Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP), Türk-İş Genel Kurulu öncesinde gelenekselleşmiş hale gelen Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantısının yapılmayacağı söylentileri üzerine bir açıklama yaptı.
Aralarında Petrol-İş, Belediye-İş ve Hava-İş’in de bulunduğu 10 sendikanın oluşturduğu platformun dönem sözcüsü ve Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, 8-11 Aralık 2011 tarihlerindeki Türk-İş Genel Kurulunun Ankara’nın il merkezinden oldukça uzak bir yerde yapılacağı iddiasından duyguğu rahatsızlığı da dile getirdi.
Genel Kurul öncesi yapılacak Başkanlar Kurulu toplantısının artık geleneksel hale gediğini belirten Ayçin, toplantının iptali söylentilerine karşı şunları söyledi: “Eğer bu söylentilerde doğruluk payı varsa, mevcut Türk-İş yönetimi bir kez daha çok ciddi ve tarihi bir hata yapmak üzere demektir. Bu iddilar mevcut yönetimin Türk-İş’ten uzun yıllardır süregelen ve gelenekselleşmiş bir anlayışı terk etmesini istediği anlamına gelmektedir. Gelenekselleşmiş uygulamaya göre, dört yılda bir yapılan Genel Kurullar öncesinde Türk-İş Başkanlar Kurulu toplanır ve Genel Kurul hazırlıklarını gözden geçirirdi.
Genel Kurulu yönetecek divanın oluşturulması, sendikaların konuşma sırasının kurayla belirlenmesi, konuşma süreleri ve komisyonlara verilecek sendikaların belirlediği adayların isimleri, konuşarak yani bir diyalog ortamında karar altına alınırdı.”
Genel Kurulun yapılacağı yere ilişkin söylentilere de değinen Ayçin, “Türk Metal Sendikasına ait olan Büyük Anadolu Oteli adlı, Esenboğa havalimanına yakın bir yerde, il merkezinin uzağında bulunan bir mekandır. Böyle bir mekan tercihi hem delegelerin, konukların ve Genel Kurulu izlemek isteyen işçilerin ulaşımını zorlaştıracak hem de konaklama konusunda sendikaları alternatifsiz bırakacaktır.
Dolayısıyla, bir dayatmanın söz konusu olacağı açıktır. Daha yalın bir biçimde ifade edecek olursak, bu uygulama bir tecrit taktiğidir” diye konuştu. Ayçin, ülkenin farklı yörelerinden gelen delege ve işçilerin buluşma ve tartışmasını kolaylaştıracak bir mekan seçimi yapılması gerektiğini söyledi.
Türk-İş’in yaklaşımını işçisiz bir genel kurul düzenlemek olarak değerlendiren Atilay Ayçin son olarak şunları ifade etti: “Türk-İş’i iflas noktasına taşımış olan anlayış tam olarak budur. Sendikal Güç Birliği olarak, mevcut Türk-İş yönetimini kendi tabanından uzak kaldığını, tabanından korktuğunu ve ondan yabancılaştığını söyleyerek eleştiriyoruz. Genel Kurula yönelik vahim iddialar içeren söylentiler bu eleştirimizin ne kadar isabetli olduğunu göstermektedir.”