Birleşik Metal-İş Sendikası'nın kendi üyeleri arasında yaptığı araştırmaya göre, işçilerin çoğu referandumda 'Hayır' diyecek.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasının üyeleri arasında yapılan çalışmaya göre, işçilerin çoğu, başkanlık sistemini içeren referandumda hayır oyu kullanacak. Araştırmaya katılan 1068 işçinin yüzde 64.6’sı, 1 Kasım seçimlerinde AKP ve MHP’ye oy vermiş işçiler. Referandumda ise işçilerin yüzde 48’i “hayır”, yüzde 27’si “evet” oyu kullanacağını söylerken yüzde 25’i kararsız olduğunu bildirdi.
İşçilerin zaman baskısı, aşırı iş yükü, kimyasal ve zararlı gaz ile kaza riski altında çalıştığını ortaya koyan araştırma; borç, düşük ücret ve ağır çalışma koşullarının 'hayır'ı artırdığını da ortaya koydu.
Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri arasında yapılan ve Yrd. Doç. Dr. Serkan Öngel’in yürütücülüğünü üstlendiği “Üye Kimlik Araştırması” verileri Taksim Point Otel’de açıklandı. Tesadüfi örnekleme metoduyla ve kapalı zarf usulüyle gerçekleştirilen ankete, 1068
işçi (yüzde 92.4’ü erkek, yüzde 7.6 kadın) katıldı. Ankete katılan işçiler ortalama 2 bin 220 lira aylık ücret alırken, işçilerin yarısının ücreti 2 bin-2 bin 999 lira arası, yüzde 37.5’inin ücreti ise 2 bin liranın altında.
BORCU OLMAYAN DA TASARRUF EDEN DE NEREDEYSE YOK!
Araştırmaya göre, borcu olmayan
işçi ise yüzde 15.9 ile oldukça az. İşçilerin yüzde 32.9’unun 10 bin liradan 30 bin liraya kadar, yüzde 21.7’sinin ise 10 bin liradan az borcu var. 100 bin lira üzeri borcu olanların oranı yüzde 6. 50-100 bin lira arası borcu olan
işçi oranı ise yüzde 11.3. Borcu olan işçilere sorulan bir diğer soruda ise “Borçlar hiç zorlamıyor” diyen
işçi oranı yüzde 7.2’de kaldı. “Borçlar çok zorluyor” diyen işçilerin oranı yüzde 47.8, “Biraz zorluyor” diyenler ise yüzde 45. “Ne kadar tasarrufunuz var?” sorusuna işçilerin yüzde 81’i “Tasarrufum yok” yanıtını verdi. Kalan yüzde 19’un ortalama tasarruf miktarı ise 19 bin 130 lira.
KİMYASAL SOLUYOR, BASKI GÖRÜYORLARİşçiler, çalışırken pek çok sıkıntı ile karşı karşıya. İşçilerin yüzde 43.4’ü ‘çalışırken zaman baskısı veya aşırı iş yükü’ ile karşı karşıya olduğunu, yüzde 39.3’ü kimyasal madde, toz, duman veya zararlı gaz soluduğunu, yüzde 38.7’si gürültü veya şiddetli sarsıntıya maruz kaldığını belirtti. Kaza riski ile karşı karşıya olduğunu düşünen
işçi oranı yüzde 33.4.
İşçilerin, çalışma hayatının en öncelikli sorunları ise önem sıralamasına göre şöyle: “Emeklilik yaşı, ücret düşüklüğü, işsizlik, sendikaların güçsüzlüğü,
işçi lehine yasal düzenleme eksikliği, sosyal güvenlik sistemi yetersizliği.”
AKP VE MHP OYLARI YÜZDE 64.6Ankete katılan işçilerin 1 Kasım genel seçimlerinde siyasal parti tercihleri ise şöyle: AKP yüzde 37.1, CHP yüzde 29.2, MHP yüzde 27.5, Saadet yüzde 2.2, HDP yüzde 1.6. İşçiler başkanlık sistemini savunan AKP ve MHP’ye toplam yüzde 64.6 oranında oy vermiş olsalar da, başkanlık sistemine ‘evet’ demiyor.
BAŞKANLIK SİSTEMİ
Başkanlık sistemi sizce olmalı mı?” sorusuna “Kesinlikle olmamalı” diyen işçilerin oranı yüzde 48.1 iken, “Mutlaka olmalı” diyenlerin oranı 25.7’de kaldı. “Başkanlık için tutumunuz ne olur” sorusuna verilen cevaplar da bir önceki sorunun sonuçlarıyla paralel. İşçilerin yüzde 48’i “hayır”, yüzde 27’si “evet” derken, yüzde 25’i kararsız olduğunu bildirdi.
