loading
close
SON DAKİKALAR

İBB Başkanı İmamoğlu; Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak başarılı bir tarımsal üretim örneğini İBB olarak vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz

İBB Başkanı İmamoğlu; Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak başarılı bir tarımsal üretim örneğini İBB olarak vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz
Tarih: 21.07.2022 - 17:54
Kategori: Yerel

Müjdeyi İstanbullularla paylaşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Tarıma ve çiftçiye geçmişte verilen önemi tekrar verme zorunluluğumuz vardır. Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak başarılı bir tarımsal üretim örneğini İBB olarak vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi....

İBB’nin İstanbullu çiftçilere bedelsiz dağıttığı yerli tohum çok verimli oldu. Silivri, Çatalca ve Beykoz’da 557 dönümlük alanda ekilen buğday, mısır, arpa ve ayçiçeğinin hasadı yapıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak başarılı bir tarımsal üretim örneğini vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Yerli tohumla dışa bağımlılığı bitirmeyi hedefleyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 8 ay önce Silivri, Çatalca ve Beykoz’daki çiftçilere bedelsiz olarak yerli buğday, mısır, arpa ve ayçiçeği tohumu verdi. 557 dönümlük alanda yapılan deneme ekimleri sonucunda, ürünlerin hastalıklara ve zararlı hayvanlara çok daha dayanıklı olduğu görüldü. Temmuz ayında da hasat mevsimi geldi ve çok verimli sonuçlar ortaya çıktı.

TOHUMDA DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARACAK

Müjdeyi İstanbullularla paylaşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Tarıma ve çiftçiye geçmişte verilen önemi tekrar verme zorunluluğumuz vardır. Ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak başarılı bir tarımsal üretim örneğini İBB olarak vermiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

İBB Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Atalık da İstanbul’da ve yerli tohumla üretim yapılmasının önemine dikkat çekerek, “Kendi tarlalarımızda en yüksek verimde ürünlerin yetişmesi, hem ülkemizin dışa bağımlılıktan kurtulması, hem de gıda bağımsızlığımız anlamına geliyor” diye konuştu.

CHP PM Üyesi Gökhan Günaydın açıklamasında;

19 Temmuz salı günümüzü, yerli çeşit denemelerimizin hasadının yapıldığı tarla günümüz için Silivri ve çevre köylerde geçirdik..
Ülkemizin gıda egemenliğinin sağlanmasında, tohum sorununun başat konumunu hepimiz biliyoruz.
 
Küresel düzende, adeta yaşamı patentleyerek, tohum üzerinde egemenlik kuran çokuluslu şirketler, dünyada neolitik devrimin gerçekleştiği, tarımın ilk kez başladığı ve bir gen bankası niteliğindeki ülkemizi tohumda dışa bağımlı hale getirdiler.
Bu süreç, tarımda ağır bir dışa bağımlılık ile sonuçlarını gösterdi.
 
Şimdi, atalık ve yerli tohumlarımıza sahip çıkma, onları geliştirme, ekilebilecekler en uygun iklim bölgelerini belirleme zamanı..
Bu bağlamda, Sakarya ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitülerimizde meslektaşlarımız tarafından geliştirilen yerli buğday, arpa, mısır ve ayçiçeği tohumlarımızı, İstanbul’un Silivri, Çatalca ve Beykoz köylerinde bulunan tarlalarda üreticilerle anlaşma yaparak, toplam 550 dekar alanda deneme ekimine tabi tuttuk.
 
Silivri’nin Bekirli köyünde düzenlediğimiz buğday hasat töreninde, ben de bir süre biçerdöver kullanmanın mutluluğunu yaşadım.
Gururla söylemek isterim ki, yerli çeşitlerimiz hem adaptasyonda, hem hastalık ve zararlılara dayanıklılıkta hem de verimlilikte üstün özellikler gösterdiler.
 
Şimdi, denediğimiz çeşitlerin bölgemizde yaygınlaştırılması için çaba göstereceğiz.
 
Bu noktada, İBB’nin yalnızca buğdayda yaptıklarını ifade etmek isterim;
 
1- Yukarıda ifade edilen yerli buğday tohumu çeşitlerinin denemelerinin desteklenmesi,
 
2- Halk Ekmek aracılığıyla buğday alım işine girerek, hem binlerce ton doğrudan alım yapılması hem de bu vasıtayla piyasa regülasyonunun sağlanması suretiyle, üreticinin kg başına 1 TL’den fazla fiyat elde etmesinin sağlanması,
 
3- Hadımköy’de, 3 bantlık kapasitesiyle, bugüne kadar ki tüm halk ekmek fabrikalarının üretimini tek başına gerçekleştirme kapasitesine sahip halk ekmek fabrikasının kurulması (23 Temmuz günü açılış yapılacaktır),
 
4- Sonbaharda üreticimize buğday tohumluğunu ücretsiz dağıtmak üzere talep toplama işlemlerine Ağustos ayında başlanması,
 
5- Üreticimize erken sonbaharda mazot desteği vermek üzere gerekli çalışmaların başlatılması..
 
Görüldüğü gibi, bilimsel esaslardan ayrılmadığınızda, rasyonel aklı ihmal etmediğinizde, MIŞ GİBİ YAPMADIĞINIZDA, kamu kaynağını doğru kullanıyor ve üreticinize sürdürülebilir bir yarar sağlıyorsunuz.
 
Kimileri Venezüella’da hayal görmeye devam etsin, bizler geleceğimizi bu topraklarda kuruyoruz.

ÇİFTÇİLER DE ÇOK MEMNUN

Yerli tohumdan yapılan rekoltenin çok lüksek olmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden çiftçiler de tohumların öncekilerden çok daha güzel olduğunu, sonucun da Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini söyledi. İBB’nin ücretsiz dağıttığı yerli tohumları diğer çiftçilere de özellikle tavsiye edeceklerinin altını çizen üreticiler, şunları söyledi:

“Gördüğümüz şudur; gerçekten ortalama verim değerlerinin çok üzerinde gerçekten harika çeşitte ürenler oldu. Herkese önereceğiz, böylece başkasına gebe kalmayız, kendi ürünümüzü ekeriz.”

Hasadı görmeye gelen diğer çiftçiler de kalitesini ve verimini gördüklerini ve artık bu tohumlardan ekmeyi düşündüklerini belirtti.

NE KADAR EKİM YAPILDI?

Buğday: 202 dekar büyüklükte, 6 farklı deneme alanında, 8 farklı çeşit buğdayın deneme ekimi yapıldı.

Arpa: 40 dekar büyüklükte, 2 farklı deneme alanında, 5 farklı çeşit arpanın deneme ekimi yapıldı.

Silajlık Mısır: 65 dekar büyüklükte, 2 farklı deneme alanında, 5 çeşit silajlık mısırın deneme ekimi yapıldı.

Yağlık Ayçiçeği: 250 dekar büyüklükte, 7 farklı deneme alanında, 4 çeşit yağlık ayçiçeğinin deneme ekimi yapıldı.

Kaynak : www.istanbulgercegi.com

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları