Ankara'daki Hopa gösterileriyle ilgili olarak 28 kişi hakkında açılan davada, 22 tutuklu sanığın tamamının tahliyesine karar verildi.
Ankara'daki Hopa protestolarıyla ilgili 22'si tutuklu 28 kişinin yargılandığı davada, tutuklu sanıkların tümünün tahliyesine karar verildi.
Ankara'daki Hopa olayları protestosunun ardından 28 kişi hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davanın ilk celsesi sona erdi.
Duruşmaya 22'si tutuklu 28 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, bütün sanıklar savunmalarını yaptı.
Mahkeme, duruşma sonunda 22 tutuklu sanığın tümünün tahliyesine karar verdi. Duruşma, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.
Sanıklardan Hikmet Tanıl, savunmasında, ''iddianamenin, askeri darbe dönemlerini aratmayacak nitelikte olduğunu'' söyleyerek, ''Tarih, bizi 52 yıla kadar yargılayanları da bir gün yargılayacaktır'' dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, ''Biz de dahil miyiz, yargılanacaklara?'' diye sordu. Sanık Tanıl, bu soruya, ''Sizi bilmiyorum, ama iddia makamı dahil'' karşılığını verdi.
Bu yanıta, Örsdemir ve aynı zamanda iddianameyi de hazırlayan Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel ile salondaki izleyiciler güldü.
Tanıl, savunmasını, ''Başbakan Erdoğan, Erdal Eren ve Necdet Adalı için ağlamıştı. Ben de artık başbakanlar ağlamasın diyorum ve tahliyemi ve beraatımı istiyorum'' dedi.
Sanık Nuri Özçelik, iddianamede ''tanınmamak için saçlarını kestirdiğinin'' öne sürüldüğüne dikkati çekerek, ''Ben, Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda saçları kestirilen Ömür Çağdaş Ersoy'a destek için saçımı kestirdim. Ama, 21 yıllık ömrümde saçlarımı zaten hiç uzatmadım. Kestirdiğim sırada saçlarım normal uzunluktaydı'' diye konuştu.
Sanık Ömür Çağdaş Ersoy ise olay günü gözaltına alındıktan sonra polis otobüsünde 6 saat tutulduğunu, bunun 3 saatinde ise dövüldüğünü öne sürerek, ''Savcılar bizi terörist ilan etmek için uğraşıyorlar, ama bize bunları yapanları soruşturmuyorlar'' dedi.
İddianamede daha önce katıldığı ulaşım zammı eylemlerine yer verildiğini anlatan Ersoy, ''Ulaşım zammı eylemine vatanı bölmek için değil, ulaşım pahalı olduğu için katılıyorum'' diye konuştu.
Sanık Can Kaya da piyasada yasal olarak satılan birçok kitabın iddianamede yer aldığına işaret ederek, Lenin'in ''Emperyalizm-Kapitalizmin En Yüksek Aşaması'' adlı kitabı dosyaya konulmak üzere mahkemeye verdi.
Kaya, ''Tarihinin en özgür günlerini yaşadığı söylenen Türkiye'de, bu kitabı dışarıda okumak yasak, ama cezaevinde 'görüldü' damgasıyla okunabiliyor. Bu kitapta da bu damga var'' dedi.
Sanık Sevgi Sönmez ise ''gözaltına alındıktan sonra polis otobüsünde tecavüzle ve ölümle tehdit edildiği iddiasında'' bulundu.
Sanık Özge Aydın da ''Plastik sopa, dergi ve kitap, örgüt üyeliğimin delili olarak gösteriliyor'' ifadesini kullandı.
Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, sanıklardan Ozan Sürer, Eda Dişkaya, Cüneyt Çakır, Göksel Ilgın ve Ferat Konukcu'nun tahliyesine, diğer sanıkların ise ''haklarında istenilen cezanın miktarı ve bir tutuklama gerekçesinin bulunması nedeniyle tutukluluklarının devamına'' karar verilmesini istedi.
Savcı Yüksel, ''şüphelileri tespit ettikleri'' belirlenen kolluk görevlisi müştekilerin tanık olarak dinlenmesi için çağrı kağıdı çıkartılmasını istedi.
Sanık avukatları ise müvekkilleri hakkında beraat ve tahliye talebinde bulundu.
Sanık avukatlardan Selçuk Kozağaçlı, iddianamede sanıkların ''THKP/C Devrimci Yol-Devrimci Gençlik'' terör örgütü üyesi olduklarının öne sürüldüğünü anımsatarak, ''Bu mahkeme için önemli olmayabilir, ama bizim için çok önemli. Sol içinde birçok ayrışma var. Bu nedenle, bu iddia kendi aramızda espri konusu oluyor'' dedi.
Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, bu sözler üzerine ''Belki bu iddianame solu birleştirir'' diyerek, espri yaptı.
Mahkeme heyeti, baş başa müzakerenin ardından ara kararları açıkladı.
Mahkeme, tutuklu sanıklar Ozan Sürer, Özgür Atmaca, Çağrı Yılmaz, Uğur Uzunpınar, Tayfun Yıldırım, Can Kaya, Can Türkyılmaz, Uğur Tuna, Nuri Özçelik, Zafer Algül, Hamza Doruk Yıldırım, Hikmet Tanıl, Kadir Aydoğan, Mahir Mansuroğlu, Cüneyt Çakır, Ozan Gündoğdu, Soner Torlak, Göksel Ilgın, Ömür Çağdaş Ersoy, Demet Yılan, Eda Dişkaya ve Ferat Konukcu'nun tahliyesine karar verdi.
Duruşma, eksiklerin giderilmesi için 13 Mart 2012'ye ertelendi.
Duruşmanın bir bölümünü CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Gökhan Günaydın, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Mersin Milletvekili İsa Gök, İstanbul Milletvekilleri Binnaz Toprak, Umut Oran, Melda Onur, Mahmut Tanal ve Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve TKP Genel Başkanı Erkan Baş da izledi.
Mahkemenin kararının ardından sanıklara destek için adliye dışında gün boyu bekleyen grup, sevinç gösterilerinde bulundu. Adliyeden, Sakarya Meydanına yürüyen grup, ellerinde tahliye olan arkadaşlarının posterlerini taşıdı.
Çeşitli örgütlerin temsilcilerince yapılan basın açıklamasının ardından, gruptan bazı kişiler tahliyelerine karar verilen arkadaşlarını karşılamak için otobüsle Sincan Cezaevine hareket etti.