loading
close
SON DAKİKALAR

'İŞKUR, Aylık İstatistik Bültenlerini 5 aydır neden yayımlamıyor?'

'İŞKUR, Aylık İstatistik Bültenlerini 5 aydır neden yayımlamıyor?'
Tarih: 25.07.2017 - 10:13
Kategori: Ekonomi

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM Başkanlığına verdiği dilekçede; İŞKUR Aylık İstatistik Bültenileri'nin aylardır yayımlanmamasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu’ndan yazılı olarak açıklama istedi.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, TBMM Başkanlığına verdiği dilekçede; İŞKUR Aylık İstatistik Bültenileri'nin aylardır yayımlanmamasıyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu’ndan yazılı olarak açıklama istedi. İşsizlik raporunun yayımlanmasının kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından önemine dikkat çekti.

15 Temmuz 2016 Darbe girişiminin ardından yayımlanmayan 6 Aylık İstatistik Bültenleri 2017 Ocak ayında toplu olarak yayımlanmıştı. Hakverdi, 2017 Aylık İstatistik Bültenleri'nin hala yayımlanmadığının altını çizerek; “ iskur.gov.tr adresinde yayınlanan Ocak 2017 istatistiklerinin altında “Bir sonraki istatistik bülteni 14 Mart 2017 tarihinde yayınlanacaktır” ibaresi bulunmasına rağmen. 24.07.2017 tarihi itibari ile Şubat, Mart, Nisan ,Mayıs ve Haziran Ayı İstatistik bültenlerine www.iskur.gov.tr adresi üzerinden erişilememektedir” dedi.

Aylık İstatistik Bültenleri'nin önemini vurgulayan Hakverdi, “Sadece Kayıtlı İşsiz ve Kayıtlı İşgücü verilerini değil, özellikle Milli İstihdam Seferberliği (MİS) adı altında İşbaşı Eğitim Programları, ve yararlanıcı sayısı yüzbinlerin üzerinde olan Toplum Yararına Programlar (TYP) da dahil Aktif ve Pasif İşgücü İstihdam Politikalarının verileri bu önemli bültende sunulmaktadır.” ifadelerini kullandı. 

Hakverdi, dilekçede konu ile ilgili kamuoyunun aydınlatılması gerektiğinin altını çizdi. ” İŞKUR Aylık Bülteni aylardır neden açıklamadığına/yayınlanmadığına dair kamuoyunu aydınlatmalıdır. OHAL koşullarında işsiz sayılarının Cumhuriyet tarihinin en yüksek sayılarına ulaştığı bilinmektedir. İşsizliğin yoğunlaşması hem İŞKUR’un faaliyetlerini hem bu bültende yayınlanacak faaliyet verilerini önemli kılmaktadır. Aynı günlerde basına yansıyan haberlerde Örneğin 2017 yılında kaç TYP alındığı ve bunun için bir ne kadar bütçe harcandığının kamuoyunca bilinmesi gereklidir”

Kurumlar ve bakanlık arasında tutarsızlık var

Açıklanan istihdam raporlarındaki tutarsızlığa dikkat çeken Hakverdi, “Dönemin Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın bazı açıklamaları bültenin verilerini daha da önemli kılmıştır. Bakan Milli İstihdam Seferberliği kapsamında bir milyondan fazla istihdam sağlandığını iddia ederken 10 Haziran tarihinde İŞKUR 2017 yılı için 475.675 kişi açıklamıştır. Bu açıklamadan 14 gün sonra ÇSGB Resmi Twitter hesabında Bakan Müzezzinoğulu’nun açıklamasına istinaden verilen habere göre 1 milyonu özel sektör olmak üzere 1 milyon 300 bin kişi istihdam edilmektedir denmekte aynı dönem TÜİK Raporlarına göre kayıt içi istihdam artışı 250 bin olarak görülmektedir. Dönemin bakanının 24 Haziran 2017 de yaptığı açıklamaya bakılırsa kurumlar ve bakanlık arasında bir koordinasyonsuzluk görülmekte Bakan ve 2 farklı kurumun açıkladığı rakamlar birbirini doğrulamamaktadır. İstatistik Bültenlerinin Açıklanması bu garabeti de ortadan kaldıracaktır.” ifadelerine yer verdi.

Hakverdi konuyla ilgili olarak şu soruları sordu:

"1- İŞKUR Aylık İstatistik Bülteni 5 aydır neden yayınlanmamaktadır?

2- 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde kaç kişi iş bulmak amacıyla İŞKUR’a başvurmuştur?

3- 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde kaç kişi İŞKUR aracılığıyla doğrudan işe yerleştirilmiştir ?

4- 2017 yılı Ocak-Haziran döneminde kaç işveren kaç işçi bulmak amacıyla İŞKUR’a başvurmuştur ?

5- Milli İstihdam Seferberliği adı altında İşsizlik Sigortası fonundan Ocak-Haziran döneminde kaç TL harcanmıştır? Bu kapsamda kaç işsiz işe yerleştirilmiştir?

6- Milli İstihdam Seferberliği adı altında kaç işverene teşvik verilmiştir.?

7- Milli İstihdam Seferberliği adı altında teşvik verilen işverenlerin sayısının bölgesel dağılımı nedir?

8- Toplum Yararına Programlar kapsamında çalıştırılanlar Milli İstihdam Seferberliği adı altında değerlendirilmekte midir? 2017 yılı içerisinde bu programlardan kaç kişi yararlandırılmıştır. Bu kapsamda kaç TL Harcanmıştır. ?

9- İş başı eğitim programları kapsamında çalıştırılanlar Milli İstihdam Seferberliği adı altında değerlendirilmekte midir? 2017 yılı içerisinde bu programlardan kaç kişi yararlandırılmıştır. Bu kapsamda kaç TL Harcanmıştır. ?

10- Dönemin bakanı Müezzinoğlu doğru söylüyorsa 1 Milyon özel sektör tarafından işe yerleştirilen sayısı İŞKUR sitesinde neden 450 bin civarındadır? Aradaki fark olan 550 bin kişi gerçek midir? Gerçekse İstatistik verilerinden çıkartılmak sureti ile ne gizlenmek istenmektedir?

11- Yine Müezzinoğlu’nun açıklamasında 300 bin kişinin de Kamu Kuruluşlarına yerleştirildiği dile getirilmiştir. Bu istihdamlar hangi kurum ve kuruluşlarda ve hangi liyakat sistemi ile sağlanmıştır?

12- Bir çok ‘işveren’in SSK primi ve asgari ücretinin belirli bir süre işveren yerine İŞKUR tarafından karşılanmasını içeren "istihdam seferberliği" kapsamında, çok sayıda işçiyi kendi işyerlerinde çalışıyor gibi gösterip maaşlarını da kendi hesaplarına aktardığını tespit edildiği haberleri bir çok kez medyada yer almıştır. Kurum bünyenizde bu tarz olayları araştırmak üzere yürütülen faaliyetler nelerdir?"

Vişne Haber Ajansı

ÜYE YORUMLARI

Yorum Yap

Facebook Yorumları