Gelir eşitsizliği rakamlarının büyümesine dair yapılan uyarıların sonuncusu Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) geldi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) zenginlerden alınacak daha yüksek gelir vergisinin büyümeye olumsuz bir etki yapmadan eşitsizliği azaltmaya yardımcı olacağını söyledi.
Washington merkezli IMF, Yarı Yıl Mali Gözlem Raporu’nda gelişmiş Batılı ekonomilerde gelir piramidinin en üst yüzde 1.0’lik kısmından daha fazla vergi alınmasının ekonomik büyümeye olumsuz etki edeceği argümanına karşı çıktı. IMF raporda vergi teorisine göre daha fazla geliri olanların ‘ciddi anlamda daha yüksek’ vergi ödemesinin büyüme için olumsuz bir durum olmayacağını yazdı. IMF farklı servet vergilerinin değerlendirilebilieceğini söyledi.
IMF raporunda birçok zengin ekonominin olumsuz ekonomik koşulların avantajını kullanarak cari açığı ve eşitsizliği azaltmak için vergileri artırabileceğini söyledi. Fon böyle yapmanın büyüme beklentilerine zarar vermeyeceğini vurguladı.
Fonun raporu ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi reformlarını açıklamasından iki hafta sonra yayınlandı. Trump’ın planları arasında gelir piramidinin en üst diliminin vergi oranını yüzde 4.6 düşürerek yüzde 35’e düşürmek de yer alıyor.
'ÖFKE BÜYÜYECEK'
Dünya genelinde gelir eşitsizliği rakamları artmaya devam ederken emperyalist merkezlerin kurumlarından da benzer uyarılar geliyor.
OXFAM'ın 2017 raporu 8 milyarderin elinde bulundurduğu servetin, 3.6 milyar insanınkinden daha fazla olduğunu ortaya koymuş ve "eşitsizlikle mücadele etmek için gereken önlemler bir an önce alınmazsa bireylerin öfkesinin daha çok büyüyeceği" vurgulanmıştı.
EŞİTSİZLİĞE DAİR UÇURUM NE KADAR BÜYÜK?
* Her 10 kişiden 7'si son 30 yıldır eşitsizliğin arttığı bir ülkede yaşıyor.
* Zenginler servetini çok hızlı bir şekilde artırdığı için dünya ilk trilyonerini 25 yıl içinde görecek.
* Ancak 170 yıl içinde kadınlar erkekler kadar maaş kazanabilecek.
* Yoksul ülkeler, vergi cennetleri yüzünden 100 milyar dolar zarar ediyor.
* Yoksul ülkelerin kaçırılan vergiler yüzünden edinemediği 100 milyar dolar ile 124 milyon çocuğa eğitim verilebilir.