İnşaat işçileri direndi ve kazandı
16 gündür direnişlerini sürdüren 15 inşaat işçisi, gasp edilen haklarını geri almayı başardı...
Giresun’da TOKİ tarafından yaptırılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi şantiyesinde, ücretlerini alamadıkları için 16 gündür direnişlerini sürdüren 15 inşaat işçisi, gasp edilen haklarını geri almayı başardı. İşçiler, 25 Aralık akşamı ödenmeyen ücretlerini alarak memleketleri Samsun’a geri döndü. 7 haftalık ücretlerini alamayan işçiler, 16 gündür şantiyede direnişteydi. Direniş, kazanımla sonuçlandı. Gazetemize konuşan direnişçi işçilerden Muhterem Zengin, “Bizim bu kararlı direnişimizin tüm işçilere örnek olmasını diliyoruz. Ben tüm inşaat işçilerine sesleniyorum: Birlikten kuvvet doğar. Biz inşaat işçileri birlik olmalıyız, haklarımız için birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.
İş güvenliği diye bir şey yoktu
Zengin, TOKİ tarafından yaptırılan Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi şantiyesindeki çalışma koşullarını şu sözlerle anlattı: “Sabah yediden akşam dörte kadar çalışıyorduk, 6 kişilik konteynırlarda kalıyorduk. İş güvenliği diye bir şey yoktu. Bize ne emniyet kemeri, ne baret, ne eldiven, gözlük, ayakkabı, hiçbir şey vermediler. Tüm bunların verildiğine ve başımıza bir şey gelmesi halinde sorumluluğun bizde olduğuna dair bir kağıt imzalattılar.”
Direniş sırasında, İnşaat İşçilerinin Derneği başta olmak üzere, emek örgütlerinden, emek dostu kurum ve kuruluşlardan ve basından destek gördüklerini anlatan Zengin, “Haklarımız için mücadele ettiğimizde yalnız olmadığımızı gördük. Başta derneğimiz olmak üzere, bizi destekleyen herkese teşekkür ediyoruz. Bu direnişimiz, tüm işverenlere de bir ders olsun. Devletin arkasına sığınıp işçilerin haklarına el koyabileceğini sananlara da ders olsun. Biz işçiler bir araya gelirsek başaramayacağımız şey yok” diye konuştu.
Örgütlenmenin önemine dikkat çeken Zengin, Samsun’da diğer işçi arkadaşlarıyla birlikte İnşaat İşçilerinin Derneği’ne üye olacaklarını, bundan sonra dernekle birlikte hareket edeceklerini de dile getirdi.
İnşaat işçikerinin derneği işçilerin yanında
İnşaat İşçilerinin Derneği’nden yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Derneğimiz işçilerle bağlantıya geçtiğinde işçiler 11 gündür İş Yasası’nın 34. Maddesi gereği ‘çalışmama hakkı’nı kullanıyorlardı. Dernek daha önceki ücret alacakları deneyiminden de faydalanarak işçilerle sürekli iletişim halinde ortaklaşa çalıştı. İşçilerin kimlik bilgilerini alarak gerekli şikayet ve talep dosyasını hazırlayan dernek daha sonra firma yönetimiyle bağlantıya geçti. İşçilerin dağılmaması, birlikte durması, kararlı tutum alması dernek yöneticilerinin yaptıkları müzakerelerle birleşince bütün işçiler haklarına kavuştular.“
İşçiler dağılmamalı, birlikte durmalı
Dernek yöneticileri, yaptıkları açıklamada, hak gaspına uğrayan ve özellikle gurbetçi olarak çalışan işçilerin, ücretlerini alana kadar dağılmamaları, birlikte durmaları ve dernekten gerekli desteği istemeleri gerektiğine vurgu yaptı. İşverenlerin işçilerin dağınıklığından faydalandığını belirten dernek yöneticileri, “İşçileri çalıştıkları firmayla ilgili bilgileri sorun yaşadıkları zaman değil çalışmaya ilk başladıkları günden itibaren öğrenmeleri yönünde teşvik ediyoruz“ açıklamasında bulundu.
ÜYE YORUMLARI
Yorum YapFacebook Yorumları