AKP’DE KARARSIZLAR, MHP’DE HAYIRCILAR
Kasım seçimlerinde AKP’ye oy verdiğini söyleyen işçilerin yüzde 23.21’i referandumda vereceği oyda kararsız, yüzde 71.33’ü “evet”, yüzde 5.12’si “hayır” dedi. MHP’li işçiler arasında da “evet” oyu vereceğini söyleyen işçilerin oranı ise yalnızca yüzde 11’de kaldı. MHP’li işçilerin tercihi yüzde 58 oranında “hayır”. Kararsız MHP’li oranı yüzde 29.49.
Kararsızlar, her parti içindeki evet, hayır eğilimlerine göre dağıtıldığında metal işçileri arasındaki
referandum eğilimi yüzde 62 “hayır”, yüzde 38 “evet” oranına ulaşılıyor.
BORÇLU OLAN ‘HAYIR’ DİYORReferandum tercihinde borcu olanlarla, borcu olmayanlar arasında anlamlı bir fark görülüyor. Borçlarını ödeme zorluğu olanlar “hayır”a daha fazla yönelmektedir. İşçiler, “evet”te istikrar görmüyor. Yaş arttıkça “hayır” oranı da artıyor. 29 yaşa kadar olan işçilerin yüzde 42.5’i “hayır” derken, 50 yaş ve üzeri işçilerde “hayır” oranı yüzde 53.6’ya çıkıyor. Referandumda kadın-erkek işçilerin tutum karşılaştırmasında ise kadınlar daha çok hayır diyor. Kararsızlar ve boykot ederim diyenler dağıtıldıktan sonra erkekler için hayır yüzde 63, evet yüzde 37; kadınlar için hayır yüzde 72, evet yüzde 28 oluyor.
ŞUBELERE GÖRE EVET-HAYIR DAĞILIMIHayır oranı en yüksek çıkan şube yüzde 59 ile İzmir olurken, evet oranının en yüksek olduğu şubeler ise yüzde 43 ile Kocaeli-Gebze şubeleri. Eskişehir’de hayır oranı yüzde 41 iken, kararsızların oranı yüzde 40 olarak kaydediliyor.
İŞÇİLER KENDİLERİNİ NASIL TANIMLIYOR?
İşçiler kendilerini Milliyetçi, İslamcı ve ülkücü olarak tanımlıyor. İşçilerin yüzde 73’ü 15 Temmuz’u “Milli iradeye CIA ve ABD destekli FETÖ darbesi” olarak nitelerken, yüzde 26’sı “15 Temmuz darbeydi ama Ak Parti darbeyi kendi siyasal çıkarı için kullandı” diyerek anlatıyor. Suriye politikasını “Teröre karşı Suriye’ye müdahale etmek hakkımız” diyerek yorumlayan işçilerin oranı yüzde 55.6 iken, “Suriye’de işimiz yoktu. Suriye’ye müdahale yüzünden terör olayları arttı” sözleriyle Suriye politikasını yorumlayan işçilerin oranı yüzde 38.9.
EKONOMİYİ SİYASETTEN KAÇIRIYORLAR
Toplantının açılış konuşmasını yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu şöyle konuştu: “Ekonomiyi siyasetten kaçırıyorlar. Paralel fonlar oluşturuluyor. Siyaset camide, siyaset üniversitede, siyaset işveren örgütlerinde, işveren sendikalarında, havuz medyasında, siyaset iktidara tabi olunduğu oranda, gelir bölüşümünden pay alma konusu gündemde olmadıkça serbest. Bizi kimlik temelinde bölen bir unsursa o zaman serbest. Ancak bizim ortak kimliğimiz var o da emekçi kimliğidir. Bu kimlik, çalışan kesimlerin en az yüzde 90’ını oluşturan, toplumun en önemli paydasında hepimizi birleştiren bir kimlik. Bizim çalışmamızda bu ortak paydayı gösteriyor. Bunu gösterdiği için birilerini rahatsız ediyor. Toplumun bu ezici çoğunluğu emekçi kimliği ile kendisini tanımladığı zaman, birileri gemileri o kadar kolay yüzdüremeyecek, kâr oranlarında rekorlar kırılmayacak, sömürü bu kadar dizginsiz yaşanmayacak.”
KIDEM TAZMİNATI GREV SEBEBİ
İşçilerin yüzde 92’si kıdem tazminatının fona devredilmemesi gerektiğini düşünüyor. Kıdem tazminatının kaldırılmasını grev nedeni olarak gören işçilerin oranı ise 82,1.
Evrensel
ETİKETLER : türkiye gerçeği, vişne haber ajans, vişne ajans, istanbul gerçeği, türkiye haberleri, son dakika haberler, istanbul haberleri, sondakika, metal-iş, referandum, işçi, İşçiler referandumda 'Hayır' diyecek