ritüelle uğurlanır. 3. gün içinde buğday tanesinin kavrulması bir gelenektir. Kavrulan bu buğdaylar, mümkünse taş değirmende çekilir.Öğütülen buğday taneleri, evde geniş bir tepsiye dökülür. Bu buğdayların irmik kadar ince olması gerekir. 1 gece tepside dinlenen buğdaylar, niyet buğdayı olarak bilinir. Bu süre içinde her gece uykuda niyet etmek gerekir. Dualar edilir ve kişiler uyur.
Evdeki genç ve bekar kız / erkek çocuklar ertesi gün bu buğdaya bakar. Eğer buğdayın üzerinde izler varsa o gece Hızır eve uğramış ve bereketini getirmiş anlamı çıkar. Bu süreçte kişiler bolca dua eder ve dileklerini diler.Öğütülen ve Hızır’ın geldiğini simgeleyen buğday atılmaz. Orucun 3. gününde buğdayla helva gibi bir yemek yapılır. Goud adı verilir. Hazırlanan helva ev halkına dağıtıldıktan sonra çevredeki komşulara servis edilir.
Hızır orucunun bereketini artırmak için Cem ibadeti yerine getirilir. Genelde her talip, perşembe günü bir lokma alarak bağlı olduğu pirin evine giderek duasını alır ve cem hizmetine katılır.Hızır Orucu Duaları
Edilen Hızır orucu duaları sayesinde bu orucun bereketini yaşanır. Orucu tutmadan önce ve açtıktan sonra bolca dua ederek Hızır dualarda anılır. Oruç niyeti sayesinde neden bu ibadetin yapıldığı derinden daha iyi hissedilir ve maneviyat güçlenir.
Niyet ederken:
“Niyet ettim Allah rızası, Peygamber himmeti, Velayet şefaati için Hızır orucunu tutmaya. Allah kabul eylesin.”
Oruç açarken:
“Bismişah… Allah Allah Yaradan Allah, Nübüvvet-i Muhammed, Velayet-i Ali aşkına, dertlerimize derman, hastalarımıza şifa, dilden dileklerimiz, gönülden muratlarımız için, dara, zora yetişen Hızır için, Hızır orucunu açmaya. Gerçeğe Hû! Eyvallah, Allah Allah…”
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları