İranlı bir milletvekili, petrol ithalatı durursa Hürmüz Boğazı'nı 'kesinlikle' kapatacaklarını söyledi
Üst düzey milletvekili, Fars ajansına yaptığı açıklamada ham petrol ithalatının sekteye uğraması durumunda Hürmüz Boğazı'nı kesinlikle kapatacaklarını söyledi.
Avrupa Birliği, bugün nükleer programı sebebiyle İran'a petrol ambargosu uygulanması kararı almıştı. Karar, İran'la yeni petrol anlaşmalarının yapılmasını yasaklarken, eski anlaşmaların Temmuz ayına kadar yürürlükte kalmasına izin veriyor.
İsrail, AB’nin açıklamaya hazırlandığı İran’a yeni yaptırımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İsrail’in istihbarat işlerinden sorumlu Bakanı Dan Meridor askeri radyoya yaptığı açıklamada, "Bu yaptırımların sertleşmesi ve Avrupalıların benimsediği tarzın önemli olduğunu, çünkü bunun, nükleer programını devam ettirmesinin kabul edilemez olduğunu İran’a anlattığını" belirtti.
Meridor, İran’ın, başarıya ulaşma şansı olan bu yaptırımların etkisinden kaygılı olduğunu, bu yaptırımların "en hızlı" bir şekilde uygulanmasını tercih ettiğini söyledi.
Bakan, yaptırımların etkili olması için, İran’dan petrol satın alan Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerin de bu yaptırımları uygulaması gerektiğini belirtti.
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon da İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, "Kararlılıkla ve uzun süreli uygulanması durumunda yeni yaptırımlar askeri seçeneği uzaklaştırır" dedi. Ayalon, "bu durumu önümüzdeki aylarda denetlemeleri gerekeceğini" belirtti.
AB dışişleri bakanları İran’a kademeli petrol ambargosu ve merkez bankası aktiflerinin kısmen dondurulması dahil sert yaptırımlar için toplanmıştı.
İran ile ABD arasında Hürmüz boğazı konusundaki gerilim sürerken, ABD’ye ait bir uçak gemisi, Hürmüz boğazından geçerek Basra Körfezi’ne girdi.
ABD’nin Bahreyn’de konuşlu 5. Filosu sözcüsü Deniz Yarbay Amy Derrik-Frost yaptığı açıklamada, önceden planlanan deniz güvenlik operasyonlarını yerine getirecek olan USS Abraham Lincoln adlı uçak gemisinin sorunsuz bir şekilde, rutin bir manevrayla Basra Körfezi’ne girdiğini söyledi.
ABD savaş gemilerinin Basra Körfezi’nde sık sık görülmelerine karşın, ABD’ye ait USS John Stennis adlı uçak gemisinin Basra Körfezi’nden 2011 Aralık sonunda ayrılmasının ardından
İran tarafından yapılan bir açıklamada ABD hükümetine ABD gemilerinin tekrar Basra Körfezi’ne dönmemesi uyarısında bulunulmuştu. Ancak İran’dan önceki gün yapılan açıklamada, ABD’nin Basra Körfezi’nde deniz operasyonları yapmasının normal olduğu belirtildi.
Körfez'de geçen aydan bu yana Amerikan uçak gemisi bulunmuyordu.
İran Genelkurmay Başkanı, 3 Ocak'ta ABD'yi, uçak gemisini geri göndermeme konusunda uyarmıştı, temel ulusal çıkarlarının zedelenmesi halinde boğazı kapatma tehditinde bulunmuştu