İş cinayetlerinin bir daha yaşanmaması ve sorumluların cezalandırılması için vicdan nöbeti başlattılar...
İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenlerin Aileleri ve Yakınları, iş cinayetlerinin bir daha yaşanmaması ve sorumluların cezalandırılması için vicdan nöbeti başlattı. Aileler, bundan böyle her Pazar günü 13.00’te Galatasaray Meydanı’nda bir saatlik vicdan nöbeti tutacak.
Dün Taksim Meydanı’nda buluşan iş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları ve aileleri, iş cinayetleri son bulana ve sorumlular cezalandırılana dek her Pazar günü Galatasaray Meydanı’nda bir saatlik vicdan nöbetinde tutacaklarını ilan etti.
“İş kazası değil, bu bir cinayet”“İş kazası değil, bu bir cinayet”, “Biz bu ihmali de, iş cinayetini de gördük. Tarih işçiler için acı tarafıyla tekrar ediyor” yazılı pankart açan kayıp aileleri ve yakınları adına basın açıklamasını Sinem Emir yaptı. Emir, yaptığı açıklamada işverenlerin kar hırsları nedeniyle her gün 5 ile 8 arasında işçinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Denetlemiyorlar ölüyoruz. Sorumlu oldukları tespit edildiği halde yargılatamıyoruz. Bu koşullarda işçi ölümlerinin durması mümkün mü? Artık yeter” dedi.
“Sorumlular cezalandırılsaydı bu cinayetler yaşanmazdı”Eylemde iş cinayetlerinde yakınlarını yitiren aileler söz aldı. Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren işçi Heybetullah Güleç’in ağabeyi Hakkı Güleç, “Davutpaşa’nın sorumluları yargılansaydı iş cinayetleri yaşanmayacaktı. Adalet mücadelemizde bizi desteklemenizi bekliyoruz.” dedi. Davutpaşa’da oğlunu kaybeden Adnan Soday da, “Onlar bizi ciddiye almıyor ama birlik olursak onları yeneceğiz. 'Bana ne' derseniz bu patronlar daha çok başımıza vuracak” diye konuştu.
TEDAŞ’ta elektrik akımına kapılarak can veren işçinin ağabeyi Temel Şen de, “Benim kardeşim taşeron olarak çalışıyordu. Öldüğünde 20 günlük bebeği vardı. Sorumlular cezasını çeksin istiyorum. Bizim acımız durmuyor” dedi.
“Oğlumu ihmale kurban verdim”Depremin vurduğu Van’da haber yetiştirirken Bayram Otel’in altında yitirdiğimiz DHA muhabiri Cem Emir’in ailesi de eyleme katıldı. Emir’in annesi Nurten Emir, “Ne diyeyim ki. Benim oğlum hayattaydı, o Bayram Otel’e kurban gitti. Eğer denetim yapılmış olsaydı şu an oğlum görevi başındaydı. İhmale kurban verdik” dedi.
Emir’in teyzesi Fatma Güler de, “Cem ölmedi, Cem kalbimizde yaşıyor. Cemler gibi binlerce insan öldü. Sorumlular yargılansın istiyoruz. Bakanıymış, otel sahibiymiş, valisiymiş bunlar yargılansın istiyoruz. Suçlular yargılansın” diye konuştu.
Avukatlardan ailelere destekİş cinayetleri hakkında açılan davaların gönüllü hukuk danışmanlığını yürüten Erbay Yücel, Davutpaşa, Ostim, Van Bayram Otel, Bedaş, Esenyurt, Marmaray iş cinayetlerinde açılamayan davaları, sorumluların yargılanmasında uygulanan engelleri ve hukuki süreci anlattı. Yücel, onlarca hukukçuyla birlikte süreci takip ettiklerini ifade ederek, “Sonuna kadar ailelerin yanlarında olacağız” dedi.
Eylemde iş cinayetleri önlenene ve sorumlular yargılanana kadar her Pazar günü saat 13.00’te Galatasaray Meydanı’nda bir saatlik vicdan nöbeti tutulacağı ilan edildi